Автор Тема: Профил на geniusloci  (Прочетено 9985 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
  • Публикации: 51
Профил на geniusloci
« : четвъртък, 19 май 2011 г., 12:47 ч. »
Привет,
Отскоро пак се запалих по акваристиката и набързо успях да "подкарам" растителен аквариум, а вече работя и над втори.

Първият аквариум стартирах преди малко повече от месец - 180-литров Juwel Rio 180. Първата снимка, буквално ден след пускането:

Оборудване:
Почти всичко съм купил от онлайн магазини, но след това се наложи да направя една грандиозна обиколка на София, докато си намеря грунд в желания цвят, камъни и най-вече - растения. В крайна сметка - не съм се ограничавал с харчовете и вкъщи събрах "като за още един аквариум", но пък кефа цена няма.
  • Аквариумът е Rio 180 на Juwel - имах избор между него и готов аквариум от Discus.bg, но този ми струва малко над 400 лева с капака, двете лампи, филтъра и нагревателя - както и да го въртя, по-изгодна оферта, при положение, че само капака е над 200 лева, после всичко останало...
  • Осветление - вградената Multilux система с 2х T5 45W тела, замених основната лампа със Sera Plant Color (харесва ми повече светлината от нея, не смятам, че има съществена разлика в осветеността). Свързана е към таймер. Допълних я и с рефлектори - оригиналните на luwel, но от zoomagazin.eu ми пратиха по-късите и ги върнах за замяна, след което не се сдържах и си взех JBL рефлектори с М-образен профил, по-долу ще пусна снимка как реших проблема с пръските вода.
  • Шкафът си го поръчах - същите хора, които правят шкафове и за кимбайците, цената е близка до тази на готово решение, но пък го направиха както искам - малко по-висок от стандартното.
  • Филтърът е вграденият на Juwel, но го допълвам с TetraTec EX1200 - според доста хора не особено удачен избор, защото протичал, но ако ми се случи - ще се справям с това както дойде. Тъй като TetraTec-а протече неколкократно, го замених с JBL CristalProfi 1500 с леко намален дебит (иначе превръща аквариума в бързотечаща река :)) Вътрешният филтър е модифициран така, че в него да не влизат постоянно рибоци, макар че гастромизоните продължават да си намират път. Външният е пълен основно с керамика и стъклария за био филтрация, разчитам само на увеличените префилтри да не се пълни с боклуци, освен това на входа в аквариума съм сложил гъба, за да не засмуква едри боклуци (и излюпени рибки, скариди или цели борараси).
  • Нагревател - освен вградения филтър, ползвам и един по-сериозен на Sera, макар да не мисля, че имаше някаква основателна причина.
  • CO2 система - може би донякъде направих грешка, но взех CO2 Professional на Ferplast. Впоследствие при пускането на втория аквариум преместих бутилката и взех система на JBL с бутилка, която мога да пълня, но запазих смесителя на Ferplast с помпичката и брояча за мехурчета - смесителя е просто гениален (макар и този на JBL да върши прекрасна работа) и може да се изключва с осветлението, а броячът не убива налягането като този на JBL.
  • UV стерилизатор - AquaEl 11W, свързан след външния филтър - пуснах го сравнително скоро, тъй като трябваше да рестартирам външния филтър след смяната и не исках да избия де що има бактерии :)
  • Купих и цял куп други боклуци, сред които дори въздушна помпа (не планирам да аерирам аквариума, но по-натам ще трябва да се отървам от конденза, а самоделки с РС всентилаторчета не ми се правят, пък и имам един от онези уреди за сифотиране, които смучат благодарение на постъпващ въздух, така че все ще я ползвам). Едно допълнение на по-късен етап - на мястото за автоматична хранилка на капака поставих фина черна мрежа (комарник, купих си готов за вкъщи и отрязах парче), което доведе до малко повече изпаряване на вода, но пък и значително намали конденза по капака.
  • Грунд - от Discus.bg взех някакъв с по-естествен цвят, но изобщо не ми харесва и отиде за втория аквариум. От базата за кварцови пясъци (онази, която преди е била в Кривина) взех черен грунд 6-8 мм (малко едър, но пък планирах да е многослоен), както и камъни, всичко в черно. Впоследствие от Аквасвят взех и по-ситен грунд от същия тип, който разпилах върху едрия на откритите места, което реши проблемите с пропадащата в грунда храна.
  • Корен - тамън два от Discus.bg, добре, че имаха търпение да ме изтраят, докато си избера. Накрая реших да оставя само един в този аквариум за сметка на една по-сериозна туха кабомба за криене, а вторият отиде в другия аквариум.
  • Фон - черен, от готовите двустранни фолиа - ако някой знае къде има още такива, бих купил още!
  • Нощно осветление - на първо четене не бях правил планове за такова, но рибките започнаха да се блъскат по стъклото, гледащо към прозореца на помещението (което е затъмнено, но все пак) и няколко пъти имаше пострадали, затова добавих сини лампи - от ebay. Поръчал съм и други варианти, тъй като това не е добре водоизолирано.

