Brachygobius xanthozonus
Гоби пчеличкаЛатинско име Brachygobius xanthozonus
Популярно име Гоби пчеличка
Група Други
Семейство Гобита (Gobiidae)
Местообитание, хабитат Азия, Индонезия
Приблизителен размер 3 см
Минимален размер на аквариума 20 л
Изисквания, температура 22 - 29 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 20 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,5
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Блийкър (Bleeker), 1849

Местообитание

Срещат се в Индонезия, островите Ява, Суматра и Борнео. Вижте картата по-долу.

Описание

Тялото е с редуващи се черни и жълти ленти. Перките са черни, само опашната перка е жълта. Живеят от 5 до 8 години. Лесно могат да се сбъркат е някой от другите видове Брахигобиуси. Трудно е да се разбере пола, но женските са по-закръглени от мъжките.

Отглеждане

Териториални рибки са, трябва да се вземат минимум 6 броя, за да се разпредели агресията. Аквариумът трябва да има възможно най-много места за криене. Най-добре е да се сложи пясък. Декорирайте аквариума с камъни и корени. Живеят както в сладка, така и в бракична вода, но предпочитат бракична. Солеността на водата трябва да е около 1.005 sg. Могат да се отглеждат с мирни рибки, но е по-добре да са във видов аквариум. Не обичат силно течение.

Хранене

Приемат сухи храни, но тъй като са месоядни риби, давайте им живи и замразени храни, като малки охлювчета, новоизлюпена артемия, дафня или хирономус. Хранете веднъж или два пъти на ден.

Размножаване

Подгответе 60-100 литров аквариум, сложете пясък и много места за криене. Солеността на водата трябва да е 1.005 sg и трябва да бъде филтрирана леко и внимателно. Пуснете 6-10 рибки, които ще образуват двойки и ще защитават територията си. Захранвайте ги с разнообразни живи и замразени хани. След като хвърлят мъжките защитават хайвера, а женските могат да се извадят. Малките се излюпват след 3-4 дни и тогава трябва да се извадят и мъжките, защото ще ги изядат. В първите 1-2 седмици захранвайте с инфузория, а след това могат да се захранват с микрочервеи и артемия.

Профила е направен с любезното съдействие на Mitko

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Христо 2013-07-18 В никакъв случай не си вземайте тези рибки за отглеждане в "общ" аквариум! Взех си 4 и 4те заминаха... Плашливи рибки, много мудни... остават гладни и не след дълго дават фира. Отглеждането им във видов аквариум няма да е трудно.