Автор Тема: Микрочервей (Panagrellus redivivus)  (Прочетено 9679 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Desmoria

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Пол: Жена
  • Акваристка по рождение.
Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« : четвъртък, 01 април 2010 г., 10:13 ч. »
Микрочервеите са малки нематоди, който достигат дължина от 0.5мм до1.5мм. Те са чудесена храна за новоизлюпени рибки, особенно такива, които са твърде големи за да се хранят с инфузория и твърде малки за да погълнат новоизлюпена артемия. Микрочервеите са изключително лесни за развъждане в домашни условия.
В няколко стъпки ще обясня, какво ще ви е необходимо за култивирането им:
Първо се сдобивате със: готова култура микрочервеи, няколко прозрачни съда с капаци, малко памук, пакет овесени ядки, прясно мляко или вода.

Процедирате по следния начин:

1. Съдовете трябва да са прозрачни, със широки дъна и восочина най-малко около 4см (много е важно съдовете да са прозрачни, за да може след време да виждате микрочервеите, по стените). На мен лично чудесна работа ми вършеха, мини бурканчета от люти чушлета. Може да ползвате и съдове като тези на картинките.

                   

2. Съдовете задължително трябва да си имат капачета, които трябва да пробиете на няколко места за да се осигури приток на въздух. В отворите обикновенно се слага памук, който предпазва от насекоми и от неприятната миризма, която се появява след време, ако не се сменя навреме кашата.

3. Ще ви е необходим пакет овесени ядки за захранване на културата. Сварявате толкова от тях, колкото да покрият около 1 см от дъното на съдовете, в които ще развивате културата. Изборът е ваш, дали ще ги сварите във вода или прясно мляко. За да прецените до каква степен трябва да сварите ядките, имайте в предвид, че трябва да се образува каша, която да не е прекалено суха, но и в никакъв случай да не е течна. Ако се наложи в последствие да коригирате суха каша, просто добавете малко вода. Ако кашичката се е получила твърде течна, може да добавите брашно.

4. Вече имате съдове с каша в тях т.е. създали сте идеалната среда за развитие на микрочервеите. Поставете културата, с която предварително сте се сдобили върху кашата и затворете плътно съдовете с пробитите капаци. Оставете съдовете на непряка слънчева светлина.

5. След 2-3 дена ако се вгледате в повърхноста на кашата, ще забележите да се движат хиляди микрочервеи. Тези нематоди се размножават изключително бързо и за няколко дни, цялата повърхност на кашата ще се покрие с тях. Когато това стане, те ще започнат да се катерят по стените, образувайки цели колонии. Това е и момента, в който спокойно може да ги съберете от стените, с помоща на клечка за уши и да ги пуснете в аквариума с новоизлюпените рибоци. Имайте в предвид, че за храна се дават само микрочервеи, които са събрани от стените на съдовете, тъй като те най-малко цапат водата в аквариума. Също така не се притеснявайте, че от един път сте събрали всички микрочервеи, на следващия ден ще има нови колонии от тях по стените. Това се дължи на бързото размножаване, женските червеи раждат на всеки 1-2 дена от 10 до 50 малки. Продължителността на живота им е около 20-тина дни, а поставени в аквариума живеят до 24 часа.

     

6. След около 20 дни кашата в съдовете започва да се разваля и да мирише неприятно. Това означава, че е време да стартирате нова култура. Принципът е отново същия, а микрочервеите се взимат от старата каша. Хубаво е на 2-3 дена кашата да се разбърква за да се засили културата. Имайте в предвид, че колкото е по-топло, толкова по-бързо се развива културата, но и толкова по-бързо се вмирисва кашата. Разбира се идеята не е да сварим микрочервеите. Аз лично държах моите върху капака на аквариума, който беше достатъчно топъл (топъл, не горещ).

Малко полезна информация.
Хранителното съдържание на микрочервеите е следното: протеини 48%, липид 21%, гликоген 7%, органична киселина 1%, нуклеинова киселина 1%.
Все пак не бива да прекалявате с тях, заради богатото съдържание на липиди (мазнини). Вършат чудесна работа, за бързо порастване на прекалено малките новоизлюпени рибки, но след това трябва да започнете да разнообразявате менюто им.

