Sera Aqua World Prodac Best Aquarium SanoPets 55
Магазин Акватика Astario

Автор Тема: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)  (Прочетено 5726 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен zambo

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Нас. място: Плевен
  • Анатоли Тодоров
Отг: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)
« Отговор #45 : вторник, 31 януари 2012 г., 21:49 ч. »
Да. Добавих няколко дни преди това барбуси нигрофасциатус и конхониус. Но смятам, че основният проблем е по-ниската температура, както и евентуалното охлаждане на рибите по пътя.

Били са болни още преди да ги вземеш . От охлаждането по пътя не са се разболели .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен TiL

• Активен потребител
  • Публикации: 39
« Отговор #46 : вторник, 07 февруари 2012 г., 11:17 ч. »
Здравейте. Аквариума ми е 112л със 100л вода. Филтър JP-043F с дебит 600литра/час(обмислям смяната му). В аквариума нямах нагревател и температурата беше около 22-23С, разтителността беше единствено малко валиснея. Обитателите са 11неона, 4 тернеции, 2 гупи, 2 хелера, 2 анцитруса и 2 златни рибки(разбрах, че не им е мястото там, но сърце не ми да ва да ги махна).

Регистрирах се заради темата за ихтиото  :( Та значи и моя аквариум страда от тази твар  :diablo: На 01.02.2012г забелязах, че рибите ми се чешат по разни предмети и веднага започнах да ги оглеждам от по-близо. Видях, че тернециите и неоните имат по някоя бяла точка(не повече от 4-5 на рибка и то не на всички). Понеже живея в град в който липсват всякакви пособия за аквариуми си поръчах от интернет Tetra AntiSpot и 250 вата нагревател. На 03.02.2012г поръчката беше при мен и вече можех да действам. Като за начало извадих всичко(грунд, филтри...) от аквата и го залях с 20гр калиев перманганат и гореща вода от бойлера след което оставих нещата да се покиснат. Смених 40% от водата в аквариума, сипах 20мл Tetra AntiSpot, повиших температурата, затълмних и  оставих аквариума само на аерация. Бях чел, че неоните не носели на големи дози от препарата и доировката трябвала да бъде по-малка. Отделих ги в аквариумче с 10 литра вода и според четивото трябваше да сипя 3-3,5мл от препарата(на втория ден по собствено усмотрение го завиших на 0.5мл на 10литра вода). Големия аквариум бях оставил празен с голо дъно, но на малкия се наложи да сложа грунд понеже неоните ми се струваха стресирани от отражението си(бяха се скупчили и не мърдаха). На следващия ден точките по тернециите бяха намаляли, а два дни след започване на лечението вече по тернециите нямаше и помен от ихтиото. При неоните раборите ставаха малко по-бавно и бяха необходими около 4 дни на лекарството да изчисти рибките от точките.Та лечението протича вече пети ден, а рибките са жизнени, без точки и не се чешат. На лекартвото пише, че след 5 дневно лечение може да се смени 20% от водата и да се повтори процедурата. Аз мисля, че няма смисъл да повтарям процедурата, но бих се радвал да чуя и вашето мнение. Чудя се от къде ми дойде това ихтио, като не съм правил промени по аквата през близките 2-3 седмици(бях добавил 2 тернеции и няколко неона). Също искам да питам има ли смисъл от профилактичното слагане на сол във водата и в какво количество трябва да е?

Поздрави и дано не ви се налага да се борите с ихтио  :drinks:

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
  • Публикации: 179
  • Нас. място: гр. Лом
« Отговор #47 : сряда, 08 февруари 2012 г., 00:06 ч. »
За солта профилактично не ти препоръчвам защото няма нищо да ти помогне, тя не се отразява добре на растенията. Ихтиото е пламнало заради ниската температура в аквариума и отслабналата имунна система на рибките, може да си го пренесъл и с тези няколко рибки дето си пуснал в аквариума. Следвай стриктно инструкциите на препарата с който лекуваш, може все още във водата да има паразити които не са се излюпили, на тях препарата не влияе! Аз лично бих повторил процедурата съгласно инструкцията на препарата. Да филтъра ти е малък за този аквариум, по точно не ти осигурява ефективна биологична филтрация. Вземи си вътрешен филтър с пълнеж. Успех!  :drinks: 

Неактивен TiL

• Активен потребител
« Отговор #48 : сряда, 08 февруари 2012 г., 11:33 ч. »
Мерси за съветите. Сигурно ще повторя лечението (както се казва вързан поп, мирно село  :drinks:)

Неактивен maxpoint

• Активен потребител
  • Публикации: 41
  • Нас. място: София
  • Александър
« Отговор #49 : петък, 10 февруари 2012 г., 22:33 ч. »
Ето резултатите от моя опит с лечението на ихтио !
Спазвайки всичко предписано от "доктор" Петя жертви в аквата -НЯМА,растенията не са и усетили намесата на лекарствени средства,рибоците са жизнени и без следи от гадния паразит,щастие цари в малкия хабитат :drinks: и  в моята душа :dance3:
Трябва да можеш да псуваш,но не може да псуваш където не трябва...

Неактивен TiL

• Активен потребител
« Отговор #50 : неделя, 12 февруари 2012 г., 13:34 ч. »
При мен ихтиото си замина(все още ще третирам с препарата до понеделник) но неоните ми започнаха да си отиват един след друг. Чета из интернет и мисля, че е гниене  :sadnew: При неонките има 4 малки гупи. Дали може гупите да прихванат гниенето и ако ги пусна в големия аквариум  :crazy:

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
  • Публикации: 179
  • Нас. място: гр. Лом
« Отговор #51 : неделя, 12 февруари 2012 г., 14:55 ч. »
При положение, че в аквариума имаш проблеми със ихтио и може би гниене , което се дължи на бактерии е престъпление от този аквариум да взимаш рибки и да ги пускаш в др.

Неактивен TiL

• Активен потребител
« Отговор #52 : сряда, 15 февруари 2012 г., 23:11 ч. »
Извинявам се, че отклонявам темата... Така. Неоните ми бяха започнали да измират един след друг през ноща   ??? и само един се гътна по светло  ??? ??? ??? На рибите се появяваше петно до сущ като на тази снимка http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQc0FAdPt0s6KioEhPNUL1BOQy6uI4id2QTFqsZ7R22b5xeX7dp7QA1lxbY и за ~12 часа неона си заминаваше. Естествено вадих всеки заминал си неон и просто гледах как другите се заразяват  :o Нямах никакви препарати под ръка освен препарата за ихтиото, което чвно не помагаше срещу тази напаст. Понеделник(след като отвориха аптеките) купих калиев перманганат и направих разтвор. Метнах дозата разтвор във водата и зачаках четири часа  :pray: След като мунаха четири часа смених 80-90% от водата с нова (понеже нямах достатъчно престояла вода сипак и 2литра от чешмата направо). Та на следващия ден нямах заминал си неон, а тез които имаха наченки на петното се бяха подобрили(щъкаха из аквариума). Вече трети ден нямам мъртви неони и цветовете им се оправят и не може да се разбере, че са били болни  :crazy: Та според вас какво е било това и колко дни да държа неонките и малките гупи в този аквариум за да съм сигурен, че ако ги пусна в големия няма да има изненади?

Rainbowfish България Интернет магазин за модерната жена OFFRoad България

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.