Dermogenys pusillus
Дермогенус пусилусЛатинско име Dermogenys pusillus
Популярно име Дермогенус пусилус
Група Живораждащи
Семейство Получовчести или Полурили (Неmirhamphidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия
Приблизителен размер До 7 см
Минимален размер на аквариума 100 см / 100 литра
Изисквания, температура 20 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 20 °
Изисквания, pH 7,0 - 7,5
Тип вода сладка, бракична, солена
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Кул и ван Хазелт (Kuhl, van Hasselt), 1823

Разпространение

Югоизточна Азия – Тайланд, Полуостров Индостан и Малайски архипелаг.

Описание

В естествената си среда тази интересна рибка обитава сладки и полусолени води. На дължина не е много едри - достига 7 см. За най-специфичната им отличителна черта подсказва името на семейството им - Получовчести. Рибката има с челюсти, издадени напред, подобни на дълга и остра човка на птица. На цвят е синкаво-сребриста, а формата на тялото е продълговата. Мъжките са малко по-дребни и на гръбната им перка се вижда червено петно. Аналната е във формата на оплождащ орган -гонопод.
Мъжките рибки често се сбиват, но не се нараняват сериозно. По време на адаптирането задното и странични стъкла на аквриума се боядисват или облепят с фолио, защото рибките с все сила се блъскат в стените на аквариума и често си чупят челюстите!!! По- голямата част от времето те прекарват на повърхността на водата, като могат да скачат доста високо, затова се препоръчва аквариумът да е с капак! Не са удачни за съжителство с други видове. Подходящ е обширен плитък, обилно залесен около задното и странични стъкла аквариум със свободно пространство в предната част.

Параметри

Дермогенисът е топлолюбива рибка, но понася температури в диапазона от 20 до 30 °C. РН трябва да е между 7 и 7,5, а благоприятна твърдост е от 10 до 20 dGH.

Хранене

Не са особенно претенциозни по отношение на храната - месоядни са и ядат жива храна, различни безгръбначни, тубефекс, замразена храна, а също и суха.

Размножаване

Развъждането не е проблем. Зародишите се развиват в тялото на майката 30 до 60 дни и тя ражда около 30 малки! (снимка 3 )

Интересно

Обикновенно има доста мъртво родени сред тях. За да се предотврати това, най- сигурният начин е диета, богата на витамин D.
Също като молинезиите, дермогенисът се среща в сладка, бракична и солена вода.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
TiratroN 2011-09-18 При мен съжителстват с Трихогастери, Молинезии, Крибензиси,Анцитруси и сомчета. Никога не са се карали с тях.
TiratroN 2011-10-10 http://www.youtube.com/watch?v=0floteZIjDc http://www.youtube.com/watch?v=30P33zbca7I Две клипчета където два мъжкаря се бият.