Cichlasoma dimerus
Цихлазома димерусЛатинско име Cichlasoma dimerus
Популярно име Цихлазома димерус
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, р. Парана и р. Парагвай
Приблизителен размер 12 см
Минимален размер на аквариума 150 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 10 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Хекел (Heckel), 1840Описание

Тялото е странично сплескано и високо, с леко овална форма откъм главата и опашката. Гръбната и аналната перки са издължени назад към опашката, която е голяма и симетрична, но без удължения. Главта е масивна и заоблена. Основната окраска е сребриста със жълт или зелен нюанс, като гърбът може да е по-тъмен. По страничната линия минава бледа тъмна ивица. Люспите имат тъмен кант в задната си част. В средата на тялото и в основата на опашката има две овални тъмни петка.
Липсата на ярко оцветяване и нетърпимостта й към растения я правят не особено популярна в акваристиката.
По-възрастните мъжки могат да развият издатина на челото си, но далеч не толкова впечатляваща, като тази при някои централноамерикански видове.
На размер Cichlasoma dimerus достигат 12 см.

Разпространение

Разпространени са в Южна Америка, по поречието на реките Парана и Парагвай в Бразилия, Боливия, Парагвай и Аржентина.

Поведение и отглеждане

Цихлазома димерус е сравнително спокойна, но не и плашлива цихлида. Не проявяват изразена междувидова агресия, а вътревидовата им е съвсем умерена. По време на размножаване обаче родителите пазят яростно яйцата и малките си и това ги прави неподходящи за общо аквариум. В залесен аквариум имат навика да дърпат и изкореняват растнията, затова трябва да се отглеждат в аквариуми, декорирани с камъни и корени и с дъно, покрито със сравнително едър грунд. Обичат леко кисела до неутрална вода (с pH 6,0 - 7,0) с температура между 23 и 27 °C. Общата твърдост не е от голямо значение за тези рибки.

Хранене

Всеядна рибка, която в аквариумни условия може да яде жива и замразена храна, а също така и суха.

Размножаване

За развъждането им е нужен само плосък камък, който женската почивства. Женската снася яйцата върху него, като ги прикрепва, подредени на редове, а мъжкият ги опложда след завършването на всеки ред. Това може да продължи с часове, докато рибите са напълно изтощени. Броят на яйцата може да надхвърля 400.
За тях се грижат и двамата родители, като се редуват да ги проветряват с перки, а майката отстранява развалените яйца. При температура от около 26 °C яйцата се излюшват след 3 дни. След излюпването родителите изкопават ямички в грунда, където преместват малките, които започват да плуват самостоятелно след още 8 дни. Могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или стрита на ситно суха храна.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар