Carnegiella strigata
Риба брадваЛатинско име Carnegiella strigata
Популярно име Риба брадва
Група Други харацинови
Семейство Гастеропелециди (Gasteropelecidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 3,0 - 3,5 см
Минимален размер на аквариума 80 см
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 5,5 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гюнтер (Günther), 1864

Описание

Рибата брадва е дребна, мирна и стадна, живееща близо до повърхността на водата, сред плаващи растения и корени. Може да бъде открита в Южна Америка. В басейна на река Амазонка и притоците й, река Рио Негро, както и разливите около тях.
Храни се с дребни ракообразни ларви на комари. Местообитанията й се характеризират с така наречените “черни води”, богати на хуминови кисели, бедни на соли и сравнително ниско Ph. Тялото на Carnegiella е с характерната форма за всички Гастеропелициди, а именно - силно странично сплеснато, изпъкнала, дъгообразна и остра коремна област. Гърбът е равен с изтеглена назад малка гръбна перка и стреловидна прозрачна опашка. Гръдните перки са с формата на крила, с чиято помощ "излита" над водата, за да се спаси. Окраската й е лека и приятна - сребристо тяло на кафяви, диагонално разположени ивици. Рибката е с размери около 3,0 – 3,5 см и рядко по-големи.

Отглеждане

Подходящa e за отглеждане в малки, както и в по-големи аквариуми с мирни обитатели. Богатата растителност осигурява укрития и спокойствие, както и декорацията от корени на мангрово и желязно дърво (мопани).
За да изпъкне красотата на тези рибки е хубаво да се отглеждат на стада от 10 - 15 броя в компанията на южноамерикански харациди, сомчета коридорас и цихлиди - джуджета . Естествено могат да се отглеждат и с други видове дребни рибки, като расбори, данио, кардинали и др. Аквариумите, в които живеят, трябва да бъдат добре хигиенизирани, с добра филтрация и аерация. Редовната подмяна на вода им се отразява много добре. В аквариумни условия живеят до 5 години.

Хранене

В местообитанията си се хранят с дребни безгръбначни - ракообразни, ларви на насекоми и червейчета.
В аквариумите с охота приемат суха храна, замразенa (хирономус, артемия, циклопс) и живи храни.

Размножаване

Когато е на свобода, хвърля хайвера си под повърхността на водата. Той попада в минерализираните остатъци от растителност по дъното на водоема. Течението осигурява достатъчно кислород за развитието му и след 36 - 48 ч. се излюпват ларвите. Те се захранват с инфузории и микропланктон, като с нарастването си преминават към живот, подобен на този на възрастните. В аквариумни условия са известни единични случаи на развъждането им, като за целта са хранени само с жива храна, най вече ларви на комари и плодовата мушица дрозофила.

Важно: Аквариумът винаги да е с капак, защото изскачат при опити да ловят насекоми или уплах!
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
анонимна 2012-06-26 тези рибки са страхотни