Trichogaster trichopterus
Син трихогастерЛатинско име Trichogaster trichopterus
Популярно име Син трихогастер
Група Лабиринтови
Семейство Трихогастери (Osphronemidae)
Местообитание, хабитат Южна Азия
Приблизителен размер 12 -15 см
Минимален размер на аквариума 90 см / 110 литра
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 18 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност много лесно


Видът е описан от Палас (Pallas), 1770 Описание

В аквристиката се срещат няколко цветни форми на Trichogaster trichopterus. Синята е една от тях. Както личи от името им, основият цвят е светло син. Отстрани на тялото си имат две по тъмни точки, които, заедно с тази на окото им, стават три. Това е дало и името на вида - trichopterus означава триточков.
Гръбните и аналните плавници при мъжките са по-заострени (виж снимка 2)
Тези риби са “дълголетници”. При подходящи условия могат да доживеят до 10 години! Поради изключителната си издържливост са подходящи за начинаещи акваристи.

Поведение

Trichogaster trichopterus понякога прявяват агресия помежу си и към другите рибки.

Размножаване

Както при всички трихогастери, и при тези за размножаване е необходимо нивото на водния стълб да се намали до 15-20 см. За да е успешно развъждането, то трябва да стане в аквариума, в който рибите живеят за постоянно.
Преди началото на брачния танц цветовете на мъжкаря потъмняват, като синьото става по-наситено. Той започва изграждането на гнездо. Може да бъде улесен в тази задача, ако в аквариума има плаващи растения. След снасянето на хайвера и полагането му в гнездото е добре женската да бъде отделена, защото мъжкият може да стане агресивен към нея. Бащата охранява хайвера, а след това и малките. Когато те започнат да плуват, е добре и той да се премести.
Водата трябва да се сменя редовно около три седмици след излюпването им, защото лабиринтовият орган се формира чак тогава.
Малките риби се захранват с инфузория, а след това и с новоизлюпена артемия.

Хранене

Трихогастерите са всеядни. Ядат както суха, така и жива и замразена храна.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
krisito 2011-05-01 Живеят в пресни води и са разпространени в Югоизточна Азия, по конкретно на полустровите Индокитай и Малака, и на островите Калимантан, Суматра и Ява.[1] Рибите от този род са популярни за отглеждане в аквариум, тъй като не са взискателни към условията на живот. Обикновено достигат дължина на тялото от 12—15 cm.
д 2012-01-10 страхотен