Здравейте! Искам да попитам нещо по оригиналната тема

От скоро ми се появи голям проблем с цъфтежа на водата. Предварително искам да кажа, че не гледам рибки, а две червенобузи костенурки на около 5 годиншна възраст. Лятото акватерариума е на терасата и до 12 часа на обяд в него пече пряка слънчева светлина. Знам, че това може да е основната причина за цъфтежа, но е полезно за костенурките да се напичат на слънце през лятото, а не само на лампа. Освен това, цъфтежа ми се появи към средата на юли, а акватерариумът ми е на терасата от към края на май и преди това нямаше този проблем.
Ще опиша най-общо условията, като се надявам това да помогне някой от вас да ми даде съвет:
-55 литра
-температура 23-26 градуса
-филтър акваел мини (от 30 до 60л)
-светя им с нормална ел.крушка 40W и то само, когато времето е мрачно, за да могат да се препичат
-храня костенурките през ден като обирам неизядената храна след тях
Водата, която виждате отдолу на снимките се получи за 4 дни! Пресуших целия акватерариум в петък (07 август) с надежда водораслите да изчезнат и да нямам този проблем при новата вода. Напълних го наново с вода, сложих Sera Aquatan 13мл, Sera Nitrivec 20 мл, както и успях да напъхам няколко топчета Siporax във филтъра, който иначе не е приспособен за биофилтрация. Пуснах филтъра да работи и добавих костенурките след около 16 часа във водата. Още на втория ден забелязах леко замътване. Днес сме вторник (11 август) и вече почти нищо не се вижда във водата

.
Също да ви кажа преди да сменя водата бях оставила цъфтежа около 2-3 седмици да си вирее без да сменям никаква вода, за да видя какво ще стане. Нямаше никаква миризма, както и никакви налепи по повърхностите.

Проблемът е, че в петък заминавам на море за 1 седмица и няма да мога да направя номерът със затъмняването, тъй като навсякъде чета, че това отнема около 4 дни. Нямам възможност да сложа и UV-стерилизатор.
Исках да ви питам някой от вас използвал ли в Sera Algovec и мислите ли, че ще има ефект при моя проблем.
Моля ви, ако някой знае как мога да се справя с проблема за кратко време, пък било то и временно нека сподели. Като се върна от морето вече мисля да затъмня и да видя какъв ще е ефектът.
p.s. това, което се вижда на предното стъкло не е налеп, а отражението на мозайката от пода на терасата