Valenciennea strigata
Жълтоглаво гоби, жълтоглаво попчеЛатинско име Valenciennea strigata
Популярно име Жълтоглаво гоби, жълтоглаво попче
Група Рифови риби
Семейство Валенсианиди (Valenciennedae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Тихи океан
Приблизителен размер 15 - 18 см
Минимален размер на аквариума 100 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1,021 - 1,026 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,0 - 8,5
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Пиер Мари Огюст Брюсон, 1782 (Pierre Marie Auguste Broussonet)

Описание

Жълтоглавото попче е много полезен обитател на всеки рифов аквариум. То непрестанно пресява грунда, почиствайки го от излишната храна и някои вредители.
Тялото на тези гобита (попчета) е сиво-бяло и стройно. Забележителна е неговата сравнително голяма глава със златисто-жълт цвят и неонова синя линия, минаваща през хрилния капак. Устата е голяма и обемна, което е свързано с метода им на хранене. Отглеждат се единично или на двойки в аквариумите, като двойката се движи винаги заедно и обитават обща пещера (укритие). Характерни за мъжките екземпляри е по-голямата глава и по-едрото тяло. Рибките не са агресивни, но два мъжки екземпляра не могат да бъдат отглеждани заедно. Най-специфично за тяхното поведение е непрестанното пресяване на пясъка (който не трябва да е по-едър от 2 мм в диаметър) в търсене на дребни живи организми или целенасочено копаене на пещери под камъните. Затова трябва да се има предвид, че когато камъните са поставени над пясъка, попчетата могат да предизвикат срутването им.
Ползата от тяхното присъствие е много голяма, защото поддържат дъното в изрядно състояние и не дават възможност на алги, цианобактерии и други организми да образуват колонии.Също така изяждат и ларвите на някои червеи (Hermodice, Eunice и др.), които се превръщат във вредители по корали, ракообразни и дребни рибки. Дребните индивиди не бива да се пускат в аквариум с едри и агресивни риби като тригери, групери и т.н.

Хранене

По време на адаптацията се нуждаят от интензивно хранене с всички храни, предлагани за морски риби (сухи и замразени), като здравите риби не са претенциозни към храната. За тях най-важната част от диетата са организмите, които си набавят чрез пресяване на грунда в аквариума. Малки парченца тесто, пуснати на дъното, са много добро средство за подхранването на рибките.

Размножаване

За размножаване използват своите пещери, като двойката отглежда хайвера и личинките, пазейки ги упорито дори от доста по-едри нападатели и вредители. Новоизлюпените личинки се нуждаят от планктон, какъвто при аквариумни условия е много трудно да се осигури.

ВАЖНО!

Добре е да се отглеждат заедно с риба-доктор (Labroides dimidiatus ), която ежедневно почиства устата и хрилете им от паразити. В аквариумите подредбата на камъните е особено важна. Те трябва да бъдат стабилно закрепени, а най-долните да са вкопани в пясъка, за да се избегне срутването им. Коралите трябва да са поставени по-високо, защото гобитата ще ги затрупват, докато пресяват пясъка.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар