Macropodus ocellatus
Макропод оцелатусЛатинско име Macropodus ocellatus
Популярно име Макропод оцелатус
Група Лабиринтови
Семейство Макроподи (Osphronemidae)
Местообитание, хабитат Азия - Китай, Корея
Приблизителен размер До 8 см
Минимален размер на аквариума 40 см / 50 л
Изисквания, температура 15 - 22 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 25 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Блоч (Bloch), 1790

Описание

По-ниско тяло от това на Macropodus opercularis и значително по-малки като размер. Опашката е заоблена. Цветът е червеникаво кафяв с ярки сини петна.

Отглеждане

Macropodus ocellatus<изисква повече грижи от другите родствени видове. Студенолюбива риба е. През зимата трябва да поддържате температурата на водата под 12 °C. Може да се отглежда във външно езерце (виж видеото). Без проблем понася температура от 3-4 °C. На такава температура заспива зимен сън. През това време рибата не се храни.

Хранене

Всеядни са, но се препоръчва силно протеинова диета както и храни на растителна основа (спирулина). Да не се храни по време на зимен сън!Размножаване

Macropodus ocellatusсе размножават както всички лабиринтови риби. Отделете чифта в аквариум с дължина 60 - 80 см. Сложете плаващи растения. Мъжкият започва да прави гнездо от въздушни мехурчета и да ухажва женската. След специфичния "танц" мъжкият намества хайвера в гнездото и става агресивен към женската, затова я преместете в друг аквариум. Когато малките започнат да плуват, се отделя и бащата. Захранват се с инфузория и новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар