Автор Тема: Аквариумът на NikolaV  (Прочетено 17408 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
  • Нас. място: София
Аквариумът на NikolaV
« : сряда, 28 юли 2010 г., 14:14 ч. »
Здравейте!

Айде и аз да се похваля с началото. Или малко след него, но до сега не го бях снимал.
Аквариумът е 325 л. - 130*50*50. Съмпът е около 120 л.
20 кила умрели камъни, 16 кила живи. Не помня колко кила, но около 8 см. умрял пясък.
Възвратната помпа е Ехеим 2500 л/ч. Скимерът е Aqua Medic Turboflotor Multi SL. Има един фосватен филтър и един филтър с активен въглен. Течението в аквариума се извършва от три китайски помпи 5000 л/ч., които в момента духат постоянно.
Осветлението отскоро е 2х150W MH 6700K + 2x54W CoralStar. Има и две сини лунички, но не мисля, че светят нещо.

Съмпът е от прост - по-прост. Три отделения. В първото се влива водата, там е и скъмъра. Следва рефуджиум пълен с малко каулерпа и повече читоморфа и след това отделението с възвратната помпа. Осветлението на рефуджиума е 11W х 24 часа, но мисля е малко и там чакам новото да стане.
На снимките ще видите отляво един около 40 л. аквариум, който е пълен с осмозна вода и посредством таймер, малка помпа и механизъм като от казанче служи за доливане на изпарената вода.

Аквариумът е стартиран началото на февруари, но до сега няма време за него чак наскоро сложих един звезден полип, една еуфилия и едни зоантиди. После един приятел ми даде и едно саркофитонче, малко полипи и вече не е съвсем гол. Има малко различни охлюви, някои от които сами се появиха и малко раци отшелници. Като се върна от морето август мисля и някоя друга риба.

Никога не ме е имало по подредбата и все не ме кефи какво съм направил. Тук разчитам и на вашите акъли и съвети - има ли нещо по подредбата, което Ви се струва зле и трябва ли там да се съобразя с нещо.

На долната снимка се вижда, че се отваря и едната страна на шкафа за по-лесен достъп.

И малко макро:

Еуфилиа:

Звезден полип:

Саркофитон:

Зоантид нек'ъв

Червей:

И това нямам никаква идея какво е и живи ли е, но мисля, че расте макар и много бавно:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Аквариумът на NikolaV
« Отговор #1 : сряда, 28 юли 2010 г., 15:00 ч. »
Малко пуснах снимките да се виждат.
Поздравления! :drinks:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #2 : сряда, 28 юли 2010 г., 15:16 ч. »
 :drinks:

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #3 : сряда, 28 юли 2010 г., 15:46 ч. »
Супер са камънаците, като се върнеш през август - риби и някой и друг корал. :)
И снимки! :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Vatakov

• Активен потребител
  • Публикации: 47
« Отговор #4 : понеделник, 02 август 2010 г., 21:08 ч. »
Браво много ми харесва, чудесен е.  :clapping:

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 01 октомври 2010 г., 10:12 ч. »
Така...
Вече почивките ми свършиха и може да почна да мисля и за аквариума пак.
До сега той бавно и спокойно си "узряваше" с няколко охлюва, рака и 3 корала общо. Вече почвам да мисля за първи рибни обитатели. За сега съм се насочил като за начало към нещо по-издръжливо и задължително по-евтино. За жив тест един вид :) Конкретно може би 1-2 модела дамсела. Имате ли някакви други препоръки като за първоначални обитатели? Мисля си за двойка немовци (тях по принцип съм ги обещал и на жената и на децата - няма мърдане от там). Някакви препоръки в тази насока? Също така покрай тях си мисля за анемония. Рано ли е още за такава? Питам защото съм чувал противоположни мнения - от минимум година, до това, че може да е първото сложено вътре.
Също така за някакви скариди си мисля. Евентуално и полезни откъм чистене.
На неизбежния въпрос какво ще гледам - меки, LPS, SPS... Или изобщо каквото може да се гледа вътре.
Пак да кажа - стартиран е февруари месец някъде.

Неактивен aquaworld

• Активен потребител
  • Публикации: 1 574
  • Нас. място: гр.София
    • Аква свят
« Отговор #6 : петък, 01 октомври 2010 г., 11:19 ч. »
Здравей!

Моята препоръка е добре да помислиш дали искаш Дамсели. При почти всички морски акваристи настъпва момент когато искат да се отърват от тях поради това, че са агресивни към всеки новопостъпил обитател, в това число рибки и скаридки. Като начало може да пуснеш някой вид гоби ( повечето видове са лесно адаптивни ), а като начало за скаридки ти препоръчвам Lismata amboinensis и/или Lismata debelius ( по - скъпичък е, но една от най - красивите скариди ), тъй като те са и красиви, и полезни. ;)
При положение, че коралите се чувстват добре и параметрите на водата са добри може да вземеш и анемона, но може и да изчакаш.
Успех! :)

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #7 : петък, 01 октомври 2010 г., 15:19 ч. »
Благодаря за отговора! Това за дамселите е полезно инфо!

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #8 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 09:34 ч. »
Днес мерих параметрите на водата:
Фосвати - 0
Нитрати < 0.5 (не ги лови теста)
Нитрити - 0
Амоняк - 0
kH - 7
pH - 8.00

Последните две ме навеждат над мисълта, че вече е време да мисля за калциев реактор май...
Но за рибите. За тези какво мислите:
http://www.liveaquaria.com./product/prod_display.cfm?c=15+1634+115&pcatid=115

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #9 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 13:27 ч. »
Малко късно се намесвам, може и да не е на място... Гледам съмпа и си мисля - защо не сложиш някъде на пътя на водата една едра гъба за механична филтрация, така можеш да изчистваш доста боклук. Моя аквариум беше тръгнал да загива и една от мерките, с които, за щастие , го спасих, беше поставянето на механичен филтър. Сега поддържам маниакална (като за мене) чистота и всичко ми е наред. А в инструкциите от сайта, от който се водех - нанориф.ком, бяха изпуснали тази част от филтъра.
Охлювът не ни е враг!

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #10 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 13:40 ч. »
Бях сложил един спешъл "чорап" за тази цел. Но много бързо (буквално за 1-2 дена) се запушва (макар и не видимо) до такава степен, че водата не може да се оттича и прелива над него и го махнах.
Ако сложа гъба на отходната тръба към съмпа предполагам, че със задръстване ти ще ми играе много и дебита, а ми е такава мъка фината настройка на хърби оверфлоу-а, че не знам дали ще имам нерви за това.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #11 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 13:56 ч. »
При мен гъбата се мие всяка седмица и не успява да се затлачи фатално за това време. Ако я сложиш някъде между водораслите и възвратната помпа, няма да влияе на дебита на системата, а при затлачване само ще прелива. Може да се сложи и на входа на рефюджиума. Х = гъба.
             Х        І
І    )   )   Х   І   І
І   (   (    Х   І   І
І   )   )    Х   І   І
І______ Х _І_____
Охлювът не ни е враг!

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #12 : понеделник, 04 октомври 2010 г., 19:49 ч. »
Много играчка, Дани. Просто знам, че ще ми писне на втората седмица. Сега като се замисля по-лесният вариант е една гъба (дори и имам готова) затапена върху възвратната тръба в преливника. Може да го пробвам тия дни.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 06 октомври 2010 г., 16:24 ч. »
Ето на какво май се спрях като начало:
Ecsenius midas - 2
Chromis viridis - 5
Diademichthys lineatus - 1

Има ли кой ад ме разубеди?

Неактивен hanuman

• Активен потребител
  • Публикации: 237
  • Нас. място: Варна
« Отговор #14 : сряда, 06 октомври 2010 г., 16:32 ч. »
За какво са ти две мидас блените? А това последното за пръв път го виждам, като гледам става макс 5 см има да го търсиш....

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.