Обитатели:
- няколко отоцинклуса
- няколко гастромизона
- десетина псевдомугила (фуркатус и 3 гертруди)
- (засега) една ириатерина - много искам още такива!
- 6 клоун килита (по 3 мъжки/женски)
- няколко микроразбора галакси
- няколко борарас бригите
- 5 малки стуризоми (или поне така мисля, така и не намерих точен вид за тези)
- 6-7 ембер тетри
- една мъжка, една недоносена и две женски (все си мисля, че трябваше да са три, хм...) тетеурндини
- скариди:3-4  сакура, червеноноса, две зелени, няколкоред кристал, 2-3 пчели, 2-3 блек кристал
- охлюви: 5 зеброви неритини, както и няколко малки охлюва тип "не мога да се отърва от вас", които постоянно махам

Плановете са да преместя част от рибките във втория аквариум след седмица, като искам да са най-малките, за да не хапват скаридките, които планирам да се въдят на спокойствие там. Наслаждавам се на всичките видове рибки, най-новите членове на аквариума са клоун килитата, изключително красив вид, но още не съм сигурен как са с храненето (чоплят от всичко, но те прекарват доста време на повърхността между растенията, та ми е трудно да определя

Малко снимки в работен вид (преди да сменя канистъра):

Така се справих с пръските вода:

Снимки отпреди няколко дена - съответно аквариума през деня и на нощното осветление:

А това е вторият аквариум, който стартирах преди десетина дена с вода от другия - снимката е от деня, в който го пуснах, вече е значително по-бистра водата, освен това взеха и да никнат растенията. Вътре има само един рибок - една микроразбора галакси със съмнения, че е болна, но май си е наред гадината. Аквариумът е Juwel Lido 120, с малко модифициран вътрешен филтър плю канистър JBL CristalProfi e900, свързан с "преливник", нагревателя от комплекта плюс един Jager 100W и отчасти - CO2 системата на JBL с бутилката на Ferplast. Смесителя на JBL е очарователен - мехурчетата вървят дълъг път, докато се качват нагоре, и видимо се смаляват, докато газът се смесва с водата.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
Отг: Профил на geniusloci
« Отговор #1 : четвъртък, 19 май 2011 г., 13:05 ч. »
Малко снимки и на обитателите:

За макро ще трябва да ползвам светкавици, а като ги гледам как се плашат, хич не ми се иска да ги облъчвам :)

Неактивен Ribarche

• Активен потребител
  • Публикации: 62
« Отговор #2 : четвъртък, 19 май 2011 г., 13:10 ч. »
Страхотно начало .... просто безупречен и обещаващ старт   :clapping: . Аквариумите са страхотни ,пожелавам ти само полужителни емоции покрай хобито  :drinks:
 Направи една фронтална снимка на големия аквариум ,за да можем да го видим в цялия му блясък   :D

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #3 : четвъртък, 19 май 2011 г., 13:24 ч. »
Ще направя, просто трябва да стане някой от уикендите, когато съм вкъщи, а напоследък все има поводи да не съм :)

Малко впечатления и от оборудването:
1. Канистър JBL CristalProfi e1500
+ сериозен дебит
+ удобни кошници
+ окомплектовката е достатъчна
+ пълни се лесно
- леко по-шумен от TetraTec EX1200

2. CO2 система на Ferplast (вариантът Professional)
+ смеситиелят е невероятен и може да изпълнява ролята на "клапан", който заради бавното разтваряне на CO2 от балона в него не позволява и резки смени в нивото на CO2 нощем
+ брояча на мехурчета е малък, но не води до загуба на налягане
+ евтин е
- бутилката не се пълни, но има адаптери за такива бутилки, доколкото разбирам
- смесителя добавя малко шум
- обратния клапан е почти безполезен

3. Канистър JBL CristalProfi e700
+ много тих
+ удобни кошници
- обемът не е като на e1500
- не се сещам друго

ще допълвам...

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : четвъртък, 19 май 2011 г., 13:29 ч. »
Всичко е ок. Ако ще слагаш други риби, трябва да имаш предвид, че по принцип псевдомугилите се гледат само с псевдомугили или в краен случай с ириатерини. Не съм сигурен дали разборите или тетрите, няма да ги гонят заради дългите им перки.А с по-големи риби заминават със сигурност.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #5 : четвъртък, 19 май 2011 г., 13:44 ч. »
Изобщо не ги закачат затова и съм взимал по няколко от вид и основно видове, които се перчат, не се хапят, то този от снимката (който расте с дни направо, той е и единственият кръстен рибок - Дорис) определено е тарторът на аквариума.

А по-големи риби не планирам да гледам изобщо :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : четвъртък, 19 май 2011 г., 14:17 ч. »
Абе аз ти казвам а пък ти ако искаш слушай. Рибите са си твои.

Неактивен hajigeo

• Активен потребител
  • Публикации: 255
« Отговор #7 : четвъртък, 19 май 2011 г., 14:32 ч. »
Много добро начало.

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #8 : четвъртък, 19 май 2011 г., 15:36 ч. »
Честито и  да му се радваш/те/

Неактивен lerby

• Активен потребител
  • Публикации: 71
  • Нас. място: София
« Отговор #9 : четвъртък, 19 май 2011 г., 17:26 ч. »
Сега остава само да вържеш водното на РС-то към аквата и всичко ще е о'кей!
Въпрос - какво значи да имаш голям апартамент?
Отговор - апартаментът ти е голям когато в хола си имаш аквариумче, в което едва забележим между растенията плува хипопотам...

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #10 : четвъртък, 19 май 2011 г., 17:54 ч. »
Ти остави, но ми мина през акъла да ползвам една D5 помпа със собственоръчно правен канистър. Тези помпи на външните филтри са направо шеги в сравнение с нея, но като се замисля колко ще струва да се направи и, че после ще трябва да ограничавам потока (все пак не гледам пъстърви в тоя аквариум :))...

Неактивен kole99

• Активен потребител
  • Публикации: 274
  • Нас. място: Несебър
  • На воля
    • Морски аквариум
« Отговор #11 : четвъртък, 19 май 2011 г., 21:04 ч. »
Поздравления за аквариума, много хубави снимки! :bow:
ау, ау

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #12 : понеделник, 09 април 2012 г., 07:58 ч. »
Понеже все някой ме пита какво е станало - година по-късно аквариумъте си вървят, но са доста различни:
- махнах корените, не мисля, че някога ще сложа пак корен, понеже само ми разваля иначе устойчивата среда
- уморих една серия псевдомугили, доста клоун килита, една серия ириатерини и безкрайно много скариди заради нередовни смени на вода плюс неспиране на CO2 - днес, утре, айде утре и то накрая става белята.
- ако си купувате готови Jewel аквариуми (не от най-малките) с T5 лампи- не слушайте никой, ако ви казва, че светлината няма да стига - с рефлектори е много повече, отколкото ви трябва реално.
- това, дето го пишат, че не трябва аериране и за обогатяване на водата с кислород е достатъчно повърхностното движение, също са глупости. При открит аквариум без плаващи растения и повърхностни ципи (т.е. бая течение да клати водата) - сигурно може, във всеки друг случай една помпичка ще ви донесе по-стабилна система. Освен всичко друго, наистина няма да позволи ципа, без да се налага да вадите водата от филтъра с постоянно шуртене - при мен не става с течение, единствените ми "големи" рибки... всъщност имам една тетеурдина, останалите са си мъници.

Ще пусна снимки тези дни.

Неактивен Петко Красимиров

• Активен потребител
  • Публикации: 233
  • Нас. място: Севлиево
  • Любител на сладководните скариди
« Отговор #13 : понеделник, 09 април 2012 г., 09:25 ч. »
Супер е аквариума!  :up: Очакваме новите снимки.  ;)

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #14 : понеделник, 09 април 2012 г., 09:47 ч. »
Аериране има без помпа за кислород и още как,в мой аквариум помпа съм нямал никога.Ако сложиш изходната тръба или още по добре флейта както трябва,водата е идеално аерирана.Корена няма как да ти развали средата нещо си в грешка,друг ти е проблема.Готовия аквариум става до някъде за растения,но до някъде..ако са по светлолюбиви не става работата,с две лампи си за никаде.Общо взето растителния аквариум си иска доста редовни грижи,освен ако не говорим за бавен аквариум без ЦО2 и тн.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.