Uaru amphiacanthoides
УаруЛатинско име Uaru amphiacanthoides
Популярно име Уару
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка - рио Негро и поречието на Амазонка
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 500 л
Изисквания, температура 26 – 30 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,4
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хекел (Heckel), 1840Сининими

Acara imperialis, Pomotis fasciatus, Uaru obscurum

Описание

Тялото е странично сплескано и високо, с овална форма. Гръбната и аналната перки са издължени назад към опашката.
Основната окраска на тялото е сребриста до кафява. Над страничната линия минава тънка черна хоризонтална ивица, а под нея в долната част на тялото има голямо черно петно.
Малките и младите рибки са със сребриста окраска на “леопардови" петна, която им помага да се крият от хищниците (снимка 3).
В аквариум на размер Uaru amphiacanthoides достигат 30 см, макар че в дивата природа са улавяни екземпляри с дължина над 35 см..
Обикновено мъжките имат по-издължени перки. Възрастните самци имат плоско и леко издадено напред чело.
Продължителността на живот е между 8 и 12 години.

Разпространение

Видът се среща в Южна Америка – средното и горното течение на река Рио Негро в Бразилия и Гаяна, поречието на Амазонка.
В местата, в които живеят, уару са източник на храна за месното население.

Поведение и отглеждане

През по-голямата част от времето уару са спокойни и неагресивни цихлиди. Стават буйни само когато се хранят.
Предпочитат малко по-висока температура от повечето други южноамерикански видове (26 – 30 °C), което, заедно със спокойния им характер, определя подходящите за съжителство с тях рибки – червеноноса тетра, някои плекостомуси, северуми, някои коридораси, алтуми, рамирези, геофагуси и дори дискуси.
Аквариумът за Uaru amphiacanthoides трябва да е достатъчно голям и да е съобразен с размера им. Минималният обем за една двойка е 300 литра, но уару се чувстват най-добре в група, затова е препоръчително аквариумът да е над 500 литра.
Дъното трябва да е покрито с едър грунд, а аквариумът да е аранжиран с камъни и корени и да предлага укрития и сенчести места, осигурени от плаващи растения. Уару са предимно растителноядни риби и затова ще ядат повечето видове растения, но ако засадите достатъчно количество бързорастящи видове, те би трябвало да компенсират апетита на рибите.
Uaru amphiacanthoides са доста издръжливи риби и отглеждането им не е особено трудно.

Хранене

Уару са предимно растителноядни, но в аквариумни условия приемат с охота почти всякаква храна – суха, замразена, жива. Все пак в диетата им трябва да преобладава растителната – суха на основа на спирулина, попарен спанак, маруля, броколи и други.
В аквариума им трябва задължително да има корени (мангрови или други) – рибите често буквално си отхапват от тях. Не е ясно каква точно е причината за това, но е възможно то да играе роля в храносмилането им.

Размножаване

Развъждането на уару е изключително трудно, но не невъзможно. Необходима ви е двойка, която трябва да се образува сама. Това може да стане, като си вземете 5-6 млади рибки и ги оставите да формират поне една двойка. Ако сте сигурни в пола на две рибки, можете да опитате да ги развъдите и без тази процедура – уару не са толкова придирчиви по отношение на партньора си, като някои други близки видове и двойките им не са постоянни.
Снасят яйцата си върху някаква плоска повърхност – почистено място на дъното на аквариума, в глинена саксийка или върху плосък камък. Броят им може да варира между 100 и 800. Хвърлянето на хайвера става както в мека, така и в твърда вода, но в твърда обикновено яйцата не се излюпват. pH трябва да е между 6,5 и 7,4.
Най-добре е развъждането да става в отделен аквариум, защото в общия ще имате затруднения да отделите малките. Уару са добри родители, но ще трябва да ги разделите от потомството им скоро след като то започне да плува само, защото ако се забавите много, малките ще започнат да изчезват.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар