Andinoacara rivulatus
Еквиденс (Андиноакара) ривулатусЛатинско име Andinoacara rivulatus
Популярно име Еквиденс (Андиноакара) ривулатус
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Еквадор и Перу
Приблизителен размер 15 - 20 см
Минимален размер на аквариума 250 л
Изисквания, температура 20 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 15 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гюнтер (Gunther), 1860

Синоними

`Aequidens` rivulatus

Описание

Тялото е странично сплескано и леко издължено, главата е масивна, като при възрастните мъжки може да има изпъкналост в областта на челото (снимка 2). Основната окраска е сребристо зелена или синя с черни петна в центъра на люспите и по-голямо черно петно в средата на тялото, над страничната линия. Главата може да е кафява, а около и под устата има сини или зелени ивици. Перките са в цвета на тялото, като гръбната и опашната могат да имат оранжев кант. Женските са с по-бледи цветове от мъжките.
На размер `Aequidens` rivulatus достигат 15 – 20 см.

Разпространение

Среща се в реки и потоци в Еквадор и Перу.

Поведение и отглеждане

`Aequidens` rivulatus са агресивни както към други риби, така и към представители от собствения си вид, затова трябва да бъдат отглеждани само заедно с други едри агресивни американски цихлиди в достатъчно голям за размерите им аквариум с достатъчно камъни и корени за укрития. Водата трябва да е с леко кисело до неутрално pH (6,5 – 7,5) с температура между 20 и 24 °C и твърдост в диапазона от 4 до 15 °.
Интересното при този вид е, че са много “общителни” с хората – приближават се до стъклото при почукване, ядат от ръка и практически не се страхуват.

Размножаване

За да се подтикнат тези риби към размножаване, е добре да се повиши леко температурата на водата и да се правят редовни частични смени. Женската снася яйцата на предварително почистен плосък камък, след което мъжкият ги опложда. Снасят около 400 яйца. Ривулатусите са страхотни родители (вижте видеото в края) и могат да станат крайно агресивни по време на размножаване и докато пазят поколението си. След излюпване малките се захранват със ситно смляна суха храна или с новоизлюпена артемия. Ако ще ги развъждате в общ аквариум, погрижете се той да е достатъчно голям, за да могат останалите риби да се махнат от територията на ривулатусите.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар