Анкета

Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия роден език?Нека решим тук веднъж за винаги

Rainbowfish
 11 (28.9%)
Рейнбоу фиш
 7 (18.4%)
Рейнбоу рибки или риби
 7 (18.4%)
Дъгови рибки или риби
 5 (13.2%)
Рейнбоуфиш
 6 (15.8%)
други
 2 (5.3%)

Общо гласували потребители: 38

Гласуването приключи: петък, 26 декември 2008 г., 09:38 ч.

Автор Тема: Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия роден език?  (Прочетено 14105 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен NIKO

• Активен потребител
  • Публикации: 24
  • Нас. място: Кърджали
Отг: Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия &#
« Отговор #15 : петък, 19 декември 2008 г., 12:57 ч. »
И аз мисля че трябва да  запазим истинското им название-рейнбоуфиш.Нека не ги преименуваме:) :up:
-  Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните .
Джордж Бърнард Шоу

Неактивен botan

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
Отг: Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия роден език?
« Отговор #16 : петък, 19 декември 2008 г., 13:11 ч. »
Рейнбоу е много сложно! На мен си ми харесва чистото българско "дъгови рибки". :)
[imgt]http://photo-cult.com/pics/392/pic_10007503_0392761.jpg[/imgt]

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
« Отговор #17 : петък, 19 декември 2008 г., 13:11 ч. »
Аз подкрепям следните - Rainbowfish, Рейнбоуфиш, Рейнбоу рибки или риби, както и казаното по горе в подкрепа на наименуванията. Дани е прав " В интернет е по лесно да търсиш и намериш с името  Рейнбоу Фиш или Rainbow Fish" както и Barabata "Според мен след като това е "вносно" хоби е редно да се работи с вече дадените наименования." и както и всички тези за чуждиците и фирмените марки, дори в българския език ако се замислите относно чуждиците, има толкова търцизми русизми френски и английски думи че щом целия този миш маш не ни пречи защо да превеждаме и да създаваме нов темин, който да се мъчи да изплува на повърхноста, след като Рейнболи например е достатъно побългарено :) както каза колеката banshee "Сигурно Ви звучи смешно, не е нужно да ставаме македонци."  

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #18 : петък, 19 декември 2008 г., 13:25 ч. »
Дъгови не звучи добре. За мен дъгоцветни рибки е най-удачно
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #19 : петък, 19 декември 2008 г., 14:09 ч. »
Аз мисля, че е правилно да ги наричаме Рейнбоу рибки.Хем популярното име, хем и българска дума.Да не говорим, че това име носеше и една от групите- титани в рока.
Нали така адаш :rocknroll:

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #20 : петък, 19 декември 2008 г., 14:24 ч. »
Значи Рейнбоу рибки също не е лошо но някак си половината име на Англиски половината на Български (според мене не става). Аз не гледам такива рибки и мисля да спра да пиша и да оставя на хората дето разбират и се грижат за тях сами да преценят  кое е по добро.

Неактивен _777_

• Активен потребител
  • Публикации: 303
  • Нас. място: Hell
« Отговор #21 : петък, 19 декември 2008 г., 16:26 ч. »
Рейнбоу фиш,Рейнбоуфиш и Рейнбоу рибки или риби нещо не ми се вързват,чуждици написани на кирилица. :hmm:Дъгови рибки или риби много дълго пък и надали някой колега който досега е чувал за рейнболи ще свърже двете понятия. :nono:Затова аз гласувам за Rainbowfish. :up:

