Автор Тема: Растения и рейнболи  (Прочетено 6383 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Плевен
  • Живко
Растения и рейнболи
« : понеделник, 08 декември 2008 г., 21:59 ч. »
Почти навсякъде се твърди, че рейнболите не закачат растенията.
При мен обаче не е така. Предният подбор, който имах определено пощипваше дребните растения. Не мога да кажа, че правеха кой знае какви поразии. Изключвам бакопата аустралис. По някакви причини гадовете я възприемаха като черешката на тортата. Растението растеше само на клечки. Рибите ходеха редовно при него, спираха се и го оглеждаха добре дали няма да има някое ново листо. Интересното е, че изяждаха листата след като дръпнат малко и по този начин позволяваха на растението да не умре.
Като най-големи пакостници определям Glossolepis incisus. Като най-незаинтересовани от растителното меню Melanotaenia parkinsoni.
Melanotaenia praecox - изобщо не закача растенията и е твърде дребна. Това важи и  за другите дребни видове.
Melanotaenia lacustris - не съм ги засичал в сериозни престъпления.
Melanotaenia herbertaxelrodi - похапват, но доста нежно.
Melanotaenia boesemani - не съм ги виждал.
Melanotaenia trifasciata Goyder River - имам ги от скоро. Първите впечатления са, че ще са бандити. Определено ядат водорасли, ако са плуващи. Нещо ми подсказва, че скоро ще се заровят и в растенията.
Никой не се е родил научен.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Растения и рейнболи
« Отговор #1 : вторник, 09 декември 2008 г., 00:56 ч. »
При мен, единствената растителна жертва беше утрикуларията. Това е единственото растение, за което гарантирам 100%, че падна в неравна битка с инцисуси-те.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : вторник, 09 декември 2008 г., 03:38 ч. »
Никога не съм засичал моите Рейнболи да атакуват растенията.Чета и чужди форуми всяка вечер и не съм виждал да е споделяно нещо такова.Ако искате мога да пусна тема с подобно запитване.

Неактивен zambo

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Анатоли Тодоров
« Отговор #3 : вторник, 09 декември 2008 г., 09:49 ч. »
Моите рейнболи незакачат растенията или поне не съм ги хващал на местопрестъплението . Непроявяват никакъв интерес към отглежданите в аквариума растения .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #4 : вторник, 09 декември 2008 г., 16:20 ч. »
Glossolepis incisus-яде валиснерия/младите листа/.
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: гр. Бургас
« Отговор #5 : вторник, 09 декември 2008 г., 16:58 ч. »
Току-що Melanotaenia trifasciata от най-разпространения вид (предполагам Goyder River) си пощипна от Кабомбата.  :punish2:

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Живко
« Отговор #6 : вторник, 09 декември 2008 г., 17:37 ч. »
А ти къде ги сложи тези трифасциати?

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #7 : сряда, 10 декември 2008 г., 10:43 ч. »
Моите рейнболи много се кефят на яванския мъх,листенце не му оставят гадините. :sorry:

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
« Отговор #8 : сряда, 10 декември 2008 г., 23:57 ч. »
Прайкоксите ми си хапват ричия от време на време :) но само ако се рее из аквариума безпризорно
Вмъквам допълнение - днес чопнаха и стръкче Utricularia graminifolia явно си попипват по тънките растения от време на време

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #9 : четвъртък, 11 декември 2008 г., 07:39 ч. »
Моите рейнболи много се кефят на яванския мъх,листенце не му оставят гадините. :sorry:

Искаме видове Пламене.Конкретно!

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #10 : четвъртък, 11 декември 2008 г., 07:57 ч. »
Със сигурност Glossolepis incisus и Melanotaenia boesemani.

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : петък, 12 декември 2008 г., 07:19 ч. »
Живко обещах да попитам в специализираните форуми.Резултата е 50/50 засега.Дадоха ми и примери-доста нагледни при това:

Наред с това обаче се изказаха и хора които заявяват като мен че никога не са засичали подобни случки.Така,че въпроса засега остаа отворен.

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Живко
« Отговор #12 : петък, 12 декември 2008 г., 18:44 ч. »
За моите растения отдавна въпросът е решен.
Виждал съм поне половината си риби да ядат, ръфат и късат растения. Така, че аз само споделям факти.
В момента всичките ми риби са като прахосмукачки. Понеже постоянно вкарвам нови риби и растения и в същото време подрязвам често, постоянно има плуващи листенца. Рейнболите налапват всичко и ако е възможно да го глтнат го правят. Целят се и да разкъсат по-едрите парчета.
Тези думи звучат страшно, но всъщност не е така. Поразиите са почти незабележими. Казах, че при мен само бакопата пострада.

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
« Отговор #13 : петък, 12 декември 2008 г., 19:37 ч. »
 :D Бандита хванат на местопрестъплението. Аз точно това наблюдавам Прайкоксите ги забелязвам че се мятат само на безпризорно реещи се листенца или на нещо стърчащо което се е отделило от главния сноп, подкастрят си ако мога да се изразя така, не мисля че прекаляват или правят поразии, но до колкото забелязва жив интерес имат към движещи се неща мръдне ли нещо дребно веднага са там и го сръфват.

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #14 : петък, 19 декември 2008 г., 08:10 ч. »
Има един интересен отговор който искам да споделя.Той е Арсен-френски фен на рейнболи при това добър развъдчик и акварист.Той пише следното относно снимките показани по-горе:
Според мене твоите рейнболи се интересуват не толкова от Валиснерията ти а от хайвера който са хвърлили на нея рано сутринта рибите ти.
Това за мен има голям резон защото както знаем тези риби хвърлят безразборно хайвер навсякъде и по всяко кажи-речи време.По същия начин си го ядат.Смятат го за деликатес.Много пъти съм си мислел,че тези риби са един вид "перпетуммобиле"Или казано по български хвърлят и ядат собственото си производство.Един път само съм правил опит с това.20 дена Праекоксите ми не ги храних с нищо.Целта беще да не замърсявам разплодния аквариум с излишни храни и да хвърлят хайвер в що-годе стерилна обстановка за да не загние.Наблюденията ми показаха,че рибите се чувстваха добре и бяха жизнени(повярвайте ми знам какво е жизнен Рейнбоу)
Само да разкажа че накрая имах малки рибки които и до ден днешен си живеят в уют и в добро здраве.(все още ги наблюдавам)
Знам,че отговора ми звучи малко недовършено но все пак отговора на Арсен ми навява интересни мисли.Може и пък да е прав нали?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.