Stigmatogobius sadanundio
СтигматогобиусЛатинско име Stigmatogobius sadanundio
Популярно име Стигматогобиус
Група Други
Семейство Гобита (Gobiidae)
Местообитание, хабитат Южна Азия-Пакистан, Индия, Бангладеш, Шри Ланка, Тайланд, Камбоджа, Малайзия, Индонезия, Фиджи.
Приблизителен размер 9 см.
Минимален размер на аквариума 70 литра
Изисквания, температура 20 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7 - 8.5
Тип вода сладка, бракична, солена вода
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Хамилтън, Бучанан (Hamilton, Buchanan) 1822

Местообитание

Южната част на Азия - Пакистан, Индия, Бангладеш, Шри Ланка, Тайланд, Камбоджа, Малайзия, Индонезия, Фиджи (Виж картата по-долу). Намират се най-вече в сладки, но са наблюдавани и в бракични, както и в солени води.Отглеждане

Аквариума трябва да е поне 70 литра с пясъчно дъно. Оформете укрития и пещери с камъни и корени, за да могат да си разпределят териториите. Въпреки, че се намират в природата по-често в сладки води в аквариумни условия е по-добре да се прибави малко сол. Препоръчителна соленост около 1.005 спец. плътност, или 1/4 от соленоста на океана. Въпреки казаното, тази риба е отглеждана с успех и в твърда, алкална, сладка вода. За да са по-активни през деня приглушете освелението отгоре, посредством плаващи растения например. Отглеждайте с други, мирни риби обитаващи средния и горен слой на аквариума. В никакъв случай не с по-дребни риби или такива, които могат да бъдат налапани от тях. Ще бъдат изядени. Могат да бъдат отглеждани в група, но имайте предвид, че са териториални и както беше споменато по-горе, трябва да осигурите достатъчно укрития за да си разпределят мястото в аквариума.

Хранене

По принцип Stigmatogobius sadanundio са непретенциозно към храната. Ядат всякаква суха, замразена и жива храма, която им се предложи. Приемат с удоволствие и растителна храна. Често могат да бъдат видяни да ядат водорасли, ако имате такива в аквариума си.

Размножаване

Половия диморфизъм е ясно изразен, особенно при възрастни екземпляри. При мъжкия, първия гръбен плавник е силно удължен (сн. 1) Женските са по-дребни, по-закръглени и тялото им е по-жълтеникаво.
Развъждането в аквариумни условия е възможно. Хвърлянето става в избрана от чифта пещера или друго, подобно на тунел укритие. Женската полага около 1000 яйца на тавана на пещерата, след което мъжкия взима нещата в свой ръце и остава да се грижи за хайвера, да го пази и да му вее с перки до излюпването му. След проплуването на малките могат да се захранват с инфузория или друга, дребна храна.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар