Potamotrygon henlei, P12
Потамотригон хенлей, Черен скатЛатинско име Potamotrygon henlei, P12
Популярно име Потамотригон хенлей, Черен скат
Група Сладководни скатове
Семейство Потамотригониди (Potamotrygonidae )
Местообитание, хабитат Южна Америка - Бразилия
Приблизителен размер 60 см
Минимален размер на аквариума Над 1000 литра
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 12 °
Изисквания, pH 6.0 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Кастелнау (Castelnau) 1855г.

Местообитание:

Potamotrygon henlei са ендемични за Бразилия (водите на Рио Токантинс) .Подобно на останалите членове на рода обитава различни биотопи. Това включва пясъчни ивици, плитчините на големи реки и бавно движещи се притоци със субстрат кал или пясък. Те също се движат в области от приводнени терени по време на годишният влажен сезон и по-късно могат да бъдат намерени в езерата и изкуствените водоеми, образувани от отдръпването на водите. Вижте картата по-долу.Описание

Типичния за семейство Potamotrygonidae диск, който завършва с опашка и шип. Тялото е изцяло черно, като е покрито с множествено бели или жълти кръгове. Много прилича на Potamotrygon leopoldi, като двата вида се различават по това, че при Potamotrygon henlei през целият диск минава ''верига'' от малки кръгове. Има и индивиди със кафяв цвят на тялото.

Отглеждане

Голям просторен аквариум с няколко корена и камъни за декорация, както и пясъчно дъно ще са прекрасен дом за тези красиви риби .Осветлението не е от особено значение. Както всички скатове и черните имат бърз метаболизъм, тоест се нуждаят от мощна филтрация и седмична смяна на 50% от водата в аквариума. Съжителстват без проблеми с големи и спокойни риби, като едри, шаранови, цихлиди и сомове ще са прекрасни съквартиранти на тези скатове.

Хранене

Типични хищници който приемат всякакви местни храни, скариди, земни червеи, ракообразни, филе, миди, като рядко приемат и суха храна. За доброто здравословно състояние на тези скатове е добре да им предлагате богато разнообразие от живи храни (идеален пример е земният червей) и избягвайте да храните тези риби с говеждо или пилешко месо, поради неспособността на тези риби да усвояват мазнините, които се съдържат във тези видове месо.

Размножаване

Всички скатове от семейство Potamotrygonidae са живораждащи. Избора на партньор при тези риби е труден, като при купуването на мъжки и женски индивид не е гаранция за бъдещо поколение. Ухажването преминава със гонене из аквариума и мъжкият скат хапе женската по края на диска. Малките се развиват във майка си и след 9-12 седмици се раждат вече оформени.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
вилката 2012-06-08 много красиво животно