С флейта и струйник ясно, но от една страна - трябва повърхността да е чиста, от друга - шумът ми идва непоносим, а това са аквариуми в хола - освен това няма как да гледам нимфеи и да разчитам само на повърхностно движение. За растенията - казвам, че двете лампи с рефлектори са предостатъчни, защото преди да го зарежа преди зимата, абсолютно всичките ми растения (по онова време не бях оставил валиснерията без контрол) растяха като обезумели, а за наличието на прекалено много светлина съдя по водораслите в горната част на аквариума (там и няма какво да ги яде) - намаля ли светлината, махат се, но не ми допада аквариумът да е осветен 5 часа дневно, не е нормално.
Коренът - откакто махнах кореняците, спрях да имам проблеми със скаридите. И двата корена си бяха от магазин, сухи, обработени допълнително, както си му е реда.
Снимах - големият, в него обитават два гастромизона, два стифодона, още някакви дънни (едни змиеобразни и на стигманещо си, на които все им забравям името), една голяма женска тетеурдина, една малка дефектна от същия вид, 7 неонки (които са от вчера и нещо май още не се показват), 5-6 галаксита, няколко мега издръжливи ембер тетри, два отоцинклуса (женската беше от друг вид и май не съм я виждал скоро), ято наностомуси (един от които не е от същия вид, ама така си го взех), последната оцеляла псевдомугилка гертруди и един-два охлюва. За съжаление, с този аквариум не ми провървя - в началото скаридите не искаха да се покажат, после все изчезваха, накрая открих една след няколко месеца - как е оцеляла, бедна ми е фантазията. В момента "светна", понеже зачистих слоя от мини растения отгоре, което ще се налага да правя по-често, ако искам растителността да вирее (освен валиснерията, която превзема всичко със или без светлина и напоследък съм я зарязал), нищо, че на рибките им харесва да е по-сенчесто:

В този няколко пъти си внасям проблеми с растения - охлюви, по едно време даже и ларви на водно конче (чак се излюпи едно и се удави в аквариума) - което поне трепеше охлювите...По едно време едва се справях с нимфеата, растеше по едно листо дневно - откакто го засенчих, се успокои, сега съм ги орязал.
Малкият аквариум, в който живеят скариди, вече само един гастромизон (имах и един много голям, но...) и останалите от ятото 5 борараса. Гордостта ми - тук имах двойка отоцинклуси, вече са общо 6 - доста от малките не оцеляха по моя вина, той като се опасявах, че борарасите ги гонят за храна и се опитах да ги събера в "люпилня", но я бях сложил под лампите, а там е прекалено топло. Скаридите - има зелени, които не успях да развъдя, някоя друга червеноноса (харесвам ги, но честно казано рядко засичам някоя) и от известно време - ред черита, които за моя изненада се наплодиха много скоростно - за което вина има липсата на редовни смени на водата, а не обратното (?!). Осветлението изглежда криво, защото току що го обърнах - преместих color plant-а отзад, че иначе растителността все избуява към предното стъкло, затова изглежда кофти осветено. Нарочно оставих отгоре да се въдят безразборно растенията - борарасите обичат да има камуфлаж, иначе се крият, а и така е по-сенчесто и скаридите се разхождат свободно - иначе не излизат в осветените зони. Тук валиснерията я оставих умишлено, така или иначе аквариумът е люпилня за скариди и трябва да има много зеленина, пък тя не е толкова претенциозна. Нимфеата в този аквариум не тръгна - нещо не и хареса субстрата ли, що ли...