Ancistrus dolichopterus
Звезден анциструсЛатинско име Ancistrus dolichopterus
Популярно име Звезден анциструс
Група Сомове
Семейство Лорикариди (Loricariidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка , басейна на река Амазонка.
Приблизителен размер 10 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 23 - 28 °С
Изисквания, обща твърдост 5 - 20 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Кнер (Kner) 1854

Разпространение

Произхождат от реките на Южна Америка, по-точно от басейна на река Амазонка. Достигат до 10 см дължина. Мъжките, рядко и женските, имат меки кожести шипчета по муцунката. На цвят са почти черни с бели точки, разпръснати равномерно по тялото, гръдните и коремните перки. Гръбните и опашната перки са без точки, но имат характерна бяла ивица по края. По принцип са неконфликтни риби. Защитават територията си, но тя е по принцип малка, тъй че могат да се отглеждат с други риби в сравнително малки аквариуми.

Отглеждане

Живеят при температури 23 - 28 ºС и рН 6,0 - 7,0. В природата обитават предимно бавнотечащи води, заблатени места и заливни гори през дъждовния период. Препоръчително е условията в аквариума да наподобяват тези хабитати.

Хранене

Всеядни са, но с предпочитания към растителната храна. Обичат зеленчуци, но също така и някои червеи, гамаруси, приемат и повечето видове замразена храна. Хранят се и с мъртва риба, паднала на дъното.

Размножаване

Сравнително лесно, стига параметрите на водата да наподобяват тези в естествената им среда. Нуждаят се от пещероподобно укритие, където да хвърлят хайвера си. Женската снася около 50 яйца.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
brilqntin_44@abv.bg 2010-01-29 И аз имам подобна но тая ме кефи по-вече от къде мога да си поръчам такава?
}|{opukc 2010-04-25 Ancistrus dolichopterus или (L183) е единствения от тази група, който показват бял кант на опашката и гръбният плавник. Повечето от видовете, които показват бял кант са от вид Ancistrus hoplogenys или (L059).
Moni 2010-10-17 Анцитрусите са ми любимите риби, но този е най-готин! Може ли някой да ми каже откъде да си купя такъв? Великолепен е!
radodani 2010-10-29 Ето тук има,2-3см.http://www.aquaportal.bg/site/Advert/index.php?author=aquaworldbg
2011-02-17 mnogo e gotin.
Box-Vox 2012-04-29 Тази риба ми е любимата Анциструс!