Автор Тема: Локвата на Tony_JB  (Прочетено 9893 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #75 : неделя, 22 октомври 2017 г., 09:13 ч. »
Здравейте,
преди около 2 месеца създадох една малка стая за риби ( Дискуси ), или тъй наречените в България "ферма". Ясно е че няма нищо общо с фермите както трябва да изглеждат,но поне си чеша крастата. Към момента аквариумите са с общ обем около 2200 литра вода. Кубовете които ползвам за развъдни са с филтър гъба и нагревател само като оборудване. По-големите аквариуми са с вградени съмпове с така наречената "Air lift",тоест без филтърни глави във всеки съмп. Целта на този метод на филтрация е да не се смесва водата от различните аквариуми с цел намаляване на риска от бум на проблеми по всички аквариуми (или поне така си го представям ).
Тъй като в помещението разполагам само със студена вода съм добавил към оборудването бидон с вместимост 500 литра,в който водата престоява и се затопля,от където по система с тръби се извършват смените на водата. Цялата система се захранва от един компресор за въздух,който се справя с захранването на съмповете и филтрите гъби. Поставил съм осветление от лед пури на аквариумите.
Аквариумите за системата и вградените съмпове са изработка на Антъни от Варна,на който съм СУПЕР БЛАГОДАРЕН за проявения професионализъм,многократните консултации,перфектно опаковане и организация на доставката.
Рибите с които разполагам към момента,съм внесъл от Германия от ферма,но истинска ферма,от която останах много впечатлен при първото посещение, и тогава осъзнах че повечето риби тук при нас са "триъгълници" а не Дискуси.
Скоро ще добавя снимки на цялата система и на рибоците!
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен Горан

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 258
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #76 : неделя, 22 октомври 2017 г., 11:12 ч. »
Страхотно, Тони! Много е хубаво това, което си замислил, и реализирал! Дискусите, които си напазарувал от Германия, действително са невероятни екземпляри! Да са ти живи и здрави, и потомство да имат!  :drinks:

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 736
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #77 : вторник, 24 октомври 2017 г., 00:08 ч. »
Хубава и неблагодарна работа. Мъчих се и аз 10 години с такъв проект. Всичко беше добре, докато бях по-свободен. В профила ми има някакви снимки май на "фермата ми" и как завърши всичко това. Сега мога само да мечтая за миналите дни, откакто започнах собствен бизнес. Желая ти успех все пак и да има ентусиазъм е важното.

Неактивен Горан

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 258
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #78 : вторник, 24 октомври 2017 г., 07:02 ч. »
Така е, дано успееш да си намериш начин да пласираш бъдещите люпила, това е най-важното за да можеш да завъртиш цикъла. Аз също преди доста години съм минал по тоя път, и не развъждането и отглеждането им е трудната работа, всъщност това е приятната работа, да ги гледаш как от зрънца хайвер стават на рибки, растат и се оцветяват. Разбира се, това ще доведе до много люпене на артемия, лов на жив циклопс, или купуването на голямо количество замразен такъв, защото след артемията, малките дискуси най-добре дърпат от циклопса, и най-добре се оцветяват. Гледай да си осигуриш износ и към чужбина, ориентирай се към самолетните доставки, направи си youtube канал, да те научат хората от хобито не само у нас, ами и по света, има достатъчно хора, които биха ти изкупували продукцията, стига да те разберат, че си добър в това, което правиш. Ти, за сега си още в началото, но е добре да помислиш за пласмента, защото това е важно. И, ако ти потръгне, може да се окаже, че с това би се занимавал занапред. Гледам видеа в yotube на американски колеги с техните fish rooms, и ти си направил нещо подобно. Сега имаш предимството на интернет, нещо което преди 20-на години го нямаше. Даже може и сайт да си спретнеш. Нахвърлям ти мъгляви идеи, но няма шега... пласмента на стоката е най-важното нещо, за да можеш да си закрепиш мечтата.

Неактивен Горан

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 258
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #79 : вторник, 24 октомври 2017 г., 07:14 ч. »
Казвам ти ги тия неща, защото развъдиш ли ги, ще имаш неколкостотин подрастващи, това след време разбира се. А, чифтовете дискуси тръгнат ли да работят нямат спиране.

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #80 : вторник, 24 октомври 2017 г., 07:35 ч. »
Благодаря за приятните думи!
Да мислил съм по повдигнатите въпроси,но като основна идея за сега съм имал да внеса качествена риба,която за мен самия не беше достъпна в България.
Наясно съм със посочените от теб въпроси,но е ясно че за сега те са предстоящи и имам време да ги решавам.
За износ съм далече от мисълта поради факта че е трудна задача и нямам потенциал към този момент.
Тези дни ще обявя първите подрастващи за продан и ще разбера до каква степен има интерес. Друг проблем интересен за мен е че рибите които гледам (подрастващи) наедряха но чак сега тръгват да показват някакви цветове,а по магазините повечето дори по-малки от моите са вече оцветени. От тук се чудя дали моите бързо дръпнаха на размер и понеже са млади сега почват с цветовете,което значи че другите са по възрастни и затова оцветени. Или бъркам в начина на гледане на подрастващите. Целта ми беше да се вижда разликата между трите вида подрастващи с които разполагам и когато някой си подбере риба да знае че си е купил "кон" а не "кокошка" което е доста често срещано.
Само времето ще покаже и подскаже!
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен Горан

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 258
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #81 : вторник, 24 октомври 2017 г., 07:41 ч. »
Оцветяването зависи от начина на хранене, но в никакъв случай не е проблем, че са наедрели, и след това са започнали да се оцветяват. Такива ще са по-продаваеми. На мен бързо ми се оцветяваха, ама ядяха само жива храна, нищо друго.

Неактивен svgnsali

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 562
 • Нас. място: гр.Кърджали
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #82 : вторник, 24 октомври 2017 г., 08:42 ч. »
Да се обадя и аз  :)
Първо, браво на колега, само който е минал по този път, може да оцени коментарите по-горе.
Аз исках да изкажа една гледна точка, т.е. моята за дискусите.
Има не малко колеги, протегнали ръце към тези красиви риби, но в последствие се отказват заради грижите - храна, качество на вода, чести смени, температура и др. Да не говорим и за обема, който е необходим. Да има колеги, които в сравнително малки акви имат чудесни екземпляри, но те са по скоро изключение. А и цената, която е сравнително висока.
Все кофти фактори, които на фона на социалната и и икономическа атмосфера у нас просто възпират аквариста.
Пожелавам успех на колегата, и се присъединявам към коментара на Горан, че трябва да се търсят външни пазари, че тези тук в родина са трудни, ако не и невъзможни.

И за да не е тотален спам темата, бих искал да попитам, какъв аквариум е необходим, като минимум, за пасаж дискуси. Обема пише трябва да е около 50л за екземпляр, това е ясно, но размера? Примерно нещо от рода на 120/60/50h става ли за пасаж от 5-6 екзмпляра, говоря възрастни такива?
Бих се радвал ако колегата Tony_JB ни покаже какво е направил, в отделна тема, за да има място питанки, коментари. А и да изплакнем очи  :)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #83 : вторник, 24 октомври 2017 г., 09:39 ч. »
Здравей,
това си мислех и аз че май е по удачно да отделя темата за стаята от моята домашна локва.
Според мен както размера на аквариума,така и филтрация и смяна на вода са определящи при тези риби,за това не мисля че има точно мерило.
Четох едно проучване за тези риби и то в съкратен вариант казва следното:
Отглеждат две групи в еднакви аквариуми по размер. Първата е с нормално количество по 1 бр на 50 литра да кажем. Втората по спомен 2-3 повече пренаселване.
Разликата идва в смените на вода,че на тези които са на тясно сменят всекидневно Х обем,а първата група с нормални смени 30% седмично. Резултата бил че втората група е с по добро развитие и оцветяване.
Не съм цитирал точно,но мисля че смисъла е ясен.
Естествено зависи и от това дали е гол аквариум или с растения,и т.н.
Според мен минимум 35-40 литра обем вода за 1 брой риба с височина и ширина на аквата 50 см са някакъв вид отправна точка. Ясно е че всичко варира както и броя на групата,но 6-8 се счита за нормална бройка за група от тези риби. Относно цените колкото съм съгласен толкова не. Един качествен Дискус на размер  5-7 см в Германия струва от 25 евро нагоре. Тук цените почват от 15-18 лева,не коментирам качество защото за усилията и вложените средства за да ги отгледаш няма как да стъпи на тези цени. Освен това както вече споменахме търсенето е минимално,а това води до пестене от влаганите средства и намаляването на качеството.
Също много неприятен фактор е непрекъснато насаждане на идеята че е кекава и трудна риба,с което в голяма степен не съм съгласен.
Най-важно е желанието към рибите без значение какви са. После както с всичко да решим какво искаме да сложим,а това са определящи фактори за крайния резултат.
Ако искам хубав аквариум с Дискуси ще отделя средства за да постигна баланс цена качество а не да целя минимум цена,пък качество незнам.
Колко повече ще похарчиш ако в аквата сложиш Дискуси?
За подръжка вече май сме коментирали с теб,че и други аквариуми имам на които сменям същото количество вода и време за поддържане.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен Горан

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 258
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #84 : вторник, 24 октомври 2017 г., 09:47 ч. »
Да направиш някой път едно клипче на родители с налепените по тях ларви, това е гледка която не се забравя!

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #85 : вторник, 24 октомври 2017 г., 10:16 ч. »
За момента нямам поколение от моите. Подрастващи имам но внос от фермата от която купих моите риби. Малко да се освободя и ще наснимам и оборудване и риби за да се види "цирка" до момента.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен svgnsali

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 562
 • Нас. място: гр.Кърджали
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #86 : вторник, 24 октомври 2017 г., 10:49 ч. »
Здравей.
Съгласен съм на 99%. Само в частта с гегавоста бих спорил, но сигурно ще бъда победен, защото никога не съм имал такива риби. Визирах, че едва ли ще понесат изключен нагревател посред зима (аз съм правил такива глупости), смяна с не темперирана вода и др. гафове, които се случват на всеки. Или пък да отидеш на почивка за 10 + дни, и да няма кой да се грижи.
Лично на мен, към момента проблем ми е смяната на вода, защото в офиса нямам условия и съм на бутилки. И съм се закотвил на малолитражни съдове.
За цената, не визирах малки дискусчета, а зреели екземпляри, за които знам че почвали от 80лв че и на горе лева. Това, естествено в България. Безсмислено е да коментираме цените в чужбина, там реалностите им са други.
Цифрите, които коментираш са напълно поносими.
Аз се кефя повече на малки пасажни рибки, но ако някой ден се хвана с такива риби, бих искал да са от малки при мен, да си ги гледам на гол аквариум и чаааак като пораснат а аз съм се научил, да аранжирам бавно и славно.
Нека коментара ми в началото да не се приема, като опозиция  :) а само като размисли, напълно субективни. Ясно е, че който иска ще вложи и пари и усилия. За истинските феновете няма граници, както и няма евтино хоби.
Надявам се с твоята тема  допренесе  за да се разчупят някои закоравели разбирания за тези риби, и да станат по популярни, поне тук.
А кой знае, може и тук да чакат първите ти клиенти.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 258
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #87 : вторник, 24 октомври 2017 г., 10:59 ч. »
Не са кекави, просто не са за всеки. Искат си своето. Както и всички други видове, впрочем. За пример аз бих дал точно дребни пасажни риби - неонки. Вече отгледани, са супер лесни, но айде ги развъди! То са параметри на водата, то е чистота, то са танини, затъмняване на развъдния аквариум, ред чудеса само за да хвърлят хайвер, и да се излюпи тоя хайвер, който на всичкото отгоре е и светлочувствителен, т.е. никакъв шанс да се излюпи на светло. Не съм въдил неони, по точно описаните причини.

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #88 : вторник, 24 октомври 2017 г., 11:17 ч. »
Според мен всеки се кефи на отглеждане от малки защото тогава виждаш красотата и промяната.
Едрите и хубави са скъпи и тук и там и навсякъде.
Аз лично моите съм ги оставял за 7-10 дни в къщи казвам без проблем. Естествено на малки ще повлияе това но ще се постарая да развия тези разсъждения допълнително подплатени с информация.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #89 : сряда, 08 ноември 2017 г., 17:15 ч. »
Ето ги част от мъниците,напълнили тумбаците и строени за снимка.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.