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #22 : петък, 19 декември 2008 г., 17:28 ч. »
Аз също, макар че предложението на Коко много ми харесва. Бих го добавила в анкетата, но доста хора вече са си пуснали гласа и няма да е коректно.
Предлагам като приключи анкетата да преброим и гласовете за дъгоцветни.
Един от мен :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #23 : неделя, 21 декември 2008 г., 11:49 ч. »
Нека помислим по-трезво. Въпросът е кое точно обединява тези рибки в една група? При цихлидите напимер, както Цецо отбеляза доста точно, нещата са ясни - това са представители на семейство Cichlidae. Аз обаче не знам много за "рейнбоуките" - кое дава правото на някой учен или хобист да причисли или не дадена рибка към тази група? Дали изобщо е коректно американското название?
При всички положения най-коректно е да се изхожда от латинското название на групата, ако има такова, а не от популярно американско, каквото е Rainbow fish. Ако пък няма латинско названия, по-добре е американското да се възприеме директно, без превод, както правят немците, за да не се стига до абсурдите, посочени от banshee по-горе. Напъните да сме различни и всичко да ни е на български нека ги оставим във времето след Освобождението, когато сме имали нужда да изчистим езика си от турцизмите, за да придобием собствена национална идентичност. Ако има международна терминология, трябва да се придържаме към нея - просто и ясно.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #24 : неделя, 21 декември 2008 г., 12:42 ч. »
Креативно – имагинерния имидж на акваскейп с рейнбоуфиш в моя енцефалон визира предиспозиция за ъпгрейдване на танка с плекоси (banshee), тигрови барбуси (репететивно - banshee), и лайвбеърки (ре-репетитивно banshee).
Номинирането на ихтиологичният комплекс „рейнбоуфиш” по американски лингвистичен маниер не е сатисфекторно за моего его, а аналогиите с „драсни пални клечица” са инакцептабилни поради екзистирането на еквиваленти на български, пермисиращи транслация на „rainbow fish” като „дъгови рибки”, без да се форсира креатура на неологизъм.
...................................................................................
... и тъй като езика се развива от тези, които не могат и не желаят да запомнят нормите за неговата употреба, пример за коегто са и резултатите от анкетата, един ден може филолозите да се примирят и да впишат рейнбоуфиш в речника...
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #25 : неделя, 21 декември 2008 г., 12:49 ч. »
Torsade, за теб съм сигурен, че разбираш разликата между дума от разговорния език и термин. :) Затова докарването на горния текст до гротеска не помага на тезата ти кой знае колко. ;)

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #26 : неделя, 21 декември 2008 г., 13:06 ч. »
Креативно – имагинерния имидж на акваскейп с рейнбоуфиш в моя енцефалон визира предиспозиция за ъпгрейдване на танка с плекоси (banshee), тигрови барбуси (репететивно - banshee), и лайвбеърки (ре-репетитивно banshee).
Номинирането на ихтиологичният комплекс „рейнбоуфиш” по американски лингвистичен маниер не е сатисфекторно за моего его, а аналогиите с „драсни пални клечица” са инакцептабилни поради екзистирането на еквиваленти на български, пермисиращи транслация на „rainbow fish” като „дъгови рибки”, без да се форсира креатура на неологизъм.
...................................................................................

:lol: ако беше на санскритски по щях да схвана смисъла на текста :sorry2:....пък се имам за средноЕнтелигентен :)

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #27 : неделя, 21 декември 2008 г., 14:23 ч. »
Боби, гротеската отгоре може и да не помага, но всички можете да видите основополагащите текстове на Маломир. Самият той използва в тях израза "Rainbow рибки" и това не виждам да дразни някого. А от "Rainbow риби" до "Дъгови рибки" има само една съвсем малка крачка. Създаването на нов термин е ненужно, след като за двете думи, съставящи английския израз, има простичък и смислен превод на български. Да не говорим, че съчетанието на двете думи в една ми звучи напълно чуждо. Какво ще кажете за запитване от типа на: "Ще ми помогнете ли да разбера какъв вид Rainbowfish (или още по-зле - Рейнбоуфиш) е тази рибка?" А дали няма да се пише след време в този вариант:"...какъв вид Рейнбоуфиш е тази фиш?"
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #28 : неделя, 21 декември 2008 г., 14:29 ч. »
Torsade, почти съм сигурен, че абсурдността на израза "...какъв вид Рейнбоуфиш е тази фиш?" е много близо до мотива на Цецо да пусне изобщо тази тема. :) Но от друга страна дъговата пъстърва дъгова риба ли е? A Стара планина Old Mountain ли е? Казвам само, че понякога трябва да се внимава с директния превод, защото абсурдността става още по-тежка. :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #29 : неделя, 21 декември 2008 г., 15:50 ч. »
Харесвам гротескно-философската насока, в която се насочи дискусията.  :crazy:
Искам България ЗЕЛЕНА!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.