Distichodus sexfasciatus
ДисикудусЛатинско име Distichodus sexfasciatus
Популярно име Дисикудус
Група Други
Семейство Дистикодонтини (Distichodontinae )
Местообитание, хабитат Африка
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 150 х 60 х 60 см - 540 литра
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 20 °
Изисквания, pH 6.0-7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Боуленгер (Boulenger), 1897.

Местообитание:

Камерун, Демократична Република Конго, Танзания. Намира се и в езерото Танганайка. Вижте картата по-долу.Отглеждане

Размери от 150 х 60 х 60 см. трябва да се считат за минимум за отглеждането на Distichodus sexfasciatus. На едър екземпляр е нужен дори по-голям съд. Не е добра идеята да има засадени растения, тъй като те ще бъдат изядени. Осигурете гладки скали и корени. Пясък или средно големи камъчета могат да бъдат използвани като субстрат. Ако искате да опитате някои растения, използвайте видове, като например Anubias или Bolbitis. Distichodus sexfasciatus е отличен скачач, така че аквариума трябва да има плътно прилепнали стъклени капаци.
Distichodus sexfasciatusопределено са непредсказуеми. Докато някои екземпляри остават мирни с подобни на размер видове, други може да станат много злобни. Разбира се, не се опитвайте да държите един от този вид, с много по-малки или срамежливи видове. В голям аквариум, биха могли да се отглеждат с Аровани, големи видове змиеглави риби, шаранови, сомове.
Ако сe отглеждат в група, като малки не се нападат, но след време, започва вътрешновидова агресия. Един огромен аквариум би бил нужен за да се поддържа една група от възрастни екземпяри и групата е добре да се състой от минимум 4 бройки.

Хранене

Всеядни и ще приемат различни храни. За по-доброто им състояние трябва да им се осигурява и храни на растителна основа. Също така давайте жива и замразена храна като земни червеи, скариди и миди, заедно със замразен грах (премахвайте люспите му). Спирулина на люспи и бланширан спанак ще осигури желаното равновесие.

Размножаване

Distichodus sexfasciatus нямат изявен полов диморфизъм. Няма данни да са развъждани в аквариумни условия.

Допълнение

Това е най-често срещаният вид Distichodus, в аквариумното хоби. Не си купувайте тази риба ако не можете да и осигурите нормалните условия, а те са най-вече голям аквариум и добра филтрация. Когато е малка, на тази риба цветовете са ярко червени и оранжеви, но с растежа и цветовете изчезват.

Профила е направен с любезното съдействие на bandita190.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар