Astatotilapia latifasciata
Астатотилапия латифасцита,
Зебра обликуиденсЛатинско име Astatotilapia latifasciata
Популярно име Астатотилапия латифасцита,
Зебра обликуиденс
Група Цихлиди - други
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка, ез. Киога и Науамапаса, сателити на ез. Виктория
Приблизителен размер 13 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 24 - 27,5 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 7,2 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Реган (Regan), 1929

Класификация

Първоначално видът е бил класифициран като представител на род Хаплохромис, към който са се числели огромен брой видове цихлиди от езерата Малави и Танганайка. Официалното име на вида все още е Haplochromis obliquidens, през 1929 Реган предлага той да се нарича Haplochromis latifasciata, но най-коректно от научна гледан точна е Astatotilapia latifasciata, което и ще използваме в този профил.

Описание

Тялото е издължено, странично сплескано, по-високо в средата и по-ниско към главата и опашката. Основният цвят е сребрист, по дължината на цялото тяло от главата до опашката преминават широки черни вертикални ивици. Мъжките показват ярки цветове – гърдите между ивиците са оцветени в червено, а задната част на тялото и опашката – в лимонено жълто. (Снимка 1)
Плавниците са прозрачни, като по аналния плавник се виждат така наречените яйчени петна – овални жълти петънца, наподобяващи по цвят и форма яйцата на вида. Тези петна са повече и по-изразени при мъжките, но не е изключено да ги има и при женските.
Както при много африкански цихлиди, така и при Astatotilapia latifasciata женските са по-бледи и слабо оцветени, като основният цвят на тялото им е жълт (Снимка 2).

Разпространение

Видът се среща в западна Африка, в езерата Киога и Науамапаса в Уганда, които са сателитни езера на голямото езеро Виктория и са разположени на север от него. За съжаление поради огромните екологични проблеми в региона видът е изключително рядък в дивата природа, въпреки че е един от най-популярните сред любителите на викториански цихлиди в хобито.

Отглеждане

Сравнително спокойна рибка в сравнение с другите цихлиди от Виктория. Препоръчително е да се отглежда на групи от 1 мъжки и 3-4 женски – ако мъжките са повече, е необходимо да имат достатъчно място и достатъчно на брой женски. За разлика от малавийските цихлиди от група М’буна, Astatotilapia latifasciata не са растителноядни и практически не закачат растенията. Трябва да им се осигури добра филтрация, множество укрития и подходящи параметри на водата. Рискът от хибридизация с видове от Виктория е малък с изключение на вида, наричан Haplochromis sp. #44.

Хранене

В природата ядат насекоми и ларвите им, както и ракообразни. В аквариумни условия с готовност поемат жива и замразена храна, но могат да се хранят и със суха.

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца (Снимка 3). Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар