Автор Тема: Месечни разходи при средно голям аквариум  (Прочетено 3412 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Месечни разходи при средно голям аквариум
« : сряда, 06 октомври 2010 г., 17:37 ч. »
Ще е интересно тези които имате сленоводни в действие,да споделите горе долу месечните разходи по аквариумите след задължителното купуване на техниката,камъните и тн.Аз си правих средна сметка на аквариум 250-300л,меки корали и полипи(за твърдите четох че си искат доста други екстри) с осветление 300вата примерно по 8 часа на ден,идва към 20лв само за него месечно.И помпи,нагреватели...10лв от горе,става 30лв месечно.Правилно ли разсъждавам по отношение с разходите за ток?Добавките като храна и тн..са ми мъгла.Ако може споделете вашите разходи по потдръжката :)

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
  • Нас. място: София
Отг: Месечни разходи при средно голям аквариум
« Отговор #1 : сряда, 06 октомври 2010 г., 20:30 ч. »
Стремя се да не мисля в тази насока :)
Като почнах морския взех и си направих една екселска табличка да си водя разходите за него. Аквариумът вече беше поръчан и капариран, но още го нямаше вкъщи, когато тоталчето мина 2 бона. И я заебах табличката, за да не се ядосвам.
Та искрено те съветвам да не мислиш в тази насока! Или поне първо го направи и тогава го мисли - по-голяма е вероятността изобщо да се сдобиеш с такъв ;)

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #2 : сряда, 06 октомври 2010 г., 20:47 ч. »
Тц,проблема е че може да се направи,но ме интересува постоянната потдръжка колко варира след това.Лесно е да купиш автомобил,трудното става с потдръжката и храненето.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #3 : четвъртък, 07 октомври 2010 г., 13:47 ч. »
Разликата в разходите за ток и вода няма да са значително повече от сладководния. Аз развалих един сладководен за да направя солен и сега ще усетя само разликата в парите за осветление, малко по-мощния филтър и по-високата температура, която трябва да имам. Не стоят така нещата с параметрите на водата и химията за нейната поддръжка, както и тестовете за наблюдението й. А най-много ще боли, когато имаш някакви загуби в аквариума. Рибки, скаридки, корали - все са с хубави цифри.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #4 : четвъртък, 07 октомври 2010 г., 17:17 ч. »
Прави ми впечатление, че акваристите масово се стремят към осветление ват налитър  :hmm:, защото някой преди четвърт век стигнал до този извод. Резултатът е , че 8 или 10 часа на ден, при такава интензивност, единствено добре се развиват алгите. Тази силна светлина (ват-литър) и то за продължителност 6-7 часа е необходима за определени твърди корали и мидите тридакни, а през другите 6 часа, от деня, трябва да се осигури по-слаба. Без необходимите добавки и при редовна подмяна на голям процент от водата, рядко се постигат и задоволителни резултати. Редовните тествания на водата дават ценни насоки на аквариста и показват какви да бъдат следващите мерки в поддръжката на аквариума. Пестенето на добавки и микроелементи не излиза евтино на притежатевля на риф-танка  :piggybank:.
Човек, ако започне да се замисля за кое колко дава, ще се гръмне с патрони за глиган :russrull:. Например - купуваш нов автомобил - през първата година ти поевтинява с около 1000лв. на месец, без да чупиш нищо по него, той просто старее  :grin: Примери хиляди.......

Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен hanuman

• Активен потребител
  • Публикации: 237
  • Нас. място: Варна
« Отговор #5 : четвъртък, 07 октомври 2010 г., 22:32 ч. »
Иначе казано точен отговор на твоя въпрос няма. :crazy:
Просто има много неизвестни, а всеки аквариум е различен. Виждам, че искаш да си направиш солен аквариум и те разбирам. Ние които имаме такива не сме милионери така, че давай смело. По-скъпо е от повечето слдководни, но не чак толкова ще видиш. И аз в началото си мислех "ужас колко е скъпо" и все се отказвах, но не се оказа чак толкова страшно. :grin:

Ако може да те задоволи този отговор между 50 и 100лв в зависимост от обитатели и техника, но това е мнооооооооого относително. Може по-малко, но може и доста повече.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #6 : вторник, 19 октомври 2010 г., 18:36 ч. »
Тези дни бях в магазина на Дискус и говорих с човек от магазина.Имат среден на размер риф,около 250л почти изцяло с твърди корали.Питах го за много неща,спецялно за коралите ми сподели че добавя дозите седмично.Направи ми и бърза сметка за цените на добавките за корали за такъв аквариум.С 300лв купуваш достатъчно за една година,разбира се това е горе долу в зависимост от количеството им в аквариума.Този в магазина беше доста населен.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #7 : вторник, 19 октомври 2010 г., 21:19 ч. »
Триста лева е добра цена за година  :hmm:.
Много зависи обаче какви цели гониш и какво оборудване е вложено  :grin:.
Това аквариумче е добро, не е много населено (виждал съм доста по-тъпкани),. Дори и хора с техния капацитет са имали неприятности, а всеки проблем има и финансови измерения. За това те внасят, адаптират, но и отсяват ( тоест губят ).
Ако си купиш от "Дискус" рибета и корали вероятно няма да имаш никакви проблеми, ако при теб условията са ок. При "случайно" попаднали "изгодно" обитатели, съм виждал хора да провалят целия аквариум с цел да спестят някой лев.
Заслужава си да се помисли и над тези разходи.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.