Betta rutilans
Бета рутилансЛатинско име Betta rutilans
Популярно име Бета рутиланс
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Индонезия, Борнео ( Калимантан)
Приблизителен размер 4,5 см
Минимален размер на аквариума 40 см / 50 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 0 - 4 °
Изисквания, pH 4,0 - 6,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Уит и Котелат (Witte & Kottelat), 1991

Отглеждане

Има нужда от видов аквариум с дължина поне 40 см, добре залесен, включително и с плаващи растения. За предпочитане са тъмен грунд (снимка 2) и декорация с корени. Предпочита мека и кисела вода с малко или без никакво течение. Във филтъра трябва да се сложи торф. Нивото на водния стълб трябва да е около 15 - 25 см. За пълно наподобяване на естествената им среда поставете по дъното леко попарени дъбови листа.

ВНИМАНИЕ!!!

Тези риби имат силно изразена вътревидова агресия. Трябва да се отглежда само по един мъжки в аквариум, освен ако има някаква преграда между тях. При наличие на повече от една мъжка риба обикновено двубоите не закъсняват и завършват с фатален край за едната или и за двете рибки! При женските няма толкова изразена агресия и затова могат да се отглеждат в един аквариум. Ако все пак решите да пробвате с двама мъжки, направете достатъчно укрития.

Хранене

Тези риби приемат всякаква, храна но предпочитат жива или замразена - дафния, хирономус или артемия.

Размножаване

Размножаването е трудно. Най-добре е да се отдели в размножителен аквариум чифт или един мъжки с две женски.
Отделените за размножаване рибки се захранват с дребна жива храна. Параметрите на водата са от голямо значение. Трябва да се правят ежедневни частични смени на 10% от водата. Лекото повдигане на температурата би стимулирало допълнително развъждането. Женската снася по около 80 яйца дневно, които разхвърля по растенията. Те се излюпват след 36 - 48 часа, а малките започват да плуват след два дни. Родителите не закачат малките си, но поради свадливия характер на мъжкия е добре да се преместят.

Интересно

За разлика от повечето бети, при Betta rutilans половият диморфизъм не е ясно изразен. При мъжкия петната са по-големи и опашният плавник е съвсем малко по-голям.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар