Etroplus maculatus
Етроплус макулатус, оранжев хромидЛатинско име Etroplus maculatus
Популярно име Етроплус макулатус, оранжев хромид
Група Цихлиди - други
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Индия, Шри Ланка
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 30 °
Изисквания, pH 7,0 - 9,0
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Блох (Bloch), 1795

Синoними

Chaetodon maculatus, Etroplus coruchi, Glyphisodon kakaitsel

Описание

Tялото е силно странично компресирано и високо, с овална форма. Основният цвят се мени в зависимост от географската локация, от това дали рибите са в размножителен период, както и от съдържанието на сол във водата. По време на размножителния период рибите са ярко жълти с оранжеви до червени петна в средата на люспите (снимки 1 и 3), а през останалото време са по-бледи. При някои екземпляри могат да се наблюдават вертикални ивици по тялото, както и тъмно овално петно в средата на тялото, от което идва и името на вида. Съществува и естествена маслинено зелена вариация на вида (снимка 2).
Определянето на пола е сложно – рибите се различават най-вече по време на размножаване, като мъжкият е по-ярко оцветен и често има по-тъмни петна или ивици като описаните по-горе. Според някои експерти женските имат бели петна или ивици по опашната си перка, каквито липсват при мъжките.
На размер достигат до 8 см.
Продължителността на живота им е около 8 години.

Разпространение

Среща се в крайбрежните райони на Индия и Шри Ланка. Обитава реки и лагуни с бракична вода. Поради това в зависимост от произхода при някои разновидности отглеждането в напълно сладка вода може да доведе до избледняване на цветовете и отслабване на имунната система.
Родът Etroplus е близкородствен с цихлидите от о-в Мадагаскар, затова се смята, че се е развил именно там, а в последствие се е придвижил до Шри Ланка и Индия.

Поведение и отглеждане

Etroplus maculatus са сравнително кротки цихлиди. Защитават съвсем малка територия. Не копаят грунда и ако в диетата им е включена достатъчно растителна храна, не закачат растенията, затова могат да се отглеждат в добре залесен аквариум. Все пак е добре да се погрижите растенията да са по-устойчиви (криптокорини, микрозориум и други). При положение, че аквариумът им предлага достатъчно укрития, Etroplus maculatus могат да се отглеждат заедно с други неагресивни риби, които толерират подобни условия, например някои живораждащи.
Изключително чувствителни са по отношение на промяната на параметрите на водата, затова не бива да се правят големи смени на вода, а е добре това да се прави на малки интервали и по малко.
Най-добре е да се отглеждат по двойки. Минималният размер на аквариума за една двойка е 60х30х30 см или 60 л.

Хранене

Приемат почти всякаква храна – суха, жива и замразена храна (артемия, ларви на комари, дафния), като в диетата им трябва да присъства достатъчно растителна храна (спирулина и други).

Размножаване

За да имате успех с този вид, трябва да разполагате с добра, предварително оформена двойка. Опитите за случайно комбиниране рядко дават резултат. За да се стимулира размножаването, температурата трябва да се повиши до 30 °C. Женската снася между 2 и 300 яйца (в зависимост от размера и възрастта си) върху подходяща плоска повърхност, най-често прикрито широко листо. След това двамата родители се грижат за яйцата и малките. Най-добре е да закриете поне три от страните на аквариума с непрозрачна материя, защото рибките са плашливи и всяко нарушаване на спокойствието им може да доведе до това те да изядат яйцата или малките си. След като се излюпят и започнат да плуват сами, малките реагират на “сигналите”, които родителите им “подават” с аналния си плавник.
Etroplus maculatus се грижат дълго за потомството си, като понякога малките се хранят със секрет от кожата на родителите си. За разлика от дискусите обаче при Etroplus maculatus малките могат да бъдат отделени и отгледани в самостоятелен аквариум.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
malomir 2010-03-05 Малко видео на див екземпляр с малки. Снимки Хейко Блехер
http://www.youtube.com/watch?v=yxEZhjw80hg&feature=player_embedded
Нелогична 2013-02-05 Нещастно влюбена съм в тези рибки, никъде в България ги няма :(