Hemichromis letourneuxi
Африканска риба бижуЛатинско име Hemichromis letourneuxi
Популярно име Африканска риба бижу
Група Цихлиди - други
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Африка
Приблизителен размер 12 - 15 см
Минимален размер на аквариума 150 - 200 литра
Изисквания, температура 22 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 20 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Саваж (Sauvage), 1880

Местообитание

Широко разпространени na териториите на Централна и Западна Африка. Обитават реки, езера и канали, където над водата има надвиснала гъста растителност.

Описание:

Тялото е странично сплескано. Основният цвят е оранжев до червен, като тялото и главата са изпъстрени със сребристи до светло-сини точки в областта на главата и отстрани по тялото. При мъжките цветът на тялото е от бледо-червен до маслено-зелен, а женските са малко по-дребни от мъжките и са с по-бледи цветове. Опашката е симетрична и заоблена, а перките са в цвета на тялото. Hemichromis letourneuxi често е бъркан със Hemichromis bimaculatus и Hemichromis lifalili.

Отглеждане

Доста агресивен вид. Препоръчва се пускането на група от 5-6 броя, за да се разпредели агресията или отглеждането на един самостоятелен чифт. Чувстват се добре в голям аквариум (150-200 л.), в който е задължително да има доста укрития от камъни и корени.
Тези риби обичат да ровят из грунда и затова, ако държите да гледате с тях растения, те трябва да са с по-здрави корени или по-добре да са плаващи. Поради агресията си не се препоръчва да се отглеждат с други риби. Въпреки това, има информация, че се спогаждат с някой риби от семейство сомови.

Хранене

В природата те са основно хищници, но в аквариумни условия не са претенциозни. Ако искате да видите цветовете им в пълния им блясък, давайте им повече жива храна. Осигурете им и достатъчно количество храна на растителна основа, понеже тя също е част от тяхната диета.

Размножаване

Размножават се както всички Hemichromis. Развъждането не е трудно, ако разполагате с двойка. За формирането на такава вземете 5-6 малки рибки и се заредете с търпение.
Условията, при които се образуват двойки, са същите като за отглеждане на вида. Само добавете няколко по-големи камъка. Водата трябва да е мека и леко кисела (pH между 6,5 и 7,0), с температура между 24 и 28 °C. Когато видите, че двойка риби се отделя за постоянно от другите рибки, преместете останалите, защото двойката ще ги убие доста бързо.
Hemichromis bimaculatus са моногамни и образуваната двойка е за цял живот. За да стимулирате размножаването, хранете ги с разнообразна храна, като наблегнете на живата. Когато двойката е готова, цветовете и на двете рибки ще станат много по-ярки. Ако в този момент в аквариума има други рибки, преместете ги или рискувате да ги загубите. Непосредствено преди размножаване двойката ще е толкова агресивна, че ще си позволява да напада дори ръцете ви. За размножаване те ще си изберат плосък камък, обикновено такъв с лек наклон, външната стена на саксийка или дори стъклото на аквариума. Ще почистят мястото обстойно, а след това мъжкият ще започне да преследва настойчиво женската. Наблюдавайте ги, защото тя може да бъде гонена до смърт, ако още не е готова да отвърне на “нежностите” му. Самото хвърляне на хайвера става по начин, подобен на този при много други цихлиди – женската снася ред яйца, като се отмества, за да може мъжкият да ги оплоди, след което повтаря всичко отново. По този начин могат да бъдат снесени и оплодени до 400 яйца. Те се излюпват в рамките на 48 часа, като през това време мъжкият ще пази територията, докато женската ще стои при самите яйца. Освен това двойката ще изкопае няколко плитки ямки около мястото на яйцата. След като малките се излюпят, майката веднага ще ги премести в една от тези ямки. Това местене ще се повтори още няколко пъти, всеки път в различна ямка, докато малките не започнат да плуват сами, което обикновено става между 24 и 72 часа по-късно. В този момент можете да ги захраните с големи количества новоизлюпена артемия. Родителите се грижат за малките около месец, след което поколението трябва да бъде преместено.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov .Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
anonymous 2012-04-11 Интересно име