Colisa lalia
Колиза лалиаЛатинско име Colisa lalia
Популярно име Колиза лалиа
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Южна Азия, Индия, Бангладеш, Бенгал
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 10 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Хамилтън и Бюкенън (Hamilton, Buchanan), 1822

Описание

Мъжките са малко по-големи от женските и имат ярко червено-оранжево тяло с тюркоазено сини ивици, които продължават и по перките им. Женските са със сиво-синя окраска. Съществуват няколко различни хибридни вариации с различна окраска (виж снимките).

Местообитаване

Натуралният хабитат на тези рибки са гъсто залесените брегови зони на реките в Индия, Източен Бенгал, Асам и Бангладеш. Обикновенно жевеят с други видове колизи. В северна Индия тази риба е много разпространена и се продава на рибните пазари за храна.
Колизите се чувстват добре в по-малки, видови аквариуми, както и в общи заедно с други миролюбиви рибки. Не трябва да се гледат с големи и агресивни видове.
Обичат гъсто залесени съдове, включително и с плаващи растения, които да засенчват някои части от аквариума. PH трябва да е неутрално, а твърдостта на водата - между 4 и 10 °. Идеалната температура е 25 °С. Ако са изложени на силен шум, стават плашливи, затова трябва да се гледат в тихо помещение.

Хранене

В природата колизите ядат малки насекоми и лаври от повърхноста и пасат алги, които растат по растенията. В аквариумни условия ядат както суха, така и замразена храна. Препоръчително е да им се дава и жива храна, особенно ако искате да ги развъждате.


Размножаване

За да се размножават успешно, нивото на водния стълб трябва да се намали до около 20 см, а температурата да се повиши до 28 - 30 °C. Растителността в развъдния аквариум е много важна. Дребнолистни растения като Лимнофила акватика , Роголистник и Ричия са добър избор.
Мъжкият прави гнездо от балончета и започва да ухажва женската. Той й показва, като обикаля около нея с широко разперени плавници и се опитва да я закара до гнездото. Ако тя приеме, се приближава до мъжкия и започва да го побутва с устата. Той се разперва и я довежда точно под гнездото. Двете риби се преплитат и трептейки започват бавно да се накланят, като че ли лягат. Когато “легнат” непосредствено под гнездото те замират в това положение за 3 – 4 секунди и след това с рязко движение женската хвърля хайвер, а мъжкият – семенна течност. Мъжкият веднага прогонва женската и започва да събира пръснатите хайверни зрънца и да ги подрежда в гнездото (виж видеото по-долу). Те са по – леки от водата и изплуват на повърхността – така се задържат в гнездото между въздушните мехурчета. След известно време женската се връща и всичко се повтаря след което женската се отделя. Мъжкият пази гнездото много внимателно и е агресивен спрямо други риби, навъртащи се в района. След 12 - 24 часа хайверът се излюпва, а малките започват да плуват след около 3 дни. Тогава се отделя и мъжкият. Малките рибки се захранват с инфузория или специализирана храна за новородени, а след няколко дни могат да приемат и новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
никол98 2009-11-22 Много добри рибки а също и доста красиви.Аз имам 3 от тях и живеят в 500 литров аквариум със останлите.
Sunny 2011-06-29 Много са готини рибките (: