Aphyosemion striatum
Афиосемион стриатумЛатинско име Aphyosemion striatum
Популярно име Афиосемион стриатум
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка, Северен Габон
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 20 л
Изисквания, температура 20 - 23 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 14°
Изисквания, pH 5.5 – 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Разпространение:

Обитава малки, плитки потоци в северен Габон, Западна Африка.

Описание:

Тялото е удължено, а устата е обърната нагоре. Гърбът е кафеникаво-оранжев. Хълбоците (слабините) са с множество цветове, които стават по-тъмни към корема. Оцветяването започва като оранжевото става жълто, после зелено, след това синьо и виолетово в областта на корема. Отстрани по тялото минават 5 червени пунктирани линии. Гръбната перка е зелена с две червени ивици. Опашната перка е с много цветове като тялото и е изпъстрено с червени петна и ивици. Долният край на опашната, аналната и коремните перки са жълти. Аналната и гръдните перки са сини на цвят с червена окраска. Мъжките са по-цветни.

Отглеждне:

Обикновенно може да бъде наблюдавана в долното и средно ниво на аквариума.
Обикновенно може да бъде наблюдавана в долното и средно ниво на аквариума. Съд с дължина 40 см и с обем от около 20 литра е достатъчен за двойка. Аквариума трябва да е гъсто залесен и слой от плуващи растения. Използва се тъмен грунд и корени, които да осигуряват много места за криене. Покриването на съда е задължително, защото скачат. Малка добавка от сол е препоръчителна за предотвратяването на заболявания. Това би могло да се постигне с добавка на 5 гр. сол на 10 литра вода. Този вид е малък и миролюбив и може да се гледа на двойки. Също така може да се комбинира с други риби от рода Aphyosemion, както и с тетри в горните нивa на аквариума, отоцинклуси, lamp-eyes килита, които могат да живеят при по-ниски температури, коридораси, лорикариди, малки лабиринтови, Pangio, дребни барбуси.

Хранене:

Хранят се с жива храна, хвърчащи насекоми – Drosophila (виненки), ларви на насекоми , морски скариди , други ракообразни, тубифекс. Може да се хранят и с люспи.

Размножаване:

Този вид може да се развъжда в малки съдове в които има големи количества мъх. Една двойка в добра форма може да хвърля по 20-30 яйца дневно в продължение на три – четири седмици. Хайвера се полепва по растенията или пада на дъното на аквариума. Хайверните зърна се отделят всеки ден след хвърлянето. На яйцата са им необходими 10-14дни за да се излюпят и се захранват с новоизлюпена атремия. Развъждането е сравнително трудно.

Важно!

При по-високи температури тези рибки изгубват цветовете си и продължителността на живота им се съкращава.

Профила е създаден благодарение на DanyGod и редактиран от Васко Гогов (killiman)

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
kiki 2011-04-16 във видеото е много по-грозна отколкото на снимките! :(