Apteronotus albifrons
Черен ножЛатинско име Apteronotus albifrons
Популярно име Черен нож
Група Риба нож
Семейство Aптеронотиди (Apteronotidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер до 50 см
Минимален размер на аквариума 150 см / 170 л
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Линей (Linnaeus), 1766

Описание:

Издължена и странично сплесната риба. Движи се с помощта на простиращата се по дължината на цялото тяло коремна перка. На цвят е изцяло черна с изключение на опашката, където има бял пръстен в основата на аналната перка и още един в края й. На главата има бяло петно. Расте бавно, но достига до 50 см. В добри условия живее до 15 години. Очите са много малки, а зрението е слабо. Ориентира се и локализира храната си посредством електрически орган, намиращ се в опашния пръстен.

Местообитание

Обитава бързите потоци по поречието на Амазонка, както и реките в Гвиана, Перу, Еквадор и Парагвай. Вижте картата по-долу.Отглеждане

За отглеждане на Apteronotus albifrons се изисква гъсто залесен аквариум с множество укрития от камъни и корени. Обикновено са миролюбиви. Агресия може да се наблюдава само спрямо себеподобните и то ако съдът е малък. Тези риби са активни нощем. Отглеждайте с други едри и миролюбиви риби. Със сигурност ще нападнат по-дребни риби и ракообразни като скариди и неони, както и всякакви други, които могат да погълнат.
Apteronotus albifrons са много чувствителни към силна светлина, към качеството на водата, както и към някои медикаменти, особено такива със съдържание на мед.

Хранене

Определено месоядни. Хранете с жива или замразена храна като артемия, крил, червеи и телешко сърце. Веднъж седмично можете да им давате сварен грах.

Размножаване

Размножавани са във ферми в Австралия и Азия, но данни за начина не се оповестяват.
Размножаването в аквариумни условия за съжаление е много трудно, но не и невъзможно. Развъждани и в България и от потребител на нащия форум. Вижте ТУК.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Moni 2010-10-18 Давам съвет на всички акваристи:никога не купувайте тази риба, дори и да ви е любима!Тази, на пръв поглед добра рибка изкоренява растения, мрази и се бие със собствения си вид, също тормози другите риби!А и е хищник! Загасете всички лампи в стаята в 10,00 вечер и ще ме разберете!
Митко 2010-12-29 Нашия черен нож не тормозеше другите риби а всъщност беше обратното те го гонеха из целия аквариум и накрая умря.
го4о 2011-04-27 много яка риба
Divane 2011-10-24 Ако се придържате към съветите в профилът на тази рибка,то няма да има изненади. Изключително красива и интересна за наблюдение рибка! НЕ КУПУВАЙТЕ ако аквариумът ви е под 350 л !!!!
Rado 2013-03-02 Тази риба наистина изкоренява водораслите но е много интересна. Всичко зависи и от другите видове рибки. Давам съвет, ако имате скариди не купуваите черен нож знам го от личен опит. Примерно аз го гледам в 250 литра с 2 конго тетри, 6 червени неона, ботии,6 дискуса и нямам проблеми само със водораслите имам проблеми. Като малки са много послу6ни но моя е около 20 - 25 см и прави големи пакости.
Радо 2013-03-02 тази рибка расте много бързо от 8 сантиметра за 2 месеца ще стане 25-30 сантиметра. Трябва си голям аквариум за нея.
абв 2014-03-27 Аз имам такава риба, и е около 40см. Много е миролюбива. Гледам я в 200л. аквариум с: трихогастери, скаларии, доста сомове, хелери, риби брадви, боции и риба слон. Нямам никакъв проблем. Просто не я гледайте с дребни риби. И не забравяйте, че всяка риба си има свой характер.
Juliet 2014-08-16 Много хубава и интересна риба. Доста е миролюбива. Моят за 2 месеца порастна с около 5 см. и засега няма проблем с другите риби, в момента е около 15 см, дори малко повече и не закача другите риби.