Здравейте!
Имам доста запитвания относно нашите риби защо ги наричаме така.Отговарям винаги адекватно струва ми се,че аз не съм човека който да застопори едно име на даден вид риби в българския език.Но по принцип названията са доста различни и смятам,че ние тук сме хората които трябва да вземем решението как да наричаме Рейнболите всъщност на български.При Цихлиди,Лабиринтови,Живородки и сякаш Килита въпроса е ясен от само себе си.Но дали това е така спрямо Рейнболките?Не съм убеден.Предстои и излизането на сайта на тези рибки на български език и всеки път когато редактирам статия при мен неизменно изниква въпроса дали съм прав да ги наричам така.Мисля,че времето за това настана.Нека да всеки да си каже мнението по въпроса.Нека и всеки да се аргументира ако е възможно защо смята така.Въпроса е доста сериозен и се надявам на някаква активност не само от Рейнбоу феновете но и от всички акваристи.Няма кой да реши в момента как трябва да е.Българска Академия на Науките едва ли ще се намеси по въпроса нали?

Така,че каквото решим тук това ще остане за напред.Отговорноста е определено наша.Моля ако някой гласува в графата "други" да спомене тук какво има в предвид.Искрено се надявам на вашата активност за да решим името на тези рибки.Смятайки въпроса за сериозен смятам да задам това питане във всички акваристични форуми в БГ които аз знам.Надявам се на отзивчивоста на всички колеги и собственици на форуми да откликнат с разбиране на молбата ми за което им благодаря предварително и да ми простят линка към този форум.Понякога си мисля,че въпреки пререканията ни помежду си трябва да се обединяваме в името на акваристиката.Нека го направим сега!
Подвидовете може да се решат и по-късно ако имаме претенции.Но все пак трябва да започнем от начало.Как ще наричме тези рибки на български?Решаваме ние самите.Една седмица смятам,че е добър срок за решение.
Моля дайте своя глас тук:
Здравейте!
Имам доста запитвания относно нашите риби защо ги наричаме така.Отговарям винаги адекватно струва ми се,че аз не съм човека който да застопори едно име на даден вид риби в българския език.Но по принцип названията са доста различни и смятам,че ние тук сме хората които трябва да вземем решението как да наричаме Рейнболите всъщност на български.При Цихлиди,Лабиринтови,Живородки и сякаш Килита въпроса е ясен от само себе си.Но дали това е така спрямо Рейнболките?Не съм убеден.Предстои и излизането на сайта на тези рибки на български език и всеки път когато редактирам статия при мен неизменно изниква въпроса дали съм прав да ги наричам така.Мисля,че времето за това настана.Нека да всеки да си каже мнението по въпроса.Нека и всеки да се аргументира ако е възможно защо смята така.Въпроса е доста сериозен и се надявам на някаква активност не само от Рейнбоу феновете но и от всички акваристи.Няма кой да реши в момента как трябва да е.Българска Академия на Науките едва ли ще се намеси по въпроса нали? УсмихнатТака,че каквото решим тук това ще остане за напред.Отговорноста е определено наша.Моля ако някой гласува в графата "други" да спомене тук какво има в предвид.Искрено се надявам на вашата активност за да решим името на тези рибки.Смятайки въпроса за сериозен смятам да задам това питане във всички акваристични форуми в БГ които аз знам.Надявам се на отзивчивоста на всички колеги и собственици на форуми да откликнат с разбиране на молбата ми за което им благодаря предварително и да ми простят линка към този форум.Понякога си мисля,че въпреки пререканията ни помежду си трябва да се обединяваме в името на акваристиката.Нека го направим сега!
Подвидовете може да се решат и по-късно ако имаме претенции.Но все пак трябва да започнем от начало.Как ще наричме тези рибки на български?Решаваме ние самите.Една седмица смятам,че е добър срок за решение.
Благодаря Ви!
Цецо(malomir)