Автор Тема: Любопитно за рибата луна. (Mola mola)  (Прочетено 11849 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 2 222
  • Нас. място: Силистра
  • Пол: Мъж
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Любопитно за рибата луна. (Mola mola)
« : неделя, 23 ноември 2008 г., 16:08 ч. »
Тази риба обитава тропическите, а понякога и умерените зони на всички океани.
Дължината на тялото й достига до 2,5 м, а понякога дори и повече от 3 м. Тежи над 1 000 кг. Срещат се екземпляри, които достигат 1,5 тона. Тя е един от гигантите сред костните риби. Рекорд е поставен през 1908 г. на 68 км от Сидни. Уловената риба била с тегло 2 235 кг и дължина - 4,26 м!!!
Има специална закръглена форма, с опашка приличаща на рало. Тялото й е силно скъсено и сплеснато странично, в профил изглежда почти кръгло, наподобяващо диска на пълната луна. Под гладката и без люспи кожа има дебела хрущялна покривка, достигаща 5 см. За разлика от много други костни риби, тя няма плавателен мехур и коремни перки. Плава бавно, движейки късите закръглени гръдни перки. Основно се открояват два плавника - гръбен и анален. Главата на рибата завършва със съвсем малка уста, приличаща на клюна на папагал. Зъбите й са сраснали помежду си така, че по-скоро представляват плътна емайлова пластина и затова краищата на устата са твърди и режещи. Придържа се близо до повърхността на водата, където се храни с дребни риби, ракообразни, планктон и медузи. Често в стомаха й се откриват яйца на змиорка и остатъци от риби, които живеят по - надълбоко, което показва, че рибата - луна слиза и на по-големи дълбочини.
Любопитно! Бие рекорда по плодовитост сред рибите. Една женска снася около 300 000 000 хайверени зърна в открито море. Ларвите при излюпване са изключително микроскопични - почти 60 милиона пъти по-малки по обем от своята майка. Размерът на всяко зрънце е 1 мм. Значи, ако бъдат подредени едно до друго, тези зрънца ще образуват нишка с дължина 300 км.
Тази риба живее поединично. Заради респектиращите си размери и необичайно дебелата си кожа, тази риба почти няма врагове. Дебелият и твърд фиброзен слой под елестичната й кожа я предпазва дори и от острия харпун, който отскача пред тази нейна "броня". Тя е устойчива на нападение и на практика обезкуражава всеки неприятел. Сигурно и затова не е толкова добър плувец. Рибата - луна позволява на морските течения да я отнасят надалече в умерените води. Също така тя не плува винаги в нормално положение. Често се вижда как се е отпуснала мързеливо на една страна, носена от вълните или надолу с главата надолу.
Тя е апатична риба. Установено е, че мозъкът на един 200 килограмов екземпляр тежи едва... 4 грама.
Когато е раздразнена, тя "грухти" като свиня.
Месото й не е вкусно. Казват, че приличало на лепило с лош аромат и че даже, когато се свари може да се ползва като такова.
По принцип рибата - луна обитава открито море. Понякога, особено когато наближава буря, може да се види и близо до брега. Във връзка с това съществува поверие у рибарите, че ако видят тази риба по време на риболов, те веднага трябва да се приберат вкъщи.
Още по-любопитно!!! Рибата - луна се използва за опазване на обществените водоеми в Сан Франциско, Вашингтон и Ню Йорк. Водоемите се проверяват непрекъснато за химично и биологично замърсяване. Макар и твърде устойчива, рибата - луна е особено чувствителна към различни видове токсини. Когато те попаднат в нея, тя развива особен вид рибешка кашлица, като си огъва хрилете за да се освободи от нежеланите дразнители. Чрез специални устройства се извършва предаване на сигналите за съществуващата опасност.

      

Fishermen display a 1,200-pound ocean sunfish, Mola mola, on a Swansboro dock in 1926. A model of the fish is still exhibited in the Museum.

Снимка на риба-луна уловена през 1926 година. Модел на уловената риба и до днес се пази в музей.

Източник - комбинирана информация интернет.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.