Автор Тема: Вътрешни паразити при Дискуса.  (Прочетено 9749 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Вътрешни паразити при Дискуса.
« : вторник, 17 април 2012 г., 15:47 ч. »
Дискусът - вътрешни паразити:

Тук ще разгледаме различните вътрешни паразитни инфекции. За жалост Дискусът е риба податлива на различни паразитни заболявания причинени от не малък брой вредители. Целта на тази статия е да опиша, колкото се може повече вътрещни паразити.  Идеята е не веднага, но за в бъдеще да съм описал абсолютно всички вредители спохождащи Дискусът и методите на ранна диагностика и лечение. Тук ще разгледам САМО вътрешните, понеже и външните паразити не са малко, тях ще отделя в отделна статия. Приятно четене.


Хексамита
Hexamitiasis е вътрешна протозойна инфекция, която може да порази повечето видове риби. Тя се причинява от свободно плуващи протозойни организми познати, като Хексамита (преди време наричани Octomitis). Размера на паразита е средно 10 микрона, притежава осем камшичета за придвижване и се наблюдава спокойно под микроскоп на приближение в границите на Х200-Х400.

След клинична идентификация се извършва чрез приготвяне на микроскопски препарат от чревната лигавица, но могат да бъдат открити в изпражненията и в мукозната лигавица.
Повечето риби могат да приютят този патоген (в малки количества) в стомашно-чревният тракт, без да показват никакви симптоми за проблем, но има някои видове риби, които са предразположени към сериозни проблеми, ако се заразят. Към рисковите групи спадат:Дискусите, Скалариите, Астронотусите и като цяло африканските цихлиди. Риба носеща този патоген в ниски нива може да се окаже бомба със закъснител. При определени условия патогенът може рязко да ескалира превръщайки се в сериозна инфекция. Практиката показва, че не е толкова трудно това да стане. Стресови условия, като например пренаселеността на аквариума, лошо качество на водата, лошо хранене, тормоз от други риби, отслабена имунна система от други инфекции и много други е всичко което ви трябва (в случая хич не ви трябва) за да се предизвика проблем .Стресовите условия бързо отслабват имунната система на индивида и тя вече не може да контролира адекватно паразита, а той от своя страна започва да се самовъзпроизвежда изключително бързо причинявайки остро заболяване – Хексамитазис, известно още, като Хекс.

Симптомите са както следва:
Като първа индикация се смятат лигавите белезникави изпражнения.

Това се получава, защото изпражненията съдържат компоненти на слузестата чревна лигавица. Риба показваща този симптом, все още ще проявява интерес към храната, защото  се намира в много ранен стадии на болестта. С напредването й обаче болната риба започва да показва не типично поведение, като често се крие в ъгъла на аквариума с наведена глава.

Въпреки, че не е задължително често се наблюдава отказване на всякаква храна последвано от силно изтощаване. Странично сплесната риба, като Дискусът често показва силно измършевяване с изпъкването на скулите около главата. Телата и очите на болната риба често потъмняват. Рибата може да плува назад, или да плува „странно”.

Предаването на болестта от болна към здрава риба се осъществява посредством заразената фекална материя. Поддържането на чист аквариум е един от основните фактори за да се спре разпространението на инфекцията към останалите аквариумни обитатли.

Лечения:

Повечето автори препоръчват, като лекарствена субстанция да се използва  Metronidazole за лечението на заболяването. Може да го намерите в аптечната мрежа под наименованията Флажил или Трихомонацид.

Препоръчителната доза обикновено е една таблетка 250мг. на 40 литра аквариумна вода. Рибите абсорбират лекарството през хрилете си. Премахването на активният въглен по време на лечението поддържа биологичната филтрация. Лекарството се дава през ден с 50%-на смяна на вода между дозите. Средният курс на лечение трае между 3-5 дози. По време на лечението наблюдавайте водата за цъфтеж, тъй като лекарството е на захарна основа, бактериите могат да пролиферират.
Ако засегнатата риба се храни, по време на лечението е препоръчително да накисвате храната в разтворен Флажил. Това е отличен метод за лечение на болестта. Обикновено една седмица е напълно достатъчна за преборване с Хекс-а. Не забравяйте да храните само с медикаментозна храна през това време.

Бележка:
Това заболяване е много често срещано. При провеждане на лечението бъдете сигурни, че лекуваният обект е излекуван напълно. Налице е съвсем реален проблем с развитието на резистентност към лекарствата. Много акваристи отчитат Хексамита, да проявява силна устойчивост към активната съставка Метронидазол. Според отчетените резултати е необходимо използването на по-високи дози, за пълното излекуване от заболяването. Това се оказва проблем, защото Метронидазол-а при високи дози се оказва токсичен.

Някои акваристи лекуват Хексамита, като използват по-висока температура на водата. Отглеждащите Дискуси и Скаларии съобщават, че покачване на температурата от 33 С. до фрапиращите 37.8 С „лекува” заболяването. Ако рибите ви могат да понасят тази температура може да се окаже, че си струва да се пробва.

Хексамита и т.н. заболяване „дупки в главата”. Паразитът често е свързван с болестта „дупки в главата”  и със страничното разлагане на кожата при някой видове.
Има дори акваристични лекарства, които описват, че лекуват всички тези симптоми на куп, а реално те съдържат само метронидазол. Общият консенсус е, че тези заболявания се причиняват от хранителен дефицит, както и че причините за тях са силно променливи. Хранителните причини могат да бъдат липса на някой витамини (вит.B, вит.D- комплекси), които са свързани с даваните храни, което няма нищо общо с болестите. С две думи все още заболяванията не са напълно характеризирани.

Лична бележка: Хексамита е много често срещан патоген. За това е силно препоръчително да подозирате всяка нова риба, която закупите, без значение колко чиста твърди, че е продавача. За това за да ви е мирна главата е най-добре всяко ново рибе да минава поне за 10-на дена през карантина, преди да го пуснете в аквариума си.

ВТОРИ МЕТОД НА ЛЕЧЕНИЕ:
Лечение на Хексамита с метронидазол. Източникът на дозировката е книгата "Discus Fish" от Giovanetti.

Според автора на книгата лечението може да се прилага по два начина:
МЕТОД 1:
Разтворено в желирана храна.1% от обема на храната =1гр. на 4 унции храна(125 грама, има се в предвид, че повечето лекарства съдържащи метронидазол по стандарт 250мг. в капсула). Авторът използва храна на люспи или Tetra Bits, поради това, че лесно се измерва точното количество, а и Дискусите ги обожават.
Храната се приготвя по следният начин:
Измервате 125гр. храна, добавяте към нея малко гореща вода, и разбърквате докато стане водниста гъста каша (добавяйте храната малко по малко да не стане много воднисто). Към кашата добавяте един грам метронидазол (съдържанието на 4 капсули), и продължавате да бъркате, докато не го смесите добре. След това добавяте едно пакетче желатин около 7гр.(предварително разтворен на водна баня). Разбърквате добре до получаването на хомогенна каша, без бучки. Получената смес изсипвате на алуминиево фолио и разстилате за да не стане много високо (максимум 2см височина). Оставяте го за час в хладилника за да стегне. След това го нарежете на малки кубчета за улеснение при хранене (приблизително едно кубче на порция) и нарязаните вече кубчета поставете във фризера. Така сготвената храна може да се използва не само за лечение на Хекс, но и при въвеждане на нови риби в карантитен аквариум. Авторът споделя, че храни болните риби с тази храна докато не изчезнат симптомите на Хекс-а (белите изпражнения), след което повтаря курса на лечение за около 3 дни, за профилактика. Не забравяйте, че при използването на метронидазол, се препоръчва смяна на водата през ден между дозите.

МЕТОД 2:
Дозира се по схемата 250мг/60 литра вода,а може и по агресивно 250мг. на 40литра вода. Препоръчва се да се дава в продължение на три дози през ден (общо 6 дена), със смяна на 50% от водата между тях. Авторът следва и тази схема, като едновременно с това оставя рибата на диетата от МЕТОД 1.

Като цяло има много източници на информация за тази болест, и обикновено тя се препокрива до голяма степен.
Надявам се да съм бил полезен :).


Няма много време за да се ослушваме, поемете си дъх, изпушете една цигара докато осмислите прочетеното, защото преминаваме към следващият възможен проблем.

Тения при Дискусите:

Като препарат за борба с тенията (а и не само) се използва препаратът Празинквантел.
Ето краткото му описание на листовката:Празинквантела е ефективно и безопасно лекарсто за лечение на хрилни и телесни метили, тении и други Цестоди и трематоди при декоративните аквариумни риби. Може да бъде ефективен срещу Капиларията, когато се прилага чрез храната.

Лечението протича по следният начин:
Пълна баня: 100мг. на 40 литра вода (1/4 чаена лъжичка на 80 литра вода). Оставете лекарството да остане в лечебният аквариум за 48 часа.Може да оставите механичният филтър да работи, но махнете активният въглен и всички други химични филтърни пълнежи. На третият ден започнете ежедневна смяна на водата от 10% до 30% за следващите 5 дни. На седмия ден, повторете целия процес. На 14-тият ден може да потретите цялото лечение(както седмица едно и две). Потретването би било разумно за аквариум със субстрат.

Бърза баня:
½ чаена лъжица от Празинквантела  на 40 литра вода. Поставете засегнатата риба за 2.5 часа.


Подуване (Блоут), воднянка – симптоми и лечение:

Снимка 1: Дискус с воднянка. Подуване на тялото, изхвръкнали очи и мехури по латералната линия.
Подуването може да бъде причинено от няколко фактора: преяждането, вътрешни паразити или вътрешна бактериална инфекция. Най-напред третирайте болната риба (разбира се в карантинен аквариум, ако останалите не проявяват симптоми) с английска сол в дози 1-2 супени лъжици на 40 литра аквариумна вода за около 24 часа. С това ще облекчите запушването на червата, поради преяждане. Ако след това имате съмнения за наличие на вътрешни паразити, прочетете различните методи за борба с тях.


Снимка 2:
При снимка две се вижда ясно изразена бактериална инфекция, в която се проявяват следните симптоми: рибата не се храни, въпреки това е с подут корем и силно подути очи. В по-напреднал стадий се наблюдава и гръбначно изкривяване. Често болната риба се оттегля в близост до гърба на аквариума. Поставянето на правилната диагноза се облекчава значително при разглеждане на факторите преди заболяването – лоша храна, мръсна вода и т.н.. За жалост лечението не винаги е успешно.

Лечението се състои в следното:
1-Понижаване на температурата (при Дискуси от 26 до 28 градуса по С )
2- Антибиотици с вътрешно действие, като Kanacyn (Канамицин).
3- Не сменяйте вода до приключване на 5-тият ден от лечението, преди третата доза антибиотик (прясната вода помага повече на бактериите от колкото на болната риба).Смяната се състой в 50%-на подмяна на вода.
4- Английска сол, 1-2 супени лъжици на 40 литра аквариумна вода.
5- Понижаване на pH-то ще инхибира бактериите (pH в границите на 6.0), също би попречило на амоняка да стане токсичен, ако е разклатено равновесието в и без друго крехкият Био-филтър. В крайна сметка се цели, колкото се може по-малко стрес за болната риба.
6- Ако рибата прояде, може да добавите в храната и лекарства, като Discomed (Levamisole).
Разбира се и при това състояние се срещат много и различни курсове на лечение.
Обърнахме внимание на най-често използваните.

Провисване с главата надолу, загуба на равновесие...


Обикновено загубата на равновесие се предизвиква от:
1-Качество на водата: замърсена вода (постоянно наличие на амоняк, нитрити и др.)
2- Задръстване на храносмилателната система: Причинява се често от сухи храни, набъбващи след поглъщане от рибата и/или паразити. Обикновено подуването на корема се вижда.
3-Проблем с плавателният мехур: причинява се от бактерии, спад в температурата, камщичести. тумор.
4-Нежелан страничен ефект от медикаментозно лечение.
5- Кръвни камшичести.

Лечение:
1-Проверете параметрите на водата.Направете масивна смяна (50%-на).
2- Огледайте се за блоут. Добавете 1-2 супени лъжици Английска сол на 40 литра вода. Започнете лечение за вътрешни паразити, ако Английската сол не се справи с подуването.
3- Понякога pH в диапазона между 5.0 – 6.0 може да спомогне, ако е инфекция.
4-Антибиотиците също могат да помогнат.
 
За сега това. Надявам се предоставената информация да ви бъде полезна, ако се наложи. Обещавам съвсем скоро да довърша нататък с видовете вътрешни паразити, за да се освободя от тях и да разгледам външните.

What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен RAKIM

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 132
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Отг: Вътрешни паразити при Дискуса.
« Отговор #1 : вторник, 17 април 2012 г., 19:26 ч. »
Много полезна,браво ;)

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Вътрешни паразити при Дискуса.
« Отговор #2 : вторник, 17 април 2012 г., 19:52 ч. »
Много полезна,браво ;)


Има още доста да попиша, но ще я завърша :).
Мерси.
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен kendov74

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 69
 • Пол: Мъж
Отг: Вътрешни паразити при Дискуса.
« Отговор #3 : четвъртък, 19 април 2012 г., 10:08 ч. »
С нетърпение очаквам продължението !!!
ХУБАВИТЕ НЕЩА СТАВАТ БАВНО, А ПРЕКРАСНИТЕ ВЕДНАГА :)

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.