Pseudotropheus demasoni
Псевдотрофеус демасониЛатинско име Pseudotropheus demasoni
Популярно име Псевдотрофеус демасони
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Кьонингс (Könings), 1994

Описание

Pseudotropheus demasoni е най-дребният представител на рода си – на дължина достига до около 6-8 см., като практически няма разлика в размера на мъжките и женските. Тялото е странично сплескано и издължено, а главата е широка.
Основната окраска е металиково светлосиньо, като краищата на перките са с черни кантове. През тялото и главата преминават няколко широки вертикални черни ивици. Окраската на мъжките и женските индивиди не се различава.

Разпространение

Псевдотрофеус демасони принадлежи към групата М'буна и обитава крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка. Среща се в района на скалите Помбмо, както и по мозамбикския бряг на езерото.

Поведение

Видът се отличава с много силно изразена вътревидова агресия, като е препоръчително да се отглежда в група от най-малко 10 екземпляра, като съотношението мъжки / женски трябва да е поне 1:3 в полза на женските индивиди. Проявява също така и междувидова агресия.

Отглеждане

Видът е типичен представител на групата М’буна от езерото Малави. Задължителни са пясъчното дъно, многото камъни, скали и укрития. Можете да гo гледате заедно с други М’буна, малки хаплохромиси и сомове от рода Synodontis .
Отличната филтрация и седмични смени на около 50-60% от водата са задължителни.
Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли в аквариума, които рибките остъргват от камъните и стъклата..

Хранене

В естествената си среда се храни предимно с алги, които остъргва от скалите. В аквариумни условия е препоръчително диетата да е предимно растителна - демасони е вид, предразположен към стомашно-чревни заболявания и диета, включваща голямо количество животински белтъчини, е един от отключващите фактори.

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар