Автор Тема: Последици за риба, живяла 20 дни в кръгъл аквариум?  (Прочетено 12177 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен sabah

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
  • Нас. място: София
  • любител на риби, раци, охлюви и всичко останало
Последици за риба, живяла 20 дни в кръгъл аквариум?
« : петък, 25 февруари 2011 г., 13:19 ч. »
Привет на всички акваристи. Много искам да се включа във форума, но за съжаление съм само любител- не съм професионалист като вас, и именно като такъв много неща не са ми ясни.Опитвам се да наваксам с информацията до колкото мога.До скоро не знаех, че златни рибки не могат да се отглеждат в кръгъл аквариум и гледах едничка около 20 дни, но с идеята да си направя съвсем скоро по- голям аквариум.За тези 20 дни тя привикна да лежи по- често на дъното, отколкото да плува.Какво съм и направила?Болна ли е?
Сега, след преместването в 20 литров си има още една златна за компания, едно сомче и (засега) едно неонче.Двете златни са неразделни, новата все плува след Фиши, когато се раздвижи, но тя и сега по-често лежи на дъното с корема надолу. Има промяна от преди, но малка( все още).
И още нещо да питам- нормално ли е помпата,която е нова, да пуска черни частици-като власинки са?
В някои хора живее Бог, в някои хора живее Дявола, а в някои хора живеят само глисти.

Неактивен aquaworld

• Активен потребител
  • Публикации: 1 574
  • Нас. място: гр.София
    • Аква свят
Отг: Последици за риба, живяла 20 дни в кръгъл аквариум?
« Отговор #1 : петък, 25 февруари 2011 г., 14:12 ч. »
Здравей и добре дошла!
Всички тук - във форума сме били начинаещи акваристи, а и все още има какво да научим.
Рибката ти е живяла известно време под стрес и от там идват проблемите и. Успокоително е, че вече движи и явно ще и трябва още време да се съвземе. Може да добавяш витамини във водата за подсилване на имунната система.
Водата в аквариума изглежда белезникава, което ми подсказва, че съвсем скоро си го стартирала. Попрочети нещичко за стартирането, за да избегнеш вероятни проблеми.
За черните власинки - разгледай пълнежа, ако има въглен може да е от него, но го извади - нямаш нужда от него.

П.П: Не пускай повече неони!

Неактивен sabah

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : петък, 25 февруари 2011 г., 16:06 ч. »
Благодаря за отговора, действително аквариума е на два дни.Значи ли това, че водата ще се поизбистри?Направи ми впечатление този.. грунд(така ли се казва) че е адски мръсен и като го мих докато водата стане бистра отиде половината Искър.
А за неонките четох, че са пасажни риби и се чувстват по- добре, когато са повече.Жалко, че няма да мога да му осигуря компания на горкото. А други риби мога ли да взема според теб?Златните са доста претенциозни като съквартиранти и не стигнах до никакво решение след толкова четене за тях.
Вероятно средата на другата седмица ще трябва да чистя филтъра, което ще е доста трудно като за първи път, но пък ще видя какво има отвътре.Само дано не ми остане някоя резервна част.
В някои хора живее Бог, в някои хора живее Дявола, а в някои хора живеят само глисти.

Неактивен aquaworld

• Активен потребител
  • Публикации: 1 574
  • Нас. място: гр.София
    • Аква свят
« Отговор #3 : петък, 25 февруари 2011 г., 16:25 ч. »
Да, неонките се чувстват най-добре в групи, но не съжителстват със златни рибки. Затова намери подходящ дом за тази.
Тъй като аквариума е малък може да пуснеш само две/три сомчета - анциструси, коридораси например.
Не чакай другата седмица за почистване на филтъра, направи го днес и извади въглена, ако има такъв.

Неактивен Rockad

• Активен потребител
  • Публикации: 310
  • Нас. място: Aheloy
« Отговор #4 : събота, 12 март 2011 г., 11:19 ч. »
Неоните и златните живеят при различна температура на водата, неонките искат около 28 градуса а златните около 22

Неактивен sabah

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : неделя, 10 април 2011 г., 23:29 ч. »
  :( Отново се включвам с огромна молба за помощ. Рибката, за която попитах преди се оправи и беше така добре поне месец, до преди две седмици когато корема и започна да расте- поду се страшно много горкото, и от днес стои само на дъното, а и очите и сякаш са излезли от орбитите ( или поне така ми се струва). Другарчето и си е добре и си плува, което ме навява на мисълта, че не е някаква болест поразила и двете, но какво може да е тогава?Моля, дайте ми съвет! С какво да я лекувам?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : неделя, 10 април 2011 г., 23:32 ч. »
Трудно може да ти се даде съвет по този начин. Направи една снимка да видим.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #7 : неделя, 10 април 2011 г., 23:58 ч. »
Най-вероятно рибката е болна от воднянка (бактериална инфекция,която поразява всички вътрешни органи). Настрой се психически за близката и кончина!
http://www.google.bg/images?q=dropsy&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=bg&tab=wi&biw=1280&bih=637

Неактивен sabah

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : понеделник, 11 април 2011 г., 20:16 ч. »
Благодаря за навременната помощ, беше ми от полза.
ето ги и останалите - http://silvergirl.snimka.bg/animals/fishi.584513.23022698 
Това което четох като информация не ме обнадежди много, но реших да опитам да ги спася. Отделих ги и двете в кръглия аквариум и смятам да престоят там ден- два, във водата сложих 250 мг Тетрациклин.Нарочно отделих и другата, защото виждам някакви наченки на подуване и при нея. Интересно, че  Фиши- по- подутата рибка, днес цял ден стоя на дъното на аквариума, а сега като я сложих в малкия с лекарството и започна да плува на моменти  много енергично. Много ме притесняват тия две животинки и ги наблюдавам постоянно.Явно имам да уча мнооого за отглеждането на риби.

Неактивен nikka

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #9 : събота, 16 юли 2011 г., 21:23 ч. »
Неподходящи условия и обитатели отслабва имунната им система и ги разболява.За една златна трябват поне 25-30л.вода,мощен филтър,кислород и сифониране на дъното всяка седмица,като не усмукваш повече от 30-40% вода.Също пери гъбите във водата,която източваш от аквариума и не смесвай видовете(само разни златни).Спокойно...и моята първа рибка си отиде,защото се поразболя и другата взе да я напада,твойта поне не й пречи...май им беше тясно,въпреки че имам 25-30л.или просто си взех така рибката. :wink1:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #10 : събота, 16 юли 2011 г., 21:28 ч. »
Мощния филтър не е задължително да е с гъба. И моля те гледай откога са темите и помисли дали има смсъл да се отговаря. Тази тема например е от началото на април. Смятам разбираш.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.