Автор Тема: Въпрос аквариум 1600х500х500мм  (Прочетено 4818 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен p.pavlov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
Въпрос аквариум 1600х500х500мм
« : неделя, 27 юни 2010 г., 11:46 ч. »
Здравейте,
имам нужда от няколко съвета за проекта ми.

Както пише в заглавието- става въпрос за аквариум 1600х500х500мм за костенурки.
Водния стълб ще е 350мм(това прави 280л вода).
Искам да се получи това http://img715.imageshack.us/i/001yn.jpg/ , като още не съм измислил как да изглежда сушата и къде да се намира ;)

Имам следните въпроси:

1) В http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/skromen-opit-pri-lepene-na-akvarium-s-razmeri-1200400500-mm/ виждам че се използват разпънки, но литража е доста по-сериозен от в моя проект, въпреки сходните размери на конструкцията. От друга страна извърших малко индустриален шпионаж и попаднах на това http://www.zoomagazin.eu/admin/images/categories/N_2169_a177.jpg - това на дъното прилича на разпънки, а обема на този аквариум е доста по-малък от на моя и доколкото разбрах е от 6мм стъкло
Как да пресметна дали са ми нужни и къде ? Има ли статия, книга, ръководство или някаква информация по темата.

2) Направих сметки според които 6мм закалено стъкло трябва да са достатъчни за този аквариум при коефициент на сигурност 4 и якост на опън на стъклото в пъти под каталожната. Мисля все пак да се презапася с още 1мм, т.е. 7мм закалено стъкло достатъчни ли са според вас?

3) Има ли значение по кой метод ще се конструира аквариума. Ще използвам тази картинката защото ми се струва най-прегледна : http://www.tkk.bg/html/images/library/for%20aquariums.JPG . Аз избрах предното и задното стъкло да са по десния метод-т.е. стените "заграждат" дъното, а за страничните стъкла избрах левия метод - т.е. стените да "стъпват" в/у дъното.
Получи се това http://img155.imageshack.us/i/002um.jpg/ (от пред е предното стъкло, от долу дъното, а в/у него е страничното).
Правилно ли е да комбинирам двата метода или трябва да използвам само един? Ако трябва да е само един, кой е по-добър за моят случай?

4) Спрях се на външен филтър TETRA TECH EX 700, защото би трябвало да се справя с около 250л. Подходящ ли е избора, ако не е - може ли да ми препоръчате по-добър вариант в този ценови клас и пак външен, разгледах вътрешните но не ми харесват, а и заемат място, което предпочитам да се използва по предназначение.

С най-добри пожелания,
Павел

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Отг: Въпрос аквариум 1600х500х500мм
« Отговор #1 : неделя, 27 юни 2010 г., 12:44 ч. »
Здравей,моят съвете ако не си лепил не се захващай(казвам го от опит).
Аз залепих 1300/400/400 сам и във момента имам въздушен джоб и капе.

Неактивен p.pavlov

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : неделя, 27 юни 2010 г., 12:52 ч. »
Здравей,моят съвете ако не си лепил не се захващай(казвам го от опит).
Аз залепих 1300/400/400 сам и във момента имам въздушен джоб и капе.

Здравей,
благодаря за съвета, ще го имам предвит.
Самото лепене смятам че е най-малкият проблем - ако прецениш че не ти е по силите - винаги ще се намери стъклар на който да стовариш материалите ... :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #3 : неделя, 27 юни 2010 г., 13:03 ч. »
Успех :)

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #4 : неделя, 27 юни 2010 г., 13:22 ч. »
Както пише на снимчиците които си дал-ползвай метода на "вписано дъно"/десните снимки/
Колкото до дебелината на стъклото...доста е дълъг съда и незнам дали 8мм ще са достатъчни
Рагледай ТУК
Там дават за твоята  дължина ,но височина 40см/приемаме,че наистина ще го пълниш до 35см/,10мм стъкло с надлъжни разпънки горе,че и напречна в средата.
Разликата м/у 8 и 10мм стъкло е 10лв на м2,така че не си струва риска :)
...и наистина  лепенето само изглежда сложно.Успех :)

Неактивен p.pavlov

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : неделя, 27 юни 2010 г., 19:11 ч. »
...

Благодаря за мнението. Намерих още една таблица, в която пак казват 10мм стъкло, но става въпрос за обиковено, а аз мисля да ползвам закалено.
Все пак ще се консултирам с фирмата, която ще реже дали 8мм от тяхното закалено стъкло ще е достатъчно да свърши работата на 10мм обикновено (ако и вие имате мнение ще се радвам да го чуя), попринцип 8мм закалено би трябвало да има няколко пъти по голяма якост на опън от 10мм обикновено. :hmm:

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #6 : понеделник, 05 юли 2010 г., 22:15 ч. »
А преди да почнете да режете стъклата помисли с какво ще му светиш на тази дължина.
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=44&id=91
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #7 : понеделник, 05 юли 2010 г., 23:48 ч. »
Аквариуми мисля, че не се правят от закалено стъкло.
Леко да го чукнеш в ъгълчето и се пръсва на малки парченца! Кофти!

По-добре е, ако няма да е обикновено, да е триплекс - то поне се пука, но не се чупи.
А най-много бих се доверил на майстор на аквариуми и той да каже как би го направил. Аз имам 170х75х35 см и е от 10 мм стъкло. Не мисля, че е презастрахован.

Неактивен p.pavlov

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : вторник, 06 юли 2010 г., 15:47 ч. »
Виолета точно това обмислях в момента, тъй като аквариума е за костенурки как да действам със светлината - дали крушка с жичка , дали пура, колко голяма да е - явно ще използвам или максимално голяма луминисцентна или няколко крушки...
Stas попринцип се чупи трудничко закаленото стъкло, но да - предполагам че това че става на сол  директно, го прави доста неподходящо за тази цел- така че се спрях на 10мм без закаляване.

Благодаря ви много за отговорите! :ok:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.