Автор Тема: Symphysodon (Дискус)  (Прочетено 5456 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен }|{opukc

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Symphysodon (Дискус)
« : събота, 08 ноември 2008 г., 19:48 ч. »
Symphysodon (Дискус)

Семейство цихлиди (Cichlidae)

Дискусът е много красива и тайствена риба, която по много неща се различава от останалите цихлиди. Имат характерно тяло, което прилича на сплескан диск. Всички дискуси  идват от района на Амазонка и нейните притоци. Държавите на чиито територии се срещат са   Бразилия, Перу, Колумбия и Венецуела. Не толкова често срещан е в самата Амазонка, но в спокойните води на притоците и езерата около нея ги има в изобилие. Компания им правят скаларии,  уару и множество видове риби. Когато настъпи дъждовният сезон и реките прелеят, идва времето за размножаване. Дискусът най-добре се чувства в спойните и изолирани езера обазували се след преливането на реките, заливайки частично дъждовните гори.
Обитават области където има много дървета, корени и растения, които създават сянка и места за укрития. Предпочитат по-топли води, където има много потънали дървета, които с многобройните си клони създават лабиринти и скривалища за техните групи. Поради тази причина имат такава форма на тялото, което е много богато оцветино, създавайки идеален комуфлаж и предпазвайки ги от многобройните им врагове.
Дискусите за първи път са описани научно от ихтиолога д-р Йохан Яков Хекел.
През тридисетте години на 20-ти век акваристи започнали с първите опити за отглеждане на дискуси в аквариум.
През 1949г. W. Т. Dodd започва първото сериозно описване и класифициране на тези риби.  До днес са известни голям брой различни варианти на дивите дискуси, като основните са два  с 5 подвида устойчиви форми.

I. Symphysodon aequifasciata (Ortega & Vari, 1986)

   1.Symphysodon aequifaciata aequifaciata (зелен дискус) Pellegrin, 1904
   2.Symphysodon aequifaciata axelrodi (кафяв дискус) Schultz, 1960
   3.Symphysodon aequifaciata haraldi (син дискус) Schultz, 1960

II. Symphysodon discus (Heckel, 1840)

1.Symphysodon discus discus (Heckel или червен дискус)
2.Symphysodon discus willischwartzi

Symphysodon aequifaciata aequifaciata идват от западния регион на Амазонка, Rio Putumayo, Rio Nanay и около Рио Tefe. Телата им са цветни, но се различават значително в зависимост от зоната, в каято живеят. Обикновено са със зеленикаво-кафяв цвят. Вертикалните ивици са зле маркирани и на места се губат. Имат червени точици в средата на тялото, понякога дори и по перките. Температурата на водата 26-31 ° С, рН 5-7, DH 0-5.Symphysodon aequifaciata Axelrod живеят в зоната  около Белем и Манаус, Рио де Жанейро, Rio Urubus и Roi Purus. Цветът може да бъде от светло до тъмно кафяво или дори червен. За разлика от Heckel дискусите, не са с добре изразени вертикални линии. Гръбната и аналната перки може да бъдат червеникаво-зелено или сини. По-лесни са за подръжка в сравнение с другите дискуси. Температурата на водата 26-31 ° С, рН 5-7.5, DH 0-8.Symphysodon aequifaciata haraldi живеят в зоната около Манаус и Вениамин . Доста сходни  са с техните близки роднини кафявите дискуси. Имат кафяв цвят с червени или сини хоризонтални ивици. Температурата на водата 26-31 ° С, рН 5-7, DH 0-6Symphysodon discus discus живеят в централните райони около Манаус – Бразилия, Rio Negro, Rio Xingu, Abacaxis и Trombetas. Тялото е прошарено с 9 вертикална линии. Първата, петата и деветата са много видими. Петата линия минава през средата на тялото. Първата линия  минава през главата и очите на рибата, а деветата през началото на опашната перка. Имат червено-кафяв цвят с тюркоазени нюанси.
Symphysodon willischwartzi са с бледо пастелни цветове. Това са най-сложните и най-слабо популярните дискуси, вероятно заради цвета им са и най-малко гледаните дискуси в аквариум. Двата вида изискват още по-висока температура на водата от другите дискуси  27-32 ° С, рН 5.5-6.5, DH 0-3.Съществуват още много и различни географски разновидности на  дискусите и още повече изкуствено създадени хибридни видове.

