Автор Тема: Профилът на hraykov  (Прочетено 2140 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен hraykov

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: София
Профилът на hraykov
« : неделя, 20 юни 2010 г., 08:23 ч. »
След месец-два четене на теми из форума се престраших и аз да си направя един профил. Казвам се Христо Райков и съм отскоро запален по акваристиката (като се изключи гледането на живородки като дете и малко цихлазоми в гимназията). Основната идея която стои зад създаването на този профил е да получа колкото се може повече негативни и позитивни коментари от вас, защото нивото на форума е наистина много високо, а аз имам желание да науча доста неща.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Аквариума, с който разполагам в момента е:
Обем: 240 литра, стартиран преди около два месеца
Обитатели:
 - 9 Mikrogeophagus ramirezi - 4 мъжки, 5 женски;
 - 10 Trigonostigma heteromorpha (клиновидна разбора) - знам, че са азиятски рибета и не се връзват с рамирезите, но съм им голям фен
 - 2 Ancistrus-а. Обмислям дали да не се сдобия с още 2-3
 - 2 Hoplosternum thoracatum - мисля, че им казват Калихт или нещо такова
Филтрация: външен филтър Boyu EFU-45 (1100 л/ч); обмислям дали да сложа и един вътрешен CristalProfi на JBL (800 л/ч) - тук ще помоля за съвет
Осветление: 2 пури с дължина 100 см, извинявам се, в момента не знам какви са, но ще проверя при първа възможност
Отопление: JBL ProTemp-нещо си, 100W.

Ами това е засега, ще кача и снимки. Очаквам коментари

Неактивен Vasil.Darev

• Активен потребител
  • Публикации: 69
  • Нас. място: гр. Гоце Делчев
Отг: Профилът на hraykov
« Отговор #1 : неделя, 20 юни 2010 г., 10:29 ч. »
Добре дошъл Христо

Чакаме снимки :)

Неактивен hraykov

• Активен потребител
« Отговор #2 : неделя, 20 юни 2010 г., 11:20 ч. »
Ето една набързо щракната снимка. Извинявам се за лошото качество, както и за отражението отзад. DSLR-а отдавна събира прах, отвикнал съм  :(

Неактивен hraykov

• Активен потребител
« Отговор #3 : неделя, 20 юни 2010 г., 11:33 ч. »
Забравих да спомена, че от 9-те рамирези, вече имам 3 двойки, 2 от които имат хайвер от около 24 часа.
В момента положението в аквариума е следното: една мъжка пази хайвера в десния край. Женска от друга двойка пази нейния си хайвер в левия край. Всички останали обитатели са по средата и не смеят да мръднат.
Имам едно въпросче - има ли как да разбера дали хайвера е оплоден...

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : неделя, 20 юни 2010 г., 15:50 ч. »
Христо здравей и добре дошъл в Аквапортал.
Ще видиш, че няма нищо страшно да пишеш и споделяш тук. Напротив, смятам че това може да е само взаимно полезно. Аквариума ти е много приятен. След като се поразвият растенията ще стане още по-хубав. Аз лично бих напълнил вода до горе. Така сякаш малко дразни. Но все пак ти си решаваш.
Поздрави и успех! :drinks:

Сега като го погледнах пак виждам, че лампите ти не обхващат изцяло дължината на аквариума ти. Растението в ляво, не виждам добре дали е кабомба или лимнофила остава малко на сянка и се боя, че няма да върви добре. Премести го на място което е по-осветено.

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #5 : неделя, 20 юни 2010 г., 16:37 ч. »
Е аз пак като латерна да си кажа, що не сложиш някакъв подходящ корен, или два, ще стане по завършено а и рамирезитата обичат укрития, и то много. Иначе при този обем на аквариума би трябвало да се чустват перфектно. Направо ти завиждам! :up:
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен hraykov

• Активен потребител
« Отговор #6 : неделя, 20 юни 2010 г., 17:04 ч. »
Здравейте и от мен  :drinks:

Благодаря за бързите и конструктивни коментари. Корени ще има, в момента се киснат. Не съм си сложил още, защото исках да видя как ще тръгнат растенията, както и да си помисля още малко къде точно да ги сложа.

Растението в ляво е кабомба. Или поне така мисля, защото на места има някакви широки листа, което е странно. Причината, че изглежда тъмно е защото затъмних малко снимката за да не дразни отражението отзад, както и светлината от лампите в горната част (лентата където няма вода). За последното съм напълно съгласен и ще долея вода до горе на следващата смяна (70 литра на седмица нормално ли е според вас). Не съм го направил до сега защото се притеснявах, че лампите ще са прекалено близо до водата, а и имам едни охлювчета, които обичат да излизат "на сухо" и да ак*т там. 

Още веднъж Благодаря !!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #7 : неделя, 20 юни 2010 г., 22:23 ч. »
Здравей, Христо, благодаря ти за хубавите думи за Аквапортал.
Чудесно начало си сложил, предстои ти работа, но тя ще ти носи удовлетворение и ще те радва.
За този аквариум и особено за тези растения светлината ти е малко недостатъчна. 1 м дължина на пурите... по-скоро 90 см, т.е. 2 пури по 30W - такива си мисля, че са, но ти ще кажеш точно. Аквариумът е много нов, растенията тепърва ще се развиват. Рибките ти са чудесни, само внимавай с торакатумите, обичат да ровят и изкореняват растения, особено като поотрастнат.
Желая ти успех!
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Geri

• Активен потребител
  • Публикации: 800
  • Нас. място: Несебър
« Отговор #8 : понеделник, 21 юни 2010 г., 22:44 ч. »
Добре дошъл "официално"  при нас  :)
Мисля, че един ден ще имаш много хубав аквариум (Не че сега е лош и да не ме разбереш погрешно) Имаш желание, а това е най-важното. Успех в новото хоби, а като имаш въпроси - не се притеснявай да питаш. Тук всички си помагаме. :) Ако трябва да дам оценка по шестобалната система за форума, веднага ще кажа - 10+  :wink1: Ще следя с интерес развитието на аквариума :drinks:
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.