Hemigrammus bleheri
Червеноноса тетраЛатинско име Hemigrammus bleheri
Популярно име Червеноноса тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 3 - 4 см
Минимален размер на аквариума 70 см / 75 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 8°
Изисквания, pH 5,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Гери (Gery), 1986

Описание

Тялото е сребристо до маслинено кафяво. Имат специфична червена окраска на главата си. При добри параметри на водата ирисите на очите са кърваво червени. Опашката има три черни и четири бели ивици. Другите перки са прозрачни.

Внимание!

Много е лесно да се объркат видовете Hemigrammus rhodostomus - (рибата горе на схемата), Hemigrammus bleheri (рибата в средата) и Petitella georgia (рибата долу):Местообитание

Hemigrammus bleheri се срещат в Южна Америка в бавно течащи, сенчести участъци на реките Рио Негро и Рио Ваупес в Колумбия. Вижте на интерактивната карта по-долу.


Вижте Hemigrammus bleheri Aquaportal.bg картаОтглеждане

Тези риби са стадни, затова трябва да се отглеждат в пасаж от поне 7 - 10 рибки. Аквариумът за тях трябва да бъде с тъмен грунд, приглушена светлина и гъсто залесен, включително и с плаващи растения. Изключително лесно податливи на болести като ихтиофтирус, затова хигиената в аквариума трябва да е изрядна.

Размножаване

Развъждането им е много трудно. То може да стане в аквариум с обем поне 100 литра и с мрежа на дъното или друго приспособление, пречещо на родителите да изядат хайвера си. Отделете малък пасаж от 5 - 6 рибки, които няколко дни преди това сте захранили с жива храна. Водата трябва да е изключително мека: около 1 - 4 dH и с pH 5,0 – 6,5. Ако хвърлят хайвер (което не винаги се случва), родителите трябва да се отделят. Рибките би трябвало да се излюпят след 30 - 36 часа и да започнат да плуват след 4 дни. Малките са с почти микроскопични размери. Захранват се с възможно най-дребната храна като инфузория или някакви други микроорганизми. Правете малки и чести смени на водата.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар