Здравейте. Аквариума ми е 112л със 100л вода. Филтър JP-043F с дебит 600литра/час(обмислям смяната му). В аквариума нямах нагревател и температурата беше около 22-23С, разтителността беше единствено малко валиснея. Обитателите са 11неона, 4 тернеции, 2 гупи, 2 хелера, 2 анцитруса и 2 златни рибки(разбрах, че не им е мястото там, но сърце не ми да ва да ги махна).
Регистрирах се заради темата за ихтиото

Та значи и моя аквариум страда от тази твар

На 01.02.2012г забелязах, че рибите ми се чешат по разни предмети и веднага започнах да ги оглеждам от по-близо. Видях, че тернециите и неоните имат по някоя бяла точка(не повече от 4-5 на рибка и то не на всички). Понеже живея в град в който липсват всякакви пособия за аквариуми си поръчах от интернет Tetra AntiSpot и 250 вата нагревател. На 03.02.2012г поръчката беше при мен и вече можех да действам. Като за начало извадих всичко(грунд, филтри...) от аквата и го залях с 20гр калиев перманганат и гореща вода от бойлера след което оставих нещата да се покиснат. Смених 40% от водата в аквариума, сипах 20мл Tetra AntiSpot, повиших температурата, затълмних и оставих аквариума само на аерация. Бях чел, че неоните не носели на големи дози от препарата и доировката трябвала да бъде по-малка. Отделих ги в аквариумче с 10 литра вода и според четивото трябваше да сипя 3-3,5мл от препарата(на втория ден по собствено усмотрение го завиших на 0.5мл на 10литра вода). Големия аквариум бях оставил празен с голо дъно, но на малкия се наложи да сложа грунд понеже неоните ми се струваха стресирани от отражението си(бяха се скупчили и не мърдаха). На следващия ден точките по тернециите бяха намаляли, а два дни след започване на лечението вече по тернециите нямаше и помен от ихтиото. При неоните раборите ставаха малко по-бавно и бяха необходими около 4 дни на лекарството да изчисти рибките от точките.Та лечението протича вече пети ден, а рибките са жизнени, без точки и не се чешат. На лекартвото пише, че след 5 дневно лечение може да се смени 20% от водата и да се повтори процедурата. Аз мисля, че няма смисъл да повтарям процедурата, но бих се радвал да чуя и вашето мнение. Чудя се от къде ми дойде това ихтио, като не съм правил промени по аквата през близките 2-3 седмици(бях добавил 2 тернеции и няколко неона). Също искам да питам има ли смисъл от профилактичното слагане на сол във водата и в какво количество трябва да е?
Поздрави и дано не ви се налага да се борите с ихтио