Petrochromis ephippium
Petrochromis sp. Moshi,
Петрохромис мошиЛатинско име Petrochromis ephippium
Популярно име Petrochromis sp. Moshi,
Петрохромис моши
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 20 - 22 см
Минимален размер на аквариума 700 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност много трудно


Видът е описан от Брихард (Brichard), 1989

Описание

Петрохромис ефипиум е един от сравнително едрите представители на рода Petrochromis - мъжките достигат до 22 - 23 см., а женските - почти 20. Окраската на женските и младите риби е предимно кафеникава, а на мъжките - мръсно жълта.

Разпространение

Тези петрохромиси обитават крайбрежните скалисти зони на ез. Танганайка. Срещат се предимно по източния бряг на езерото в районите на Халембе, Сибвеса, Мпимбве, Кала и Канталамба (от север на юг).

Интерактивна карта на местообитанието.

Хранене

Хранят се предимно с водорасли, които остъргват от скалите с помощта на покритите си с многобройни дребни зъби челюсти (снимка 3). Допълнително в това им помага способността им да отварят нагоре и горната си челюст.

Поведение

Петрохромис ефипиум са изключително агресивни дори по стандартите на най-близките си роднини, трофеусите. Това прави отглеждането им изключително трудно - задължителни условия са много голям аквариум (над 600-700 литра), достатъчен брой риби, адекватно подреждане на камъните и укритията, както и непрестанно следене на поведението им от страна на аквариста.

Размножаване

Както всички представители на клана Tropheini, Петрохромис ефипиум са устомътещи. Размножаването им става, като женската снася хайверните зрънца и веднага се обръща, за да ги поеме в устата си. В това време мъжкият разперва аналния си плавник пред женската, върху който има петна, наподобяващи яйцата и изпуска сперма във водата. Женската, заблудена от водата, поема част от спермата в устата си и така снесените вече хайверни зрънца биват оплодени (вижте видеото в края на страницата). Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.
В аквариумни условия понякога се прибягва до изваждането на яйцата или малките от устата на майката и преместването им в специално изработен за целта инкубатор. В този случай е добре младите женски да бъдат оставени няколко пъти да износят изцяло поколението си, като чак след това акваристът прибегне до “изтръскване”, както често е наричано изваждането на яйцата.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар