Sera Aqua World Prodac Best Aquarium SanoPets 55
Магазин Акватика Astario

Автор Тема: Стартиране на нов 45л. аквариум- помощ и съвети  (Прочетено 518 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен saso

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
  • Нас. място: РУСЕ
Стартиране на нов 45л. аквариум- помощ и съвети
« : сряда, 25 януари 2012 г., 01:44 ч. »
Здравейте,
Тази седмица ми предстои "неотложното вече"  пускане на аквариум. Абсолютен новобранец съм и ще пропусна "детския увод" защото от 10 дена четене разбрах че е доста сериозно и отговорно хоби, но част от въпросите по-долу ще бъдат от детето. Нека да не ви се струват наивни.

И така накратко това което съм поръчал до тук:
размери на аквариума: 45х26х40см (ограничени от мястото)
филтър вътрешен : AquaEL Fan 0 mini
Награвател Комфорт 75вата на AquaEL
Осветление :2х15 Вата 435мм Silvania (GroLux+AquaStar)
Грунд: основно тъмен(черен+син+бял) общо около 15 кг(надявам се да ми стигнат)

Основните въпроси на които засега не мога да намеря отговор са следните но ще ги задавам в обратен ред:

1. Хареса ли сме доста тетри на цвят и огромното ни желания е да имаме от всичките цветове(червени, черни, зелени, серпа минор и тернеция) както и 2-3 сомчета Corydoras julii и въпроса ми е: Могат ли да се отглеаждат и съжителстват мирно всички тези цветове - бройката ще е поне по 6 от вид + 3 сомчета?;

2. Въпрос е свързан с растенията- какви растения да избера за да им остане и място за плуване все пак и да са намираеми в Русе

Относно стартирането:

1. Нямам приятели със здрави аквариуми  и за бактериален посев се спрях на това - JBL FilterStart - бактериален активатор за филтри 10 мл. Дали е удачно решение?

2. Ако нямам тестове за амоняк мога ли да определя кога аквариума е готов като ползвам  тези тестове -  JBL EasyTest 6 in 1 - бърз тест за 6 показателя или те добре  да закупя и тест за амоняк?

3. Относно стартирането и засаждане на разстенията през този период понеже четох и други подобни питания но отговорите си противоречаха със статията - Въпроса ми е мога ли да засаждам разстения през този период и как да определя режима им на осветлене, за да не завъдя водорасли.Тук мога да упомена че аквариума може да стои на абсолютно тъмно и през деня и да се осветява от 18ч до към 24ч вечер

Предварително благодяра на отзовалите се!!!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 510
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Стартиране на нов 45л. аквариум- помощ и съвети
« Отговор #1 : сряда, 25 януари 2012 г., 06:30 ч. »
Здравей!
Чудесно е, че си прочел нещичко и питаш преди да пуснеш аквариума. По този начин ще си спестиш доста неприятности.
Аквариума ти е около 46 литра, с грунда около 40 реални. Описаното осветление ще дойде много за начало, но много добре след като стабилизираш аквариума. В началото пускай само Гролукса по около 6-7 часа. 15 килограма грунд е твърде много за този аквариум. направи го около 4-5 см дебел.
Относно рибите, за съжаление няма да можеш да гледаш повече от десетина - 12 неончета или други дребни разбори. така, че трябва да си избереш 2 вида по 6 рибки например. Тестовете JBL EasyTest 6 in 1 горе-долу ще свършат работа. Растенията е добре да се засадят веднага, а щом имаш приятели със стари аквариуми, ще е добре да вземеш направо стара вода за начало на новия ти аквариум. Разбира се трябва да си сигурен, че няма някакви болести в аквариумите им.
Успех!

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : сряда, 25 януари 2012 г., 08:55 ч. »
Благодаря ти за бързия отговор. Грунда е 15 кила(по 5 от цвят) за да можем да реализираме някакви детски фантазии. Видях че 5 не стигат, Десет са малко скучни  :) . Не смятам да слагам всичкия разбира се.

