Автор Тема: Откриване на соленоводния аквариум в зоопарка - обява  (Прочетено 16185 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Откриване на соленоводния аквариум в зоопарка - обява
« Отговор #15 : сряда, 29 септември 2010 г., 07:49 ч. »
Колко телевизий ще викнете. Все пак някак си трябва да е помпозно !

Бях ти приготвил ироничен отговор, но ще го спестя, за да не развалям прекрасния повод.
Предполагам, че добре са ви подковали на тема колко сме нагли да правим такова нещо, че и да го отразяваме медийно, но всъщност това не ме интересува особено. Защото това е добър момент да загърбите за няколко дни завистта и негативизма и да ни подкрепите в това, което се опитваме да направим.
Вместо да стреляш с халостни тук, защо не вземеш да пуснеш един анонс и покана от наше име във форума на енциклопедията? Току виж излязло нещо хубаво от това.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #16 : сряда, 29 септември 2010 г., 07:56 ч. »
Поканена е точната медиа  :ok:
Мисля, че нямаме намерение да търсим прекалено голямо внимание от цялата общественост. Това си е нашия малък успех, който приемаме за едно добро начало. Резултатите от това събитие ще отворят възможности, които надявам се ще оползотворим. Акваристиката се прави от акваристи, а не от "кинтаджии", за които аквариумите са част от мебелировката. Причината да ни е слаба акваристиката си е в нас, но и само НИЕ (акваристите) можем да променим това.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #17 : сряда, 29 септември 2010 г., 08:22 ч. »
 Boby,то зависта може да се превърне в нещо хубаво ако от другия форум се амбицират и направят и те нещо в зоопарка.Може да не е соленоводен аквариум,а някакъв сладководен скейп,така ще контрастират нещата между двата вида акваристика и ще е много ефектно.Но това според мен едва ли ще се случи.Марио,по-принцип си прав че,акваристиката се прави от акваристи но наличието на пари много улеснява нещата.Говоря за набавянето на техниката а,не за самото изпълнение на даден проект където всеки "неделен  акварист" ще предизвика истинско цунами в аквариума без значчение колко пари има.
В събота ще дойда със сигурност,тъкмо да се видим наживо. :D                                                                     
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #18 : сряда, 29 септември 2010 г., 08:35 ч. »
Boby,то зависта може да се превърне в нещо хубаво ако от другия форум се амбицират и направят и те нещо в зоопарка.Може да не е соленоводен аквариум,а някакъв сладководен скейп,така ще контрастират нещата между двата вида акваристика и ще е много ефектно.Но това според мен едва ли ще се случи.Марио,по-принцип си прав че,акваристиката се прави от акваристи но наличието на пари много улеснява нещата.Говоря за набавянето на техниката а,не за самото изпълнение на даден проект където всеки "неделен  акварист" ще предизвика истинско цунами в аквариума без значчение колко пари има.
В събота ще дойда със сигурност,тъкмо да се видим наживо. :D                                                                   

Много си прав, но нека не го наричаме завист, а конкуренция. Този морски аквариум е дългосрочен проект за развитие на акваристиката и привличане на вниманието към нея. Ако към това се прибави още един, два или колкото е възможно добре направени и поддържани аквариума, това може да е само от полза за абсолютно всички замесени. Съвсем отговорно мога да се ангажирам с твърдението, че ако някой от форума на енциклопедията започне подобен проект, ще се погрижа той да се отразява адекватно при нас без капка негативно отношение.
Аз лично не мисля да спирам до тук. Говорихме си малко и с Андрей. Следващата ни стъпка може да е един голям аквариум с малавийски хищници например. Важното е да се върви напред - нямаме срокове, никой не ни оказва натиск, всичко се прави от ентусиазъм и с добри намерения. Ако още хора и средства се присъединият към това, може някой ден и Софийският зоопарк да си има хубава колекция от аквариуми, която да привлича погледи, внимание и да стимулира децата и родителите им да пробват нещо такова у дома.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #19 : сряда, 29 септември 2010 г., 09:24 ч. »
Самият факт, че се предизвика и тук оживена дискусия, е достатъчно показателен. Дано наистина от това произлезе нещо добро, очевидно има надежда. Благодаря на всички за подкрепата, очакваме ви в събота.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен yanki1

• Активен потребител
  • Публикации: 347
« Отговор #20 : сряда, 29 септември 2010 г., 09:53 ч. »

...ако не възразявате и аз да кажа нещо. :)

Може да се направят различни експонати: бракични, "солени, сладководни-растителни и така наречените "fish"аквариуми...идеи за осъществяване-много! :wink1:
Как ще анализирате и бихте ли приели едно предвизвикателство, примерно  да се изготви такава програма, в чиито план може да залегнат семинари с учебна цел?

