Първо няма как да ги сравня

Иначе за шумът на хърбито краткия отговор е - не шуми. Има обаче малка подробност. Идеята на хърбито е да се поддържа "водна възглавница" над смукателната тръба, за да не попада въздух там, който иначе шуми, пръска и тн. От тази гледна точка е напълно безшумен - никога няма да чуваш водата, която се излива долу в съмпа. Обаче ако нивото на водата в преливника е доста по-ниско от нивото и във самия аквариум, то тогава получилото се водопадче може да е малко шумно. Целта е да държиш така нивото, че да е максимално високо без да стига до резервната тръба. Което пък си е малко връткаво - доста "калибриране" трябва. За това ти препоръчвам ако ще го правиш да е с по-прецизен кран. Аз самия не сложих такъв в началото и сега ще се хвана тия дни да го сменя.
При мене нивото на водата си варира без да пипам кранчето. и янмам идея какво и влияе. Не знам дали не е и до температура??? За това по едно време ми беше лекинко писнало от постоянно калибриране и затворих кранчето до такава степен, че водата да стига до ръба на резервната тръба и съвсем лекичко да прелива през нея. Тогава беше абсолютно безшумна системата.