Poecilia sphenops
Черна молинезияЛатинско име Poecilia sphenops
Популярно име Черна молинезия
Група Живораждащи
Семейство Пецилии (Poeciliidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка
Приблизителен размер 10 см
Минимален размер на аквариума 75 литра
Изисквания, температура 21 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,5
Тип вода сладка, бракична, солена
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Валенсиенс (Valenciennes), 1846

Синоними: молинезия, лирова опашна, късоплавна молинезия, мраморна молинезия

Oписание

Poecilia sphenops достига максимален размер от 10 см., като мъжките са по-дребни от женските. Има странично сплескано, сравнително широко тяло, като коремът при женските е доста по-изпъкнал. Както при гупите, така и при молинезиите са правени кръстоски от едно и също потекло, за да се получат черна, мраморна и лироопашата разновидност. Изкуствено създадените породи са по-податливи на болести и изискват по-високи температури, отколкото дивите. Предпочитат озеленен общ аквариум с твърда вода.

Развъждане

Черната молинезия е плодовита и се развъжда лесно. Мъжките се разпознават по гоноподиума , както и по по - големите си перки. За да помогнете на малките да оцелеят, осигурете много укрития – гъстата водна растителност им дава добри шансове. Друга възможност е да се премести женската в специална родилка за живородни риби.

Хранене

Poecilia sphenops, подобно на другите видове молинезии, са всеядни. Може да им се дава както жива и замразена, така и суха и гранулирана храна на растителна и животинска основа.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
shifara_Z 2010-04-15 ok
swet 7 2010-10-03 Tyk pi6e vsi`ko za 4ernata molineziq.
а4о1000 2011-05-22 защо моите през повечето време седят на повърхността докато другите рибки си плуват по средата или около дъното ??
Цветан Игнатов 2011-05-23 Задай въпроса си във форума. Там ще ти отговорят със сигурност.
2011-12-07 А колко пъти се хранят един или два?
иво 2012-04-21 Зависи. можеш да ги храниш два пъти но по малко, или един път но по повечко. Внимаваи да не ги прехраниш.