...а именно: Да се видят и покажат нагледно различните основни етапи от жизненият цикъл на един аквариум от самото му  създаване....т.е. не пречи да се организират "отворени" лекции, и всичко това,което го пишЕ на теория във форума да се демонстрира и нагледно пред аудитория. :ok:

Не съм кой знае какъв далновидец, но персонално през моят поглед именно по този начин  ще се постигне популяризиране и развитие на   Акваристиката в БГ. :up:

Неактивен Raven

• Потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #21 : сряда, 29 септември 2010 г., 10:06 ч. »
Здравейте.
Искам да поздравя екипа на АП за инициативата, това е нещо което много отдавна трябваше да се направи :bow:
Похвална и много полезна инициатива, винаги съм смятал че двата водещи акваристки форума са длъжни един вид да осиновят аквариуми в зоопарка, защото ако не ние то кой друг има потенциала и знанията да го направи.

Въпрос на желание и инициативност която в случаят бе проявена от екипът на Аквапортал, следя темата от самото и създаване и наистина се радвам на това събитие.
Много ми се иска нашият форум да реализира един сладководен аквариум тип акваскейп като начало, не като някаква форма на съревнование  /освен в благородният смисъл/ а като идея за развитието на хобито ни,  но дано не си остана само с желанието.

Надявам се това да не е първият и единствен такъв аквариум :)

Не мога да присъствам на откриването поради пътуване извън София,но поздравявам всички присъстващи и особено тези които имат принос за реализацията на идеята.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #22 : сряда, 29 септември 2010 г., 10:16 ч. »

...ако не възразявате и аз да кажа нещо. :)

Може да се направят различни експонати: бракични, "солени, сладководни-растителни и така наречените "fish"аквариуми...идеи за осъществяване-много! :wink1:
Как ще анализирате и бихте ли приели едно предвизвикателство, примерно  да се изготви такава програма, в чиито план може да залегнат семинари с учебна цел?

...а именно: Да се видят и покажат нагледно различните основни етапи от жизненият цикъл на един аквариум от самото му  създаване....т.е. не пречи да се организират "отворени" лекции, и всичко това,което го пишЕ на теория във форума да се демонстрира и нагледно пред аудитория. :ok:

Не съм кой знае какъв далновидец, но персонално през моят поглед именно по този начин  ще се постигне популяризиране и развитие на   Акваристиката в БГ. :up:

Ами в зоологическите градини в Централна и Западна Европа, в които съм ходил, редовно се организират подобни неща - лекции с ученици, прожекции на научно-популярни филми, семинри, игри. Там обаче имат условия за това - в нашия зоопарк също има къде да се направи, макар условията да не са идеални. Аз разполагам с презентационна техника... :) Може да помислим по въпроса. :D

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #23 : сряда, 29 септември 2010 г., 10:41 ч. »
Много ми се иска нашият форум да реализира един сладководен аквариум тип акваскейп като начало, не като някаква форма на съревнование  /освен в благородният смисъл/ а като идея за развитието на хобито ни,  но дано не си остана само с желанието.

Надявам се това да не е първият и единствен такъв аквариум :)

Радвам се, че инициативата се оценява. Наистина би било жалко, ако този аквариум си остане единствен - една птичка пролет не прави. Развитието на хобито започва с възпитанието у децата на усещане за природата и живите организми, за връзките между тях и прекрасната сложност на живота и живите системи. Затова всякаква инициатива, насочена към тях, според мен е по-ценна от хиляда теми в който и да било форум.

Рядко е приятно човек да каже,  че е сбъркал, но този случай е такъв - радвам се, че не бях прав за отношението ви към проекта!

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #24 : сряда, 29 септември 2010 г., 12:56 ч. »
Много си прав, но нека не го наричаме завист, а конкуренция. Този морски аквариум е дългосрочен проект за развитие на акваристиката и привличане на вниманието към нея. Ако към това се прибави още един, два или колкото е възможно добре направени и поддържани аквариума, това може да е само от полза за абсолютно всички замесени. Съвсем отговорно мога да се ангажирам с твърдението, че ако някой от форума на енциклопедията започне подобен проект, ще се погрижа той да се отразява адекватно при нас без капка негативно отношение.
Аз лично не мисля да спирам до тук. Говорихме си малко и с Андрей. Следващата ни стъпка може да е един голям аквариум с малавийски хищници например. Важното е да се върви напред - нямаме срокове, никой не ни оказва натиск, всичко се прави от ентусиазъм и с добри намерения. Ако още хора и средства се присъединият към това, може някой ден и Софийският зоопарк да си има хубава колекция от аквариуми, която да привлича погледи, внимание и да стимулира децата и родителите им да пробват нещо такова у дома.

Боби,
а защо не предложите във форума да се събират средства за такива проекти. На мен ми е ясно, че ще е трудно осъществимо, но аз например бих дал пари с удоволствие.
Имам 6 годишна дъщеря и поне веднъж в месеца я водя в зоопарка.
Ако решите нещо такова ме бройте за съгласен. Ваша работа си е да намерите формата. Примерно направете фланелки, чаши или подобни рекламни материали. Всеки от нас ще знае, че примерно купувайки си за 10лв рекламна чаша, дава 6 или 8 за точно определен проект. За да няма съмнения и спам, можете и да ги номерирате и т.н.
За да са мотивирани хората може това да се отразява в статуса им, например ''активен потребител- дарител'' , или нещо от този род.
Хайде действайте бързо, за да не изпуснете единственият момент, в който съм готов да дам пари за аквариум с цихлиди :rocknroll:

Неактивен hanuman

• Активен потребител
  • Публикации: 237
  • Нас. място: Варна
« Отговор #25 : сряда, 29 септември 2010 г., 13:31 ч. »
И на мен ми допада идеята.  :up:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #26 : сряда, 29 септември 2010 г., 13:39 ч. »
Цецо, ние ти благодарим за предложението. Нямаме никакъв опит в дарителски операции, когато става въпрос за пари. Пък и парите не са най-важното нещо в такива случаи. Дали ще се съберем някъде и ще заделим по някой личен лев за следващия проект или ще продаваме фланелки и шапки с включена дарителска лепта в цената - няма голяма разлика. Проблемите ще започнат оттам нататък и ще са свързани с ежедневните грижи за поддръжката. За пореден път давам Марио за пример в това отношение и казвам, че ако не беше той - нямаше да се получи нашата обща идея. Просто трябва да намерим негов аналог и ще има втори, а нищо не пречи и трети аквариум да подредим. Растения и риби си имаме много, декорацията е лесна за набавяне, а има фирми, които биха осигурили техниката.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #27 : сряда, 29 септември 2010 г., 13:51 ч. »
Деяне, точно това имам пред вид и аз. Примерно следващият път пак може да го прави Марио, или пък някой друг, на когото това му е работата, но срещу заплащзне. На мен ми е ясно, че е по- трудно да се осигури поддръжката.

Неактивен vcholeva

• Активен потребител
  • Публикации: 107
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #28 : сряда, 29 септември 2010 г., 14:11 ч. »
Искам да поздравя всички, участващи в начинанието и да ви пожелая много приятни емоции в събота.

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #29 : сряда, 29 септември 2010 г., 14:20 ч. »
Деяне, точно това имам пред вид и аз. Примерно следващият път пак може да го прави Марио, или пък някой друг, на когото това му е работата, но срещу заплащзне. На мен ми е ясно, че е по- трудно да се осигури поддръжката.

също мисля че поддръжката е осн.проблем....всеки от нас може да отдели време и да помогне с направата,растения,риби и аранжирането на даден обществено достъпен аквариум,но трябват и разбиращи хора да го поддържат после.

Иначе с две ръце приветствам инициативата ви ,и идеята за популяризиране на хобито.Браво-страхотен е аквариума,при първа възможност ще посетя зоопарка, да го видя :bow: 

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.