Aulonocara baenschi
Аулонокара баншиЛатинско име Aulonocara baenschi
Популярно име Аулонокара банши
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат езеро Малави, Африка
Приблизителен размер 10 - 12 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Майер и Рийл в Банш и Рийл (Meyer and Riehl in Baensch and Riehl), 1985

Описание

Тялото е издължено, странично сплескано, по-високо в средата и по-ниско към главата и опашката. Мъжките и женските се различават съществено по цвят, както е при всички аулонокари.
Мъжкият е с основен жълт цвят, през тялото преминават тесни вертикални ивици в металиково светло синьо, каквито нюанси има в долната част на главата, по опашната и гръбната перки. Гръбната перка е висока и издължена назад. По аналната може да има овални петна с форма и цвят, наподобяващи яйцата на рибките (Снимка 1). Неслучайно в много страни аулонокарите са наричани „пауни”.
Женската е с основен сивкаво сребрист цвят с по-тъмни вертикални ивици (Снимка 2).
В природата на размер достигат 10 см, докато в аквариум могат да станат доста по-големи – до 15 см.

Разпространение

Видът се среща в западна Африка, в езерото Малави.

Отглеждане

В сравнение с роднините си от групата Малави М’буна аулонокарите са спокойни и не много агресивни. Това ги прави не особено подходящи за отглеждане с М’буна, въпреки че доста акваристи използват тази комбинация без особени проблеми. От друга страна са твърде дребни за отглеждане с малавийски „хаплохромини”. Поради това най-добре е да се гледат във видов аквариум. Не е добра идея да се гледат заедно няколко вида аулонокари, защото женските им са почти еднакви и хибридизацията е практически неизбежна.
Имат нужда от аквариум с обем над 250 литра, с дъно, покрито с грунд. Декорацията не е от голямо значение, защото през повечето време не търсят укрития. Аквариумът може да е залесен – аулонокарите не закачат растенията и не ровят грунда.

Хранене

Предпочитат живи храни като артемия и ларви на комари, но с готовност приемат и качествена суха храна.

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца (Снимка 3). Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар