Здравейте на всички!
Преди 2 месеца решихме да подарим за рождения ден на малкия аквариум, но в крайна сметка, както винаги се случва, аквариума остана да се занимава с него тате(т.е. за мен), и сега ме терзаят едни въпроси...
Приятели ни посъветваха да купим гупи или златни, защото се гледали вероятно най-лесно от всички риби, доста са игриви и не изискват особени грижи...Аз 'гупи' не харесвам никак и затова избрахме златни...
Нашите рибета изглеждат така -

На места пише, че това е комета, на други места - обикновенна златна рибка. Та, в крайна сметка какви рибки си имаме? Вече знам, че не са нито 'воални' нито пък някой от странните за мен китайски и японски подборки...Целите са оранжево/жълти - т.е. нямат и петна.
Всъшност въпросите, които ме тормозят са следните:
1. Аквариума ми е около 18л. Четох, че за 1 златна рибка са нужни 20-25л вода минимум. Акваристи пък ми казаха, че правилото е минимум литър на сантиметър риба. Моите рибета са едното 7-8, другото 5-6см, та дали този обем им е достатъчен или им е прекалено тясно?
Аквариум 60 литра не е ли прекалено голям за 2 риби? И без друго и сегашния изглежда празничък, но до колкото разбрах не е добра идея златните да се мешат с други риби, та вероятно населението на моя аквариум ще се запази за момента така...
2. Аквариума ми е доста постен - дъно от бели камъчета с размер 6-7мм, едно изкуствено растение, малко речни камъни и една фигурка като статуите от 'Великденския остров'. Дали рибите ще се чувстват комфортно в такава среда? Никъде не можах да намеря снимки на аквариуми, които ги представят в близка до естествената им среда обстановка. Разбрах че се гледат в езера, но например обичат ли да има корени и дънери, или камъни?
3. Почти веднага след като ги купих им взех и филтър. За цената от 12лв се сдобих с нещо китайско, на което пише, че върти обем до 250л/час и е подходящ за аквариуми до 60л. Настроил съм го така, че да 'къдри' леко повърхността на водата(разбрах, че така се обогатявала с кислород).
Въпроса ми е - трябва ли ми и помпа за въздух? Рибетата си плуват из целия обем на аквариума, като предимно си киснат по средата или леко по-близо до дъното. В никакъв случай не висят само горе или само на дъното. Затова си мисля, че всичко е наред с въздуха, но не съм сигурен.
4. Аквариума ми няма гръб - т.е. вижда се от всички страни. През деня явно е доста светло и бяха започнали да се появяват зелени точки по камъните и по стените. Смених водата и изчистих стъклата, а сега през деня слагам един голям черен картон пред аквариума от страната на прозореца и зелените точки съвсем намаляха.
Сега обаче водата леко жълтее. Това нормално ли е? Може ли да е от загнила храна?
5. Колко да ги храня - разбрах, че докато са малки е добре да ги храня по 3-4 пъти на ден с много малки количества, а като порастнат по 2 пъти на ден. Ама как да разбера кога са порастнали? Аз ги храня по веднъж на ден, всяка вечер, а събота им е 'почивен ден'. Правилно ли е или не?
Май за момента това са ми терзанията, но ще се допитвам до вас допълнително...
П.С. и един въпрос, който няма връзка.
В един зоомагазин видях аквариум, пълен до средата с вода, а над водата имаше мъгла дебела около 2 пръста. От него стърчаха разни клони и скали и изглеждаше наистина като гледка от джунглата. Въпроса ми е - тази мъгла, до колкото разбра се прави с някакви ултразвукови джаджи, каква работа върши или ролята и е чисто естетична? Уредите дали пречат на животните? Някой има ли такава джаджа и за какви аквариуми е подходяща, ако изобщо е подходяща?
Поздрави!