Но по въпроса ми за за бактериите исках да кажа че всички които ме зарибиха имат или са имали болни рибки и макар че гледат доста по - големи от моите реших да не рискувам и се ориентирах към

<<JBL FilterStart - бактериален активатор за филтри 10 мл. >>

Та искам пак да попитам удачно решение ли е и в кой момент да го употребя веднага с наливането на водата или в по - късен етап ?

Лек, топъл и снежен ден на всички- в Русе най-после заваля сняг!!! Да но ми тръгне по вода както се казва!

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : вторник, 07 февруари 2012 г., 11:50 ч. »
Имам и още един въпрос докато чакам  тестовете ми да пристигнат.

Водата в аквариума реално се оказа около 35 л. Имам 25% разтвор на амоняк купен от аптека. Колко капки мога да капна на този обем вода за да стартирам аквариума и без да навредя на разстенията.

Растенията са около 8-10 корена Vallisneria americana, 3 корена Ceratopteris thalictroides и няколко коренчета микрозорум

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : вторник, 21 февруари 2012 г., 18:24 ч. »
На 12 ден от стартирането с амоняк съм. Вчера за пръв път връщах нивото на амоняка м/у 3 и 5 млг. Температурата ми е около 27С  От вчера се появиха  ето тези страни образувания в в едната част на аквариума без да има по стъклата от тях . Искам да попитам някой знае ли какви са тези оразувания и трябва ли да се притеснявам от появата им?

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : петък, 24 февруари 2012 г., 16:41 ч. »
Азотния ми цикъл е вече е в края на втората седмица. След трикратно повдигане на нивата на амоняка достигнах стойности на нитрити около 10. Нитратите се покачват постепенно в мемента са около 70
Амоняка в момента е около  0.5

Въпроса ми е: трябва ли да сменям частично вода поради високото съдържание на нитрити?
В Спиид Теста 6 в 1 на Продак  10 е макс. количесто нитрити което може да се отчете и не знам ако имам още покачване как бих го открил.

Неактивен malomir

• Aquaportal мениджър
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : петък, 24 февруари 2012 г., 17:11 ч. »
Все още нямаш изграден азотен цикъл. За такъв може да се говори след четвъртата седмица. Не сменяй вода, защото всичко ще започне отначало.

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : петък, 24 февруари 2012 г., 17:39 ч. »
А да продължавам ли да държа нивото на амоняка м/у 3 и 5 млг защото амоняка изчезва с много бързи темпове! От Ниво 3 сутринта на следващия ден вечерта е под 0.5 дори?

Неактивен malomir

• Aquaportal мениджър
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #8 : петък, 24 февруари 2012 г., 18:29 ч. »
A kak го задържаш това ниво на амоняка?

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : събота, 25 февруари 2012 г., 00:48 ч. »
Маломир Благодаря за отговора. Напълно съзнавам че нямам изграден азотен цикъл още, но честно казано не съзнавам на какъв етап съм и какво трябва да предприемам. Търпениет се подразбира. Амоняка задържам го като добавям амоняк до нива около3-5 млг. и на около 4 дена щипка храна оставям и листата на растенията вътре а и  с допълнителна аерация с помпа

Ето параметрите на водата и това което съм правил до сега GH  остана почти не променено 8-10 през цялото време

