Автор Тема: Златна рибка лежи на дъното  (Прочетено 6219 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен JLawliet

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
Златна рибка лежи на дъното
« : петък, 27 ноември 2015 г., 15:52 ч. »
Здравейте! В началото на тази седмица възникна проблем с 1 от двете ми златни рибки. Тя започна да лежи на дъното като губи апетит. Днес е третия ден, в който не съм й давала да яде. На другата рибка й няма нищо и си плува спокойно. От тези 3 дни през които не е яла, днес е като че ли по- добре.
Ето и данни за аквариума:
Той е 17 литров, но смятаме скоро да го сменяме с по- голям. Нагревателя работи постоянно, като температурата не пада под 21 градуса, а то вчера тя е около 23-24 градуса. Нивото на NO3 е 10, на NO2- 0, GH->16, Kh-6, Ph е между 7,6 и 8,00. Въздуха на рибата е включен на по- високо ниво, когато е болна, но сега това не помага особенно. Сменяме около 5-6 литра от водата всяка седмица в четвъртък с престояла вода(напълнена в сряда). При премахжането на част от старата вода, махаме и изпражненията по дъното чрез шлауфка. В аквариума, освен болната рибка, има и още една. Двамата ги взех преди около 2 години и половина. Продадоха ми  болната за женска, а другата за мъжка. Храня ги основно с храната за златни рибки на Serа, но понякога им давам и растителна храна като коприва и лапат(100% био, защото родителите ми ги берат от градината ни в село и варени около 5 минути и после охладени в студена вода), но това е много рядко. Във водата на златните рибки има от разтжора на Тера с витамин Б и Йод.
Имам и още един въпрос освен как да излекувам рибата и той е какви още растителни храни ядът златните рибки?
Ето и снимки на болния рибок:
https://z-1-scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12311297_979536482113623_3991458820506737407_n.jpg?oh=8b7518edbf3db98ca61741deff716a78&oe=56F3416F
https://z-1-scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/12278811_979536515446953_8897358537788623171_n.jpg?oh=af88c50c0b27caeebd3d6271378d7720&oe=56EE869E
Благодаря предварително.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Златна рибка лежи на дъното
« Отговор #1 : петък, 27 ноември 2015 г., 22:29 ч. »
В този аквариум живи растения има ли въобще? Ако разчитате само на аераторна помпичка няма да станат нещата и винаги ще има болни и т.н. риби. Няма ли действащ азотен цикъл жертви винаги ще има.  :drinks:

Неактивен JLawliet

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : събота, 28 ноември 2015 г., 12:28 ч. »
Днес животинката плува повече, но само по дъното и все още стои на дъното. Дадох й грах и при вида на храна тя бързо отиде да яде, но след като го опита реши, че не иска тази храна. Другата, здравата ми рибка, изяде почти целия грах за по- малко от 2 минути. Също така забелязах, че опашката й има почернели участъци, перката под опашката е наполовина(преди бяка 2, а сега едната е наполовина) и че долната част на телцето й(около опашката) също е почерняла.
Отново направих тест на водата и го сравних с указанието към него и всичко бе в норма, като нитратите бяха 0. Изпратих родителите си да вземат около 60 литров аквариум и застение за него.
Има ли някакъв шанс рибока да се оправи и ако да как?  Добре ли ще е да й дам от храната за риби, с която е свикнала?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : събота, 28 ноември 2015 г., 15:38 ч. »
Нищо не казваш дали имаш филтър някакъв.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 702
« Отговор #4 : събота, 28 ноември 2015 г., 17:17 ч. »
 Вижда се някаква гъба, но ми изглежда прясно изпрана...

Неактивен JLawliet

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : събота, 28 ноември 2015 г., 17:24 ч. »
Ами в новия аквариум има филтър и майка ми е измила гъбата със студена вода без да ми каже. В стария нямахме филтър.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 702
« Отговор #6 : събота, 28 ноември 2015 г., 20:10 ч. »
 Това е оцапало нещата допълнително. Филтърната медия/гъба се  плакне ЛЕКО с аквариумна вода, за да не се убият полезните бактерии отговорни за азотния цикъл по нея. Азотни цикъл пък е това, което преработва отровите в по-малко отровни вещества. Концентрацията на тези по-малко вредни вещества намаляш с частични смени на водата. Оставяй да престои вода за 24 часа и сменяй  половината аквариумна вода 5-6 седмици всеки ден, докато се установи азотния цикъл. Храни рибите през ден по малко за да не замърсяваш водата излишно.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.