Автор Тема: Как да накараме цихлидите да се размножават  (Прочетено 3966 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Как да накараме цихлидите да се размножават
« : събота, 08 ноември 2008 г., 18:07 ч. »
Как да накараме цихлидите да се размножават

от Марк Елисън   Като цяло цихлидите са плодовити, но не винаги ни сътрудничат. По-долу съм подготевил някои коментари за развъждането на цихлидите, като съм включил няколко трика как да ги стимулирате да хвърлят хайвер. Това са методи, които съм използвал и мисля, че работят доста добре. Надявам се да помогнат!


Съвети за размножаване

   Може би най-добрият съвет, който мога да ви дам, за да накарате цихлидите да се размножат, е да ги поддържате здрави. Добрата филтрираща система и редовните смени на водата, осигуряването на вода с необходимите химически показатели ще ги поддържат в добра форма. Само здравите риби се интересуват от размножаване. Понеже от женските* се изисква да инкубират хайвера в устата си за срок до четири седмици, те трябва да са здрави и силни, преди да започнат гладуването за този период.*  Бел. ред. (Boby_) – Това за гладуването важи само при устомътещите цихлиди, но силната и здрава женска е предпоставка за успешно размножаване при всички видове.

   Добра идея е да имате няколко женски за един мъжки от всеки вид, който отглеждате.** По този начин агресията на мъжкия не се поема само от една женска. Ако имате поне 2 женски, те си поделят повредите от агресивния мъжки. А ако той не скубе перките им твърде често, те ще бъдат по-здрави и силни и съответно по-склонни да се чифтосват.**  Бел. ред. (Boby_) – Тук отново зависи от конкретния вид – това условие не е универсално. Очевидно авторът говори най-вече за Малави М'буна, при които това е важно. Но има и доста видове, за които това правило не важи, а е необходима двойка, тройка или дори голяма група за размножаване.

   Храненето също е важно. Отлеждам моите цихлиди от Виктория и Малави с люспи от спирулина с добавка от артемия, хирономус, крил и планктон. Важно е да не се прекалява с последните, за да се предпазите от Малави блоут. Но изглежда храненето им със замразени храни веднъж седмично (и само толкова, колкото могат да изядат за 30 секунди) ги поддържа в добро разположение. Забалязал съм, че повечето от моите цихлиди хвърлят хайвер няколко часа, след като ги нахраня с някоя от тези замразени храни. Най-приемливото обяснение за това е, че когато рибата се кани да се размножава, тя притежава определено количество от енергия и градивни материали (напр. протеини, мазнини и т.н.), които може да задели от ресурсите, които са и нужни за живот и растеж. Тези материали се влагат в яйцата. Така че като храним цихлидите с храна, богата на протеини, те ще имат повече ресурси, за да произвеждат яйца. Колкото повече са наличните ресурси, толкова повече яйца ще се получат.
   Последното нещо, което знам, че е помогнало на мен и на много други, за да накарат рибите си да се размножават, са пещерите***. Аз използвам дупчести варовикови камъни с техните множество тунели и пещери. Знам, че някои хора използват глинени гърнета. Важно е рибите да имат място, където да се крият и то да е само тяхно. Това е особено важно за устомътещите, защото те имат нужда от допълнителна защита от врагове, докато носят хайвера, понеже през това време доста отслабват и губят сили.***  Бел. ред. (Boby_) – Трябва да се отбележи, че това условие отново не е универсално – далеч не всички африкански цихлиди имат нужда от пещери, за да се рамзножават. Циприхромисите например се размножават на открито близо до повърхността, а някои дребни цихлиди от Танганайка имат нужда от празни черупки от охлюви за тази цел.


   Нека с две думи да окуража тези, на които им е за пръв път: Първото чифтосване за женската е най-трудното. Веднъж след като е достигнала зрелост и се е научила да се чифтосва, тя ще продължи да хвърля хайвер с изненадваща редовност. Отбележете също, че според мен първото мътене на женската често е неуспешно. Склонни са към капризничене и не изнасят яйцата за пълният срок (или ги поглъщат, или ги изплюват след седмица). Всяка от моите женски е имала някакъв проблем при първото си мътене. Но от втория път обичайно те намират правилния начин. ****

****  Бел. ред. (Boby_) – Отново и отново се повтаря същото – авторът говори за устомътещите цихлиди, а статията би трябвало да е обобщаваща. Нататък няма да коментирам повече този пропуск, за да не разводнявам текста.


Още ли не можете да ги развъдите?

   Често срещан проблем при много хора е, че рибите им са прехранени. Това, което можете да направите, ако рибите ви са полово зрели, е да разделите партньорите (можете да го направите с разделители в аквариума или с отделни съдове) и да ги оставите гладни за седмица. Разделянето е важно, защото гладните цихлиди стават по-агресивни. Може да забележите, че мъжките започват да копаят повече, да правят гнезда и да се подготвят за чифтосване. След един – два дни при такова поведение върнете обратно женските и вуа ла – би трябвало да хвърлят хайвер.
   Някои видове, за които се приема, че са лесни за развъждане, често могат да са капризни. Уверете се, че имат собствени укрития, мъжките имат достатъчен избор на женски (съотношение от поне 2 женски на един мъжки) и поддържайте температурата на водата 24,5 – 25,5 градуса по Целзий, а самата вода – твърда и алкална.
   Ще ви насърча да бъдете търпеливи. Някои видове, като Auloncara и nyererei съзряват доста бавно.

Бел. ред. (Boby_) – Има още едно важно средство, чрез което да “накараме” рибките ни да се размножават – много често масираната смяна на водата (40-50%) предизвиква хвърляне на хайвер. Все пак с това трябва да се внимава, за да не стресираме рибите твърде много и да не нарушим азотния цикъл в аквариума. 


Източник: Cichlid Forum

Превод: torsade

Редакция и бележки: Boby_

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.