06.02- Пълнене с грунд, растения, вода обработеба с Aqua Safe
09.02 добавяне на амоняк до 5 млг  NO3-10, NO2-0, КH-10, PH-7,6, T-25C
до 15.02 никакви изменения само РH сякаш малко се покачи към 7.8-8
17.02 Пуснах допълнително аерация от помпа и през стеничка и покачих Т на 26С+ щипка храна
19.02 NH3-3,  NO3~25, NO2-1,КH-15, PH-7,6, T-26C
21.02 NH3-0.5,  NO3-40, NO2-3,КH-15, PH-7,6, T-27C добавен амоняк NH3-4
22.02 NH3-3,  NO3-50, NO2-5,КH-15, PH-7,6, T-27C леко намали Т до 26С + щипка храна
23.02 NH3-0.5,  NO3-60, NO2-7,КH-15, PH-7.4, T-25C добавен амоняк NH3 до 2-3
24.02 NH3-0.5,  NO3-70, NO2-10,КH-15, PH-7,4, T-25C добавих и JBL Filter start в гъбата на филтъра според указанията на кутийката

От 17.02 тестовете ги правя сутрин аерация се спира през ноща от 23 до 7.00 ч

Това е което съм правил до сега! Помогнете как да продължа през останалите две седмици
Тестовете са Продак спиид тест 6 в1 и тест за амоняк отново на Продак

Не питам защото детето напира за рибките а защото желанието ми е всичко да е наред.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 198
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #10 : събота, 25 февруари 2012 г., 01:39 ч. »
Здравей!
Подозирам защо почти няма отговори в темата, аз ще се опитам да споделя. Аз лично тестове за амоняк никога не съм правила и малко се обърках от всичко, което си написал. Никога не съм добавяла и амоняк. Единственото, което съм слагала за бърз старт на азотния цикъл (веднъж всичко на всичко), е бактериална култура. Ако имаш малко повече търпение - дори и това не е необходимо.
Ако не беше добавянето на амоняк, щях да те посъветвам да пуснеш 2-3 анциструса като начало. Сега се въздържам. И те съветвам да избягваш да добавяш химикали във водата, всъщност колкото по-малко - толкова по-добре.
Нямам представа как трябва да продължиш, дано все пак някой да може да каже. Кой те посъветва да добавяш амоняк?
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : събота, 25 февруари 2012 г., 12:30 ч. »
Здравей и на теб Виолета.
Зарадвах се много като видях, че и ти си ми отговорила.
Понеже съм честен и открит дори и на първи реплики и отговори, но поста ти ме вкара в силен смут и объркване

Статията за стартиране на аквариум стои ето тукhttp://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=1&id=119

а ето и цитат от статията

Цитат

В този момент трябва да сте си осигурили добър комплект тестове за амоняк, нитрити, нитрати, pH и други. На пазара се предлагат както цели комплекти, така и отделни тестове - преценката е ваша. Тестовете не са задължителни, разбира се, но без тях ви чака голямо гадаене кога точно аквариумът ви ще е готов да приеме новите си обитатели.

Следващото, което ви трябва, е източник на амоняк. Много акваристи забравят тази стъпка, а без достатъчно храна бактериите няма да се размножат. Чистият амоняк е най-лесният и най-добър начин да се започне азотния цикъл, но можете да минете и без него, като използвате храна за рибки. Ако все пак изберете амоняка, гледайте той да не съдържа никакви добавки като почистващи вещества или аромати.

С източника на амоняк и тестовете под ръка започнете да действате - поставете в аквариума толкова амоняк, че нивото да е около 5 ppm. Ако сложите твърде много, направете частична смяна на водата. Не е нужно да сте напълно перфектни, нива между 3 и 5 ppm ще свършат работа. Ако нямате амоняк и сте решили да използвате храна за рибки, ще трябва да чакате повечко - добавете няколко щипки суха храна, като предварително я стриете добре и я направите почти на прах, а после забравете за аквариума до следващия ден. Тогава тествайте нивото на амоняк и повтаряйте "упражнението", докато нивото не достигне споменатото по-горе.

Измервайте нивото на амоняка на всеки няколко дни. Нивото ще започне да спада. Когато слезе под 1 ppm, добавете отново амоняк. Ако ползвате храна, добавяйте всеки ден по малко. Който и метод да сте предпочели, не оставяйте амонякът да спадне до нула, защото така рискувате да убиете безценните бактерии, които с толкова труд отглеждаме.

