Nothobranchius guentheri
Нотобранхиус гюнтериЛатинско име Nothobranchius guentheri
Популярно име Нотобранхиус гюнтери
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Източна Африка, Занзибар, Мозамбик , Кения и Танзания
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 19 – 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1 – 15 °
Изисквания, pH 6 – 8
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Описание:

Има над 40 вида Nothobranchus. Тялото е издължено, а гръбната перка е разположена доста назад на тялото. Перките са заоблени и устата е обърната нагоре. Известни са различните цветови вариации. В една от тях, мъжкия има синкава глава с жълто гърло и уста. Ириса на окото е в синьо. Люспите по тялото са светлосини, заобиколени от червено. Благодарение на тези белези тялото изглежда мрежесто. Опашната перка е наситено червена с черен външен ръб. Другите перки са жълти. Друга цветова вариация е с повече червено по тялото и перките. Женските са с притъпе ни цветове, с тъмносини нюанси. Мъжките са по-оцветени и по-големи.

Отглеждне:

Годишни видове – обитават кални езера и басейни, които пресъхват през сухия период на годината. Движи се в долното и средно ниво на аквариума. Съд с дължина 40 см и с обем от 30 литра е достатъчен за развъдна група. Трябва да се аранжира в тъмни цветове, с растения по стените и дъното. За предпочитане е субстрата да е от торфен мъх, въпреки че и от други тъмни материали ще е добре. Трябва да се осигурят укрития от корени и камъни. Предпочитат плитки аквариуми. Тези риби са по-агресивни, но могат да се гледат в малки групи при добре залесени аквариуми. Мъжките проявяват агресия, особено около размножителния период.
Могат да се отглеждат с други видове Nothobranchus, тетри, данио, барбуси, афиосемиони, коридораси, лорикариди, отоцинклуси.

Хранене:

Хранят предимно с жива храна; насекоми, ларви на насекоми, малки ракообразни, тубифекс, но може да хапват и люспи.

Размножаване:

За размножаване пригответе малък съд, обзаведен с твърди растения и мек субстрат – за предпочитане торфен мъх. Яйцата се полагат и заравят в субстрата. Торфа може да се извади и да се постави в пластмасова торбичка. Мъхът трябва да се поддържа влажен и при температура от 18-22 °С. След 2-5 месеца, торфения мъх може да се постави в съд, който съдържа мека вода (1-2 dH). В началото малките рибки са предразположени към заболявания, въпреки че доста бързо им се повишава имунитета. Захранват се с новоизлюпена артемия и жива храна на прах. Развъждането e сравнително трудно. По-трудни са и за отглеждане, защото са податливи на заболявания (Оодиниум) и изискват редовна смяна на водата. Срещу Оодиниум може да се използва добавянето на сол във водата - 1 супена лъжица на 10 литра аквариумна вода, като при смяна на вода се добавя и нова порция сол.

Профила е създаден благодарение на DanyGod и редактиран от Васко Гогов

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2012-04-15 бих искал да си купя но не зная от къде:)