Неактивен Desmoria

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Пол: Жена
  • Акваристка по рождение.
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #1 : четвъртък, 01 април 2010 г., 14:26 ч. »
Понеже имаше въпрос, каква е разликата с артемията от гледна точка на хранителна стойност. Може да видите сравнителна характеристика тук:

http://www.fao.org/DOCREP/003/W3732E/w3732e0y.htm#TopOfPage

Неактивен BOJO

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #2 : четвъртък, 01 април 2010 г., 15:35 ч. »
Много полезно.

Неактивен Desmoria

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Пол: Жена
  • Акваристка по рождение.
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #3 : четвъртък, 01 април 2010 г., 16:14 ч. »
В момента съм поръчала от eBay един пакет, пък да видим какво ще стане. А иначе мога да спретна една статийка, за отглеждането не микрочервеите.

Неактивен malomir

  • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • *****
  • Публикации: 6 566
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #4 : четвъртък, 01 април 2010 г., 16:29 ч. »
Давай, ще е полезна на всички.


Неактивен Dadko

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 145
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #5 : четвъртък, 01 април 2010 г., 16:55 ч. »
Ако започна да си отглеждам и червеи, пък било то и микро- чак тогава със сигурност жената ще ме изгони от къщи.
Предполагам, че няма да е трудно отглеждането.
Като не знам какво да правя- правя каквото знам.

Неактивен Desmoria

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Пол: Жена
  • Акваристка по рождение.
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #6 : четвъртък, 01 април 2010 г., 17:03 ч. »
Не, въобще даже. Още повече ако един път ги завъдиш, после само си подхранваш културата и всичко си върви само.

Тази вечер ще се опитам да спретна кратка статийка за тях.

П.П. Текста е качен на мястото на първия ми пост в темата. Моля за редакция, че нещо не успях да се справя с приравняването.

Неактивен BOJO

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #7 : вторник, 06 април 2010 г., 12:22 ч. »
Дам , наистина полезно.  Интересно какво ще стане ако напълня терасата с буркани с микрочервеи  ;)

Неактивен Ицо

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 37
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #8 : вторник, 06 април 2010 г., 15:02 ч. »
Статийката е добра, но има проста и ефективна процедура.
Овесените ядки /без варене/се бъркат с кисело мляко.
Идеалната съдинка е кутия от сладолед.
Няма нужда от дупки и памуци ...
 :drinks:

Неактивен Desmoria

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Пол: Жена
  • Акваристка по рождение.
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #9 : сряда, 21 април 2010 г., 14:58 ч. »
Да се похваля, вече имам 2 буркана със солидно количество микрочервеи. Ако някой от София има нужда от култура за завъждане, съм насреща.  :D

Неактивен kamikadze ZX7RR

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 60
  • Нас. място: Свищов
  • Пол: Мъж
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #10 : сряда, 15 февруари 2012 г., 20:30 ч. »
Да попитам ,дали в момента мога да си поръчам микрочервеи от БГ (магазин,сайт,колега) и ако да ,дали културата ще стигне жива до мен при тези температури?
От Свищов съм.

Неактивен аквариста

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 35
  • STAR WARS
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #11 : сряда, 15 февруари 2012 г., 20:47 ч. »
Браво!Много хубава статия!
Commander Cody

Неактивен yasen_vn

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 34
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #12 : събота, 17 март 2012 г., 19:49 ч. »
Във Варна някой "отглежда" ли такива животинки?

Неактивен Gould

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 1
Отг: Микрочервей (Panagrellus redivivus)
« Отговор #13 : понеделник, 27 юни 2016 г., 14:31 ч. »
Здравейте! Имам питане за червейчетата. Може ли да се изчерпи културата. Храня я само с овесени ядки накиснати във вряла вода. След като изтине сложих от старата смес в която имаше червейчета.  Но от два дни няма нито едно появило се?!
Преди това бях заложил само червейчета в предвата култура и извадих на 3 пъти от тях стабилно количество. И един ден нямаше нищо. Реших че се е изчерпала културата и зареди на ново. Но няма нищо налично все още?!. Принципно уж са издражливи, но явно нещо са се прецакали. Предната култура ми се отдели един пръст вода отгоре след 4 -5 дни. Ако някой в София има Моля да ми пише искам да си взема.  Гледам ги в големи съдове прозрачни. Залагам по 5 6 см. Смес.

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.