Време е да увеличите температурата - 29 - 31 °C ще ускорят метаболизма на бактериите, което ще намали времето за формиране на цикъла.

Увеличете до максимум движението на водната повърхност - например поставете вътрешните филтри високо (но без да се показват над водата), насочете флейтите на външните филтри нагоре. Това ще увеличи нивото на разтворения във водата кислород, което е важно, защото полезните за нас бактерии в този случай са аеробни (дишат кислород).

Намерете си препарат за понижаване на pH (Tetra aqua pH/KH minus, JBL pH-Minus). Нужно ви е съвсем малко, затова можете да го вземете на заем от някого. 1-2 капки на всеки 15 литра ще са достатъчни. Продуктите за понижаване на pH съдържат големи количества фосфати, от които бактериите ви се нуждаят, за да растат. Толкова малко количество от препаратите няма да повлияе на pH на водата, но ще осигури нужните фосфати. Повечет проблеми с прекъсване на цикъла в този момент могат да бъдат отдадени на липса на фосфати. Ако ползвате храна, вместо амоняк, тази стъпка може да се окаже излишна.

Ако досега сте ползвали течен амоняк, сега е моментът да добавите мъничко (съвсем малко) суха храна за рибки, като предварително я стриете добре. Нужно е количество колкото 1-2 оризови зърна, не повече. То ще осигури всички останали микроелементи, нужни на бактериите, а също и част от фосфатите.

Признавам че я четох около 5 пъти поне, и все не успявах да уточня по какви параметри на водата ще установя на какъв етап от формиране на азотния цикъл съм.  Затова и пуснах това което съм правил досега.

Ако нещо не съм разбрал статията, ако е имало действия които са погрешни или ненавремени, то тогава моля всички за помощ и съвети.

Имам много горчиви и трагични спомени от пускане на аквариум преди около 25 години. Дано не изживея подобни мигове и сега.

Благодаря предварително на всички които ще се отговорят на молбата ми !!! Весели празници на всички с които няма да си пишем  :)

Неактивен Rockad

• Активен потребител
  • Публикации: 306
  • Нас. място: Aheloy
« Отговор #12 : събота, 25 февруари 2012 г., 15:09 ч. »
Много сложно е станало. Моето мнение е рестарт без химикали, а само с търпение, но все пак ти си решаваш. Успех!  :)

Неактивен saso

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 17:07 ч. »
Ако може някой с много прости думички да обясни кое е сложното бих се зарадвал повече. Все пак може да има и други след мен които да допуснат процеса да се усложни до толкова че да не може да се обясни с прости  думи.

Посочих източника си на това което ви учуди, но не знам защо не предизвиква дебат или реплика поне!

Използването на "Химия" - да мога да се съглася но само за JBL Filter start за който се надявам да ми осигури нужните бактерии преобразуващи нитритите в нитрати. Както писах и по-горе нямам приятели със здрави аквариуми. А дали ще ползвам амоняк или рибки които ще ми го осигурят? Предпочетох амоняка и празния аквариум пред това какви обяснения ще давам на детето си ако рибките се гътнат или трябва да ги подаря след старта.

Между другото нивото на нитрите бавно намалява съдейки по нюанса на лакмусите, но нивото на нитратите сякаш стой на едно и също ниво- което ме кара да си мисля че протича и втората фаза т.е превръщането на нитрити в нитрати , но растенията в аквариума сякаш поглъщат това което би трябвало да отчета като покачване.

И моля ви коментирайте процеса който протича ако сте запознати с него или сте минавали по-този път.
Ново стартиране на аквариума - да може да се получи само ако не стигна до крайния резултат. Под финал разбирам почти нулеви нива на нитрити и нитрати под 50. Амоняка вече почти изчезна

Rainbowfish България Интернет магазин за модерната жена OFFRoad България

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.