Автор Тема: Отглеждане на рамирези  (Прочетено 11700 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Петко Красимиров

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 233
  • Нас. място: Севлиево
  • Пол: Мъж
  • Любител на сладководните скариди
Отглеждане на рамирези
« : петък, 10 февруари 2012 г., 17:48 ч. »
Описание:

Това е една много красива риба от семейство Цихлиди(Cichlidae).Пъстро обагрена окраска е една от малкото красоти на рамирези.Има тяло оцветено в различни светли цветове като червено, оранжево и жълто, а за по-шарена окраска е добавено и светло синьо.Както казах това е много красива рибка.Има също така и черни шарки, най-често едри петна.Притежава и удивителни ярки сини точици, които подчертават нейната красота.

Местообитание и разпространение:

Това е Централноамерикански вид.Разпространен е в тропическите държави като Колумбия и Венецуела.Предпочита водата, в която плува да е по-топла с температура от 26-27 градуса, максимум 30 градуса. Освен високата топлина на водата, тази малка рибка изисква и бистри, чисти и за предпочитане по-залесени води, в които да прекара живота си. А реките на тези удивително красиви с богата флора и фауна страни, в които тя живее, идеално пресъздават нейните изисквания във формата на красиви, незамърсени, растителни и с топла вода водни басейни като реки и езера. Главно се срещат в река Ориноко и нейните притоци.

Размер:

Както подразбирате от групата, в която е рамирезито, Цихлиди-джуджета, значи тя е малка.Достига максимален размер от 7 сантиметра, но разбира се има и рекордни рибки, които не е изключено да достигнат и до 10 сантиметра, ако се гледат в по-широк аквариум и се хранят със специална храна за растеж.

Големина на аквариума:

Капацитета на съда, в който се отглежда не трябва да е много голям, защото самата рибка не е едра, но ще е по-добре ако стига поне 100 литра. Иначе можете да отглеждате прекрасните рамирези и в 40-50 литров аквариум.

Видът е описан от Майърс и Хари (Myers, Harry), 1948

Класификация

Видът първоначално е описан от Майърс и Хари през 1948 под името Apistogramma ramirezi. Наричан е още Microgeophagus ramirezi, Papilochromis ramirezi и Papiliochromis ramirezi. Въпреки все още продължаващите дебати по отношение на името на рода, най-коректно си остава Mikrogeophagus, изписако с k, както твърди южноафриканският специалист по цихлидите д-р Свен Кулландер.
Наречени са на името на Мануел Рамирез, човекът, който ги открива за акваристиката.

Хранене:

Като цяло са всеядни и не отказват каквато и да е храна.Можете да ги храните и с заместителни храни и с растителни и месни храни. От заместителните храни най-подходящи за рамирези са тези за африканските цихлиди. Давайте им за разнообразие и различни видове червеи,ларви и други по-меки насекоми и мекотели.

Агресивност:

За разлика от много други африкански цихлиди, рамирези няма толкова силна агресивност, главно поради причината, че няма териториален инстинкт освен през размножителния период-не си създава територия, за да я защитава от другите аквариумни обитатели.

Показатели на водата:

Отглеждането им в аквариум е в мека и слабо кисела вода.Изисквания, pH 5,0 - 6,5.
Изисквания, обща твърдост   0 - 10 °.

Брой риби в аквариума:

По принцип това са пасажни риби, както повечето африкански цихлиди и затова е препоръчително отглеждането им в група от минимум 5-6 екземпляра от вида, а иначе ще подобрите условията има за живот, ако са около 10, може и повече.

Продължителност на живота:

Не живеят дълго, но пък за сметка на това както казах са изключително красиви рибки.Продължителността на живота им е 2-3 години, но ако аквариумът е по-голям и се спазват перфектно изискванията им има вероятност да доживеят и до 4 години, но това се случва много рядко.

Размножаване:

Не е задължително да ги отделяте по време на размножаване. Това е един плюс за вас и ви спестява доста труд, докато ги хванете, докато намерите подходящ съд с подходящ обем. Първият етап от размножаването на рамирези е намирането на място за снасяне. Мъжкият копае в грунда и заради това, той трябва да е по-мек, например пясък, но понякога само почиства някой от камъните или ако има пещера, той я пригодява за снасянето. Втори етап-чрез специални движения предизвиква вниманието на женската готова да се размножи. Мъжкият я завежда на мястото и тя снася от 150 до цели 300 зрънца. Родителите ги защитават от останалите обитатели, които могат да ги изядат. След това, ако нямат достатъчно въздух, родителите на зрънцата използват специален метод, който е и разпространен при локариевите сомове-чрез перките си проветряват. След два дни хайверът се излюпва, а през този период от време се държи на температура от 29 градуса за правилното му развитие. Разбира се както повечето риби, на малките им е нужно време докато проплуват. При рамирезито е около 5 дни. Задължително трябва да захраните малките рамирезки с някаква много ситна храна. Подходяща е например новоизлюпена артемия или специални храни за малки рибки.Размера на новоизлюпените рибки е около няколко милиметра, по-рядко един сантиметър.
Трябва да знаете, че се случва и надостатъчно гледане на хайвера или дори понякога изяждането му от страна на родителите, поради причината че това не са едни от най-способните родители.А за да предотвратите тази нежелана трагедия, преместете камъка, укритието върху, което е снесен хайвера и се грижете за него в друг аквариум, като разбира се му предоставите достатъчно кислород чрез филтърна помпа за въздух. Нужен е и нагревател, който да поддържа изискващата температура от 29 градуса.

Тази статия е написана с огромна помощ от страна на Аквапортал.  :) :)

На една от снимките ще видите новоизлюпени рибки рамирези сред своите родители.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.