Дискусите са социални риби и предпочитат да живеят в групи от пет или повече екземпляра. Изолирани, ще бъдат под голям стрес и не за дълго в добро здраве. Преди да купите дискуси, е добре подробно да се информирате за тяхното отглеждане. Необходимо е качеството на водата във вашият аквариум да наподобява на качеството на водата, в  която се намират в естествената им среда. Риби, подложени на стрес, лесно стават податливи на различни болести и дори може да умрат. Важно при избора на дискуси е да се хранят добре и да плуват без страх в аквариума. Той трябва да бъде дългъг над 100 см и висок поне 50 см.,  трябва да бъде богато засаден с растения и аранжиран с корени, но трябва също така да има дастатъчно място за плуване. Дискусите не обичат прекалено много светлина и на повърхността е необходимо да има плаващи растения, които допълнително придават тайнственост. Водата трябва да е много мека, с богато съдържание на танин.
В природата предпочитат жива храна – хранят се със ларви, червеи идруги битомни организми, зоо - и фитопланктон, дори плодове във времена дъждовният сезон. По време на засушаването ядът предимно детрит.
Качеството на водата играе важна при отлеждането на всички цихлиди, но за дискуса тя е от най - голямо значение. Биологичната филтрация трябва да е почти съвършенна, амоний и нитрити трябва да са нула. Твърдостта и рН на водата не са толкова важни, но трябва да бъдат постоянни. В естественатата им среда твърдостта на водата е много ниска, дори под 1 ° DH. За растежа на растенията обаче минималната необходима твърдост е от 3 ° DH.
За успешното размножаване е необходима твърдост под 10 ° DH. Водата трябва да бъде кисела с рН между 5,5 - 6,0. Поради това, че водата трябва постоянно да се коригира и подържа в определени граници тези риби не са за начинаещи. Намаляване на твърдостта и рН може да се постигне с торф и дестилирана  вода, филтрация чрез обратната осмоза и дейонизиране. Всички тези неща изискват опит и познания. Трябва постоянно да се измерват параметрите на водата в аквариума, както и на  водата, което ще бъде добавена при подмяна.
За разлика от другите цихлиди за дискусите температурата на водата  е един от най-важните фактори. Обичат постоянна температура от 27-31 ° С, ето защо ако има спад в температурата са обект на нападения от паразити.
Риби и растения, които могат да се гледат с дискусите:
Поради това, че дискусите живеят в много топла вода, повечето риби не могат да издържат на такава температура. Скалариите са риби, които идват от една и съща област с дискусите, но е важно да се знае, че скалариите носят паразити, към които дискусите са изключително чувствителни и е препоръчително това съчетание от риби да се избягва.
Дскусите могат успешно да се гледат заедно със много видове тетри - Paracheirodon Axelrodi (Cardinal тетра), Hemmigrammus, Nannostomus, които допълнитерно добре визуализират аквариума. Добре съжителстват с мирните цихлиди джуджета – Mikrogeophagus ramirezi и многото видове Апистограми, от сомовете Corydoras и анциструс са рибки, които добре понасят високата температура на водата.
Както и при избора на риби, температура на водата играе важна роля при избора и на растенията. Echinodorus bleheri - Амазонка е най-популярното растения за Амазонски аквариум, Nymphoides Aquatica, Cabomba furcata, Ceratophylum demersum, Microsorium Pteropus, Ludwigia glandulosa, Anubias, Cryptocorine, Vallisneria spiralis са растения, които най-добре понасят условията на аквариум с дискуси.
Размножаване
Най-добрият начин за образуване на двойка е да се гледат заедно между 8 и 12 малади риби, които стават полово зрели след 18 - 24 месеца. Тогава започва и подбирането на партньор.
Различаването на мъжките от женските не е много лесно. Мъжките са по-едри и имат изпъкнало чело, гръбната и аналната перки са издължени и заръшват с шипове. Женски са по-дребни и със закръглени перки, но това не е критерий за различия в пола. Има случаи на много едри женси, както и на дребни мъжки, затова най-добрия начин за разпознаване е по време на размножителният период. Признак за подбиране на партньор е това, че рибите плуват една до друга, често застават в положение на ветрило и извършват страни движения с грава и тяло, което наподобяват трептене.
За успешно разнможаване на дискуси е необходимо достигането на определени параметри на водата. Твърдост около 6 DH (за предпочитане дори по-малко), рН - 6, температура - 30-32 ° C. При твърда вода оплождането на хайвера е изключително трудно, защото той се покрива с  тънък слой калций. Женските хвърлят между 50 и 400 яйца върху предварително почистена повърхност или листо, след това мъжките ги оплождат. В много случаи, когато двойката е прекалено млада, оплождането на хайвера е невъзможно и завършва с неуспех.
За хйвера се грижи женската, като му вее, за да има приток на вода богата на кислород. Също така го почиства от некачествените яйца. През това време мъжкият охранява гнездото. Малките са излюпват средно след 2-3 дни и родителите може да ги пренесат на друго място. Младите риби свободно плуват след 5 дни и се закрепват върху гърбовете на родитерите, от където се хранят със специален, хранителен кожен секрет/дискусово мляко/ в продължение на 40 дни. 10 дни след излюпването са готови за захранване с Артемия.
Много опитни акваристи отделят хайвера от родителите и се грижат за бъдещото развитие на малките рибки чрез изкуствено захранване.
 
Заболяванията
Най-добрият начин за предотвратяване на заболявания е силната превенция. Карантина,  оптимално добри качества на водата и подходяща храна ще са в състояние да предотвратят много заболявания. За повечето болести диагнозата е трудно определима, и рибите трудно се лекуват. Но както и в природата, така и в аквариума рибите живеят, заболяват и умират.
Често срещани заболявания са:
Зарази с чревни паразити/Capillaria и Hexamita/
Зарази с моногенеи /Gyrodactylidae и Dactylogyridae/
Дупки по главата – Причините за това заболяване може да са много, но често  произтичат от липсата на витамин C, D, калций и фосфор, възникват и поради лошо качество на водата в аквариум или нередовна храна.
Лечението на различните заболявания е различно – медикаментозно или с повишаване на температурата на водата до 34-35 ° C. Но най – важно е оптимизирането на условията на живот и подобряването на качеството на водата.

Дисусът е удивителна риба - със своето многообразие от цветове, външен вид и поведение си остава едно истинско предизвикателство за всеки